Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на ябълки

Календар за пръскане на ябълки

Ябълките са многогодишни плодни дръвчета, чието отглеждане се случва от почти всяко домакинство в днешно време. За да запазите реколтата си максимално здрава и плодовита, е важно да се информирате и навреме да приложите необходимите препарати против болести на растенията.

Червени ябълки

Препарати и схема за пръскане на ябълки

Различните видове препарати се използват за конкретни цели, като контрол на пестицидите, превенция от заболявания и регулация на растежа. Много е важно да определите график за третиране на растенията, за да не предозирате с честота. Когато изготвяте схемата е важно да я съобразите с метеорологичните условия, като избягвате да пръскате дръвчетата в много ветровито, горещо или зимно време, защото това може да увреди дървото или обграждащата растителност. За най-голяма сигурност от otrovi.com винаги съветваме да следвате указанията на етикета, за да разберете какъв е подходящият времеви диапазон за третиране.

Пръскане на ябълки преди цъфтеж

Тази стъпка е важна, с цел да запазите ябълките здрави през целия период на растеж на плода. Това се случва през март, април и май. Тогава растението е най-уязвимо и фертилайзерите помагат то да укрепне и да завърже здрав плод. Най-доброто време е точно преди пъпката да се е разпукнала.

Препоръчителните препарати за този период включват:

  • фунгициди за борба с болести – такива са маната, гъбичните заболявания и гниенето;
  • инсектициди за борба с вредители – такива са червеите и къртиците.

Пръскане на ябълки след цъфтеж

Това е необходима фаза с цел обогатяване на реколтата. В този момент (обикновено през месец юли) цветът е увяхнал и растението започва да влага цялата си енергия в произвеждането на плодове. Видът и количеството фертилайзери ще зависи от типа и възрастта на растението, както и от нивата на вещества в почвата и атмосферните условия. Този тип плодни дръвчета обикновено извличат най-голяма полза от смесени торове с няколко вида нутриенти или от богати органични фертилазери. Добре е да полеете дръвчето след третиране с препарат, за да предотвратите повреда на корените, а и да помогнете на веществата да се разнесат по цялата коренна система.

Ябълки на дърво

Пръскане против червеи

Това третиране ще ви осигури надеждна и здрава реколта, защото червеите са вредители, които често причиняват доста големи вреди по този топ плодове. Пръскането с инсектициди е най-разпространеният метод за борба с червеите, като има разработени редица препарати. Съществуват и торове, които се справят с други вредители, като къртиците. Такъв фертилайзер е Карбидът.

Регулярното следене на растенията ще покаже има ли нужда от третиране с торове, и ако да, колко интензивно. Ако следите график на редовна грижа, можете да си застраховате здрава и продуктивна реколта.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги