Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Отглеждане на киви

Въпреки че могат да се отглеждат на открито в умерен климат, плодовете киви от растението актинидия изискват топла, защитена, слънчева обстановка, особено срещу стена с южно или западно изложение.

Отглеждане на киви

Засаждане на киви в България – съвети

През пролетния сезон младите растения са особено податливи на увреждане от замръзване и може да се нуждаят от защита. Изкопайте сериозно количество градински компост или се фокусирайте върху торене преди засаждане, тъй като този плод вирее в плодородна, добре обогатена, леко кисела, екологична почва, богата на голям брой различни органични вещества. При отглеждането му се изисква силна, широка опора, като стена, ограда или пергола. 

Оптималното време за засаждане и подхранване на това растение е през пролетта, когато почвата и времето се затоплят. Ако искате да засадите повече от растения, поставете ги на 3-4,5 м едно от друго, като мъжкото трябва да бъде поставено по-близо до женското, само на 60 см разстояние.

Пръска ли се кивито?

Растението актинидия не страда от проблеми с вредители при отглеждане, тъй като такива не са открити. Това дава възможност плодът да няма нужда да бъде пръскан с пестициди и съответно можете да бъдете сигурни, че няма да съдържа опасни химикали.

Зимна резитба на киви

Зимата е най-доброто време за подрязване на страничните клони по дължината на жиците. Опитайте се да ги отрежете обратно до точка, където стъблата са с минимален диаметър. В случай че лозата не е успяла да обарузав качествени странични разклонения на върха, отрежете основния ствол с около 50 см и опитайте отново при предстоящата година на отглеждане. Резитбата започва, когато засадите лозата. През първата година на отглеждане трябва да се съсредоточите повече върху правилният и качествен растеж, а не върху самото киви. Завържете асмата сравнително разхлабено към стълба и я поддържайте да расте право, а не изкривено. Не позволявайте растението да се върти около стълба при отглеждане. Постарайте се да премахнете всички странични клони, докато лозата достигне върха на стълба.

Кога се бере кивито?

Киви

Повечето плодове са достигнали пълен размер през август (това варира според сортовете), но не са достатъчно зрели за беритба до края на октомври и дори до началото на ноември, когато семената са почернели и съдържанието на захар се е повишило. Въпреки че плодовете ще омекнат, след като съдържанието на захар стане четири процента, сладкият вкус едва ли ще се появи точно тогава, затова нашите експерти от otrovi.com препоръчват да бъдете търпеливи при отглеждане и да не се залъгвате от омекването на плода.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги