Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на череши против червеи

Освен любим плод за хората, черешите са обект на прехранване за множество неприятели, които повлияват качеството и количеството на реколтата. Един от най-опасните нашественици, се явява плодовият червей. Какво трябва да знаете за него и какви са начини за предпазване на овощното ви дръвче? От otrovi.com ви даваме повече информация по темата.

Череши в щайга

Причини за появата на червеи по черешите

Най-основната причина за появата на червеите по черешата, е тяхното пристрастие към плодовете. Нападението на овошките започва още от февруари от гъсениците, които използват леторастите  за убежище и прехранване. Местата, които биват силно засегнати, се характеризират с клюмване и изсъхване, което се проявява най-основно при листата. Те проправят своя път и достигат до плодовете, където се хранят от соковете и снасят своите яйца. В резултат от това, малките червейчета започват да повреждат реколтата отвътре навън, което прави задачата ви за идентифицирането им още по-трудна. За да избегнете неблагоприятното действие на вредителите, е подходящо да използвате средства за борба и превенция.

Как да предпазите черешите от червеи?

Най-добрият начин за защита от вредителите по черешовите дръвчета и тяхното премахване, е чрез пръскане. За целта е необходимо да изберете правилни препарати за пръскане, които да ви помогнат с отърваването от неприятелите, които могат да нанесат пагубни вреди върху реколтата ви. Подходящи препарати, с които да проведете третиране срещу вредители по черешата, са Кораген 20 СК, Делегат 250 ВГ, Дитан М45 0.45%.

Ефективно прилагане на препарати за пръскане на череши

За правилно и ефикасно пръскане, трябва да изберете подходящ препарат, както и да спазвате дозировката за приготвянето на работен разтвор. Ако използвате Кораген 20 СК, трябва да използвате 20 мл от концентрираната течност, разтворен в 5 литра вода, както и да спазвате карантинен срок, равняващ се на 14 дни. При Делегат 250 ВГ се използват 30 мл от течността, като карантинният срок е по-малък – 7 дни. За да постигнете високо ниво на защита срещу вредителите, трябва да повторите пръскането отново, като честотата на прилагане се определя по схема.

Двойка череши

Периоди и честота на третиране срещу червеи

Има различни схеми за обработка на черешовите дръвчета срещу наличието на плодови червеи, като най-основно те се извършват по време на следните етапи:

  • първото пръскане в календара на обработка на овощи трябва да започне през месец февруари. Вредителите често се крият под старата кора на дървото, като гъсениците се намират в леторастите;
  • през април и май месец е следващото третиране с препарати за превенция срещу вредители. Може да използвате Байкор 25 ВП с концентрирано съдържание 0.075% или Систан 12 Е – 0.06%.
  • ако вашите овощи са по-късен сорт, трябва да приложите обработка и през юни месец, като можете да използвате същите продукти, приложени във втория етап.

Третирането изисква качествена обработка на листата, като трябва да избягвате да извършвате профилактичното действие при дъждовно и ветровито време.