Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Предцъфтежно пръскане на череши

Един от периодите, в които се наблюдава уязвимост при черешовите овощни дръвчета, е предцъфтежният. Тогава редица вредители и болестотворни организми атакуват млади и стари череши и нарушават тяхната цялост и повлияват последващото качество и количество на реколтата. Ние от otrovi.com ви даваме съвети за провеждане на превантивни мерки срещу болести и вредители по черешата. Кои са те и какви действия да вземете преди цъфтеж?

Вредители и болести по черешите преди цъфтежа им

Ранно кафяво гниене

В предцъфтежния период черешовите дръвчета биват нападнати както от вредители, като черешовите листни въшки, така и от две гъбични болести:

  1. Ранно кафяво гниене
    Предизвиква се от гъбата Monilia Laxa. Симптоми, по които да разберете за наличието на кафяво гниене, са кафяви петна с неправилна форма по венчелистчетата, увяхване на леторастите, образуване на раковинни повреди, а на по-късен етап и гниене на самите плодове.

  2. Бактериална сачмянка
    Причинителите за заболяването са Bacillus pumilus и Xanthomonas campestris. Образуват се дребни червеникави петна, които могат да бъдат открити по леторастите, листата, както и по плодовете. Сачмянката води до забавен или блокиран растеж, както и обезлистяване.

Характерно за тях е, че мицелът на гъбата зимува в кората на дървото и започва да атакува още в края на зимата.

Пролетно пръскане на черешите (Примерна схема)

За да предпазите дръвчетата от неприятели и болести, трябва да извършите правилна и навременна растителна защита. Подходящ препарат срещу ранно кафяво гниене и сачмянка, който трябва да се приложи в периода преди цъфтеж, е Тирам 80 ВГ в съотношение 0.3%. За други вредители, като черешовите листните въшки, може да пръскате с препарати, съдържащи делтаметрин, като Децис 100 ЕК. Ако пръскате профилактично приложете 7.5 мл за дка, а за лечение – 17.5 мл/дка.

Особености на предцъфтежното пръскане на черешите

През пролетта започва нашествието при овощите, което налага използването на препарати за пръскане. Първата обработка трябва да извършите през фенофазата, която се явява през февруари, особено ако забележите увеличаване на температурите. В комбинация с повишена влажност, покачването на температурните амплитуди е предвестие за нападение от вредители. Предцъфтежното третиране през март е предназначено за защита от бактериална сачмянка и ранно кафяво гниене. За листни въшки и червеи се извършва прецъфтежна обработка на черешата през месец април.

Рискове при неправилно предцъфтежно пръскане

Ако не спазите честотата на пръскане, както и дозировката за приготвяне на работния разтвор, може не само да не постигнете резултат в унищожаването на патогените, но и да изгорите листата. Винаги спазвайте препоръките на производителите на продукти за растителна защита, както и карантинните периоди, посочени в указанията.