Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Схеми за пръскане на чесън

Чесънът е източник на много полезни елементи за организма, консумацията му се използва превантивно срещу вируси, повишава имунната система и подобрява вкуса на множество ястия.

За отглеждането му и добиване на богата реколта, независимо на открито в градина или в оранжерия, е важно да се извършат действия с цел предпазване и профилактика срещу вредители от всякакво естество.

Засаждане на чесън и схеми на пръскане

Вредители и болести по чесъна

Външните фактори влияят най-много върху качеството на чесъна, като най-големи щети могат да нанесат болести, насекоми и паразити. За да избегнете тяхното активизиране, е важно да провеждане правилна грижа по схема и защита за своите насаждения.

Заболяванията могат да бъдат както гъбични, така и вирусни. Гъбичните се активират от спори на гъбички, които се съхраняват от заразени миналогодишни растения. След преминаване на зимния период и при затопляне на температурите, болестта се разразява.

Вирусните, от своя страна, се предават най-много чрез почвата, което създава необходимост от пръскане на почвата с препарати и коренна обработка с течни торове.

Основно вредите се нанасят от следните неблагоприятни посетители и инфекции:

● Чеснова муха – както се разбира по името ѝ, това насекомо се фокусира върху насажденията с чесън. Тя започва да напада растението през март месец, с началото на пролетта, когато температурата на почвата в дълбочина достигне над 1 градус и времето премине към положителните градуси. Чесънът и лукът, засадени през есента, са обект на нейната активност. Те гризат листата на растенията и ги увреждат. Излюпват ларви, които проникват в стъблата и се хранят от соковете. Тази муха забавя значително растежа на културата;

● Стволова нематода – това е червей, който има нишковидна форма и се храни със сока от чесъна. При липса на взети мерки може да се унищожи цялата култура. Основните симптоми са: изсъхване на луковиците, неприятна миризма, перата изсъхват в краищата. Насажденията трябва да се пръскат със смес по схема;

● Корен (лук) кърлеж – кореновите акари атакуват корените, причиняват гниене на луковиците и повърхността се лющи. Заразените растения трябва да се отстраняват, за да не предадат инфекцията на здравите. Пръскането с препарати действа като защита и запазване на насажденията от паразитите;

● Луков молец – това е пеперуда с кафяв цвят. Какавидите прекарват зимния период в остатъците от растенията или пукнатини, а когато се затопли времето, се превръщат в пеперуди. Те атакуват листата, правят си входове и повреждат сърцевината, вследствие на което те изсъхват. Те използват плевелите за заслон.

Всичко за пръскане на чесън с препарати

Ефективни препарати, с които да пръскате

Има доказани методи за действие, като всички се свеждат до препарати и разтвори, които да се използват за пръскане на чесъна по схема. Поливането на лехите е ефективно, като се използва разтвор, съдържащ 10 литра вода и 15 милилитра Fitosporin-M. Това средство се предлага под формата на прах, а целта на използването му е да предпази растенията от гъбични заболявания.

Друг ефективен начин да се справите с вредителите чрез поливане по схема, е чрез обрабоване на листата с бордо разтвор с еднопроцентово съдържание.

Стомп Аква е хербицид, който има агресивна активна съставка, атакуваща паразитите и гъбичките, както и техните спори. Пръскането се извършва след засаждане, преди поникването на стъблото. Приготвя се разтвор от 100 литра вода, в който се добавят 250 мл от хербицида.

Срещу неприятели от сорта на мухи, молци и акари действа положително Метеор, който е инсектицид, подходящ за непрофесионална употреба. Използва се с 0.06% участие в разтвора и се използват за пръскане.

защита от вредители на насаждения от чесън

Как действат препаратите?

Тяхната активна съставка е агент за превенция и лечение на заболяванията, както и прогонването на вредителите. Чрез пръскането на тези препарати по уязвимите части на растението – листата, стъблата – те засъхват по повърхността и отблъскват неприятелите.

Основната цел на третирането по схема с горепосочените препарати е не само да прогонят вредителите, но и да увеличат устойчивостта на чесъна, да засилят имунната му система и податливостта към външни фактори.

Дозировка и честота при пръскане

Схемите за пръскане на чесъна зависят от препарата, който използвате и целта за употребата. Добре е обработката да започне още през февруари месец или началото на март по точно определена схема.

Когато изготвяте схема за обработката срещу гъбични заболявания, е подходящо да се извърши преди температурите да се повишат значително и в комбинация с влажността да се създаде благоприятна среда за развиване на патогенни микроорганизми.

При заболяване в начален стадий при чесъна е необходимо да зачестите пръскането и да изградите схема за обработка на 10 дни.

Чесън

Кога трябва да пръскате?

Подходящо е да проведете поне трикратно подпомагане през целия сезон – след засаждането, преди цъфтежа и след цъфтежа. Тъй като някои какавиди и паразити зимуват в растителните отпадъци при чесъна, е добре да включите към схемата си за пръскане и такова, което представлява подготовка за зимата.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги

 

 

 

 

Помощни продукти при пръскане на чесън и грижа за градината