Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на дюли

Пръскане срещу болести и неприятели по дюлята 

За да се уверите, че ще получите отлична крайна продукция от дюлевите насаждения, е важно да предприемете профилактични мерки за ефективна и навременна борба с вредителите. 

Ние, екипът на otrovi.com, ви съветваме да се насочите към комбинирано пръскане срещу неприятели и болести, както и да се ориентирате към правилните препарати, с които да извършите пръскането.

Дюля

Пръскане на дюля през април

Обработването през април месец е много важно за постигането на качествена и богата реколта. Правилно е да извършите третиране с препарати, имащи комбинирано действие срещу струпясване, сачмянка, листогризещи гъсеници. Предцъфтежното третиране има и важна роля за предпазването от заболявания, като брашнестата мана. Тези състояния водят до загиване на завръзите.

Като доказани фунгициди за обработване на дюлевите насаждения и техните листа, се явяват:

  • Байкор 300 ЕК – от него се приготвя работен разтвор 0.15 мл на 100 л вода за декар;
  • Фундазол 50 ВП – използва се при следцъфтежно третиране, както и по време на самия цъфтеж, като се приготвя разтвор от 0.1/100. 

Пръскане на дюля против червеи

Плодовите червеи нападат самия плод на този представител от сем. Семкови. Могат да се извършат няколко обработвания, за да се постигне максимален резултат, като първото е подходящо да се извърши през юли месец. Последното обработване с препарат трябва да бъде в края на август. Вазтак Нов 100 ЕК е ефективен препарат за борбата с червея, като се използва с процентово съдържание от 0.0125%. 

Кафяво гниене по дюлите

Кафявото гниене е сред най-често срещаните болести по овощните култури. В периода от наедряване на дюлята до нейната беритба трябва да се извършат 2-3 опръсквания, за да се предпази крайната реколта от заболяването и загиването. Дитан М45 е доказан препарат за защита на дюлевите насаждения от кафяво гниене. Използва се със съдържание 0.2%.

Следцъфтежно пръскане на дюля

Следцъфтежния период също изисква профилактични мерки за предпазването. Ако времето е по-влажно и топло от обикновено, е правилно да предприемете по-чести обработки, защото гъбичките се развиват именно в такива условия, създават колонии и предизвикат заболявания като късно гниене и брашнеста мана по дюлевите насаждения. 

Профилактичните действия се извършват през 10-14 дни с подходящи препарати. Като такива се откроява Купроцин, от които се приготвя разтвор. Съдържанието на течността се състои от 10 л вода и 40 г Купроцин. Дитан М45 също е подходящ за защитно действие, като от него се използват 30 г за 10 л вода.

При висока заболеваемост е подходящо интензитета при третирането да се съкрати между 7-10 дни.

Дюля на дърво

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги