Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Следцъфтежно пръскане на череши

Овощните дръвчета, каквито са черешите, са уязвими към нападение от вредители през всеки етап от своя растеж, като един от най-изявените е този след цъфтеж. За да предпазите своите насаждения от вредители и болести през този период, трябва да създадете стриктна и правилна схема за обработка с препарати. От Otrovi.com ви напомняме, че профилактичните действия стоят в основата на правилното отглеждане не само на вишни и череши, но и на всяка култура.

Череши в панерче

Най-опасната следцъфтежна болест по черешите – Бялата ръжда

Това е най-опасната болест, която атакува черешите през следцъфтежния период. Представлява гъбично заболяване, наричано още цилиндроспориоза. При бялата ръжда най-застрашени за листата. В по-напреднал стадий на развитие се наблюдава засилен листопад. Признак, че вашето овощно дръвче е подвластно на неблагоприятните действия на патогените, причиняващи именно тази болест, са:

  • ситни точки с пурпурен цвят по върха на листата;
  • поява на тъмни петна;
  • листопадът се наблюдава преждевременно – през лятото.

За целта е необходимо да предприемете пръскане. Познат и доказан с ефективността си препарат е Делан 700 ВДГ, който се използва в съотношение 0.05% с вода.

Кои вредите нападат черешите след цъфтежа им?

Болестта, която най-често атакува черешовите дръвчета през този етап от развитието, след бялата ръжда, е кокомикозата, От гъбичната болест биват нападнати както младите, така и старите дръвчета. Образуват се петна в червено-кафяви нюанси, а по време на дъждовете започват да се проявяват спори в бял цвят. Постига се преждевременно обезлистяване, ако не се вземат превантивни мерки чрез пръскане. Може да използвате Делан 75 ВП, Фоликур 25 ВГ, Байкор 300 ЕС. Тези фунгициди служат за профилактично или лечебно пръскане.

Други вреди, засягащи тази култура през следцъфтежния период, са черешовите мухи и листни въшки. Те се хранят от соковете на растението, което води до завиването на листата и спирането на растежа.

Честота на следцъфтежно пръскане на черешите

Ако пръскате с цел лекуване от следцъфтежна болест или неприятели, които вече са атакували дръвчето, трябва да проведете третиране чрез пръскане с интензитет, равняващ се на 10-14 дни.  При увеличени валежи, може да провеждате действията на 7-10 дни. Профилактичното пръскане е достатъчно да бъде извършвано в началото и края на следцъфтежния етап.

В календарът за целогодишно пръскане, подходящо време за следцъфтежна обработка се явява месец април за бяла ръжда. През май се пръска срещу черешова муха. Последната обработка при по-късните сортове е през юни месец.

Череши на клонка

Каква е точната дозировка при третирането на черешите след цъфтежа им?

Точната дозировка зависи от вида на препарата, който сте избрали за премахване на вредителите. Ще откриете инструкции за приготвяне, посочени от производителя, върху опаковката на избрания препарат. Обработката се извършва с два типа фунгициди, което да стопира развитието на гъбичните колонии. Може да предприемете третиране с Карбамид. Той се приготвя с по-концентрирано съдържание, равняващо се на 700 г в 10 литра вода.