Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на череши

Категории:

Следцъфтежно пръскане на череши Пръскане на череши против червеи Предцъфтежно пръскане на череши

Черешите са многогодишни костилкови растения, които се отглеждат за вкусните си плодове, които са изключително питателни и полезни и намират приложение в направата на множество сладка и сиропи. Лошото обаче е, че както и при много други дръвчета от този тип, по време на растежа си, те не са подминавани от болестите и паразитите.

Кога да пръскаме черешите?

Третирането на дръвчетата с препарати се е доказало като една от основните форми за предпазване. Ето кога са най-добрите моменти да се свършите това:

  • пролетно пръскане на череши през март – преди разпукването на пъпките, дръвчетата обикновено се пръскат с фунгицид против болести, като листни петна и брашнеста мана. Обикновено това се прави през март, но може да варира в зависимост от метеорологичните условия;
  • пръскане по време на цъфтеж – така се предпазват цветовете и развиващите се плодове. Ако ги третирате тогава обаче е важно да изберете пестицид, който няма да навреди на пчелите;
  • пръскане след цъфтежа – така се предпазват растящите плодове. Извършва се до няколко седмици след цъфтежа. Календарът на третиране може да варира в зависимост от конкретните вредители и болести, които се опитвате да контролирате, както и от атмосферните условия и засадения сорт.

Череши в щайга

Пръскане срещу вредители по черешите

В случай, че има неприятели, които тормозят вашите насаждения, най-добрата опция е да се съветвате със земеделски експерти и  специалисти в областта. Ето кои са най-разпространените вредители, за които ние от otrovi.com ви споделяме, че е добре да вземете мерки:

  • пръскане против червеи – тук може да се използват инсектициди в периода след цъфтежа, когато плодовете все още се развиват;
  • пръскане срещу калифорнийска щитоносна въшка – въшките и черешовите мухи са срещани вредители, които се хранят с черешовите дървета и може да причинят забавяне на растежа, завиване на листата и влошено качество на черешите. Инсектицидните сапуни и масла могат да бъдат от полза предцъфтежно, когато дърветата са все още в покой.

Болести по черешите

Едно от най-срещаните заболявания са черешовите листни петна, където подобно при къдравостта, може да настъпи обезлистване, което отслабва дървото и намаля качеството на продукцията. За борба могат да се прилагат фунгициди около април, май и юни, когато времето е топло и влажно.

Друга известна болест е ранното кафяво гниене, което причинява загниване на плодовете и покриването им с размита кафява плесен. Най-често срещано е във влажни и мокри условия и може да бъде предотвратено чрез поддържане на добра циркулация на въздуха около дърветата.  Фунгицидите могат да се прилагат и в периода преди и след цъфтежа.

Няма как да не се споменем и сачмянката, която може да намали качеството на плодовете и да отслаби силите на дървото. Болестта навлиза в дървото през малки пукнатини и капка дъжд е достатъчна, че да пламне чялото в зараза. Предотвратява се чрез обеззаразяване през есенно-зимния и зимно-пролетните периоди.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги