Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на дини и пъпеши

Типично за всички растения в дворните площи, съществуват различни видове болести и неприятели, с които трябва да се справят. Дините и пъпешите не се отличават по това и за тях също е необходима подходяща грижа, с която да бъдат предпазени.

Пъпеши

Пръскат ли се дините и пъпешите?

Тези сезонни култури принадлежат към семейство Тиквови и изискват специално внимание и грижа, за да могат да израснат здрави и годни за консумация. За да се намалят негативните състояния, с които могат да се сблъскат се препоръчва тяхното равномерно и редовно поливане, закриване при наличието на силно слънце, с цел избягване на слънчев пригор и увяхване, както и подходящи препарати за пръскане в допълнение. Често при променливи метеорологични условия, особено при студено и влажно време, се довежда до различен вид физиологични промени по плода, като неравномерното оцветяване, увехнали и паднали листа.

Растителна защита при дини и пъпеши

Пъпешите и дините се нуждаят от няколко основни елементи, за да могат да се развият качествено и благополучно. Сред тях са: азот, калий, фосфор, магнезий, желязо, калций.

Една от най-важните растителни грижи при тези култури е третирането с тор, богат на макро и микроелементи. А по време на вегетацията, може да се направи и подхранване на техните листа със специални препарати за пръскане и торове.

Борба с листни въшки

Един от най-често срещаните неприятели по дините и пъпешите е бахчийската въшка. Честото преглеждане на растенията може да помогне в отблъскването им, а в случай на тяхното наличие е необходимо третиране чрез пръскане. Правилна е употребата няколко пъти в седмицата на продукти, обогатени с активни вещества. Такива продукти са Актара, Децис, Цидели.

Диня

Пръскане против брашнеста мана

Брашнестата мана е сред опасните болести. Тя засяга листата и стъблата, като ги покрива с бяло-сив брашнен налеп. Когато се разрастне достатъчно, нанася силни поражения, като напада посева. При борбата с нея се използват фунгицидите за пръскане, като Шавит, Байфидан, Топсин.

При дините и пъпешите често може да срещнем заболяванията, като аскохитоза и антракноза. Между двете състояния има разлики:

  • аскохитоза – това е гъбична инфекция, която причинява напукване или омекване, като кара растенията да умират;
  • антракноза – това е гъбична инфекция, която атакува листата и плодовете, причинявайки изсъхване и кафяви петна.

За справянето и с двете състояние се налага отстраняването на засегнатите растителни остатъци, с цел спиране на разпространението върху здравите части, дълбокото прекопаване на почвата и пръскане с подходящи препарати.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги