Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Календар за пръскане на ябълки

Ябълките са многогодишни растения, засаждани както в домашни градини така и в големи овощни плантации. Плодовете им са изключително полезни и за опазването на качествата им, е важно през целия период на растеж да се полагат грижи. За да не се изпусне важна стъпка, но и за да се предотврати прекомерната употреба, удобно средство е, да си съставите календар.

Ябълки в щайга

Кога се пръскат ябълките?

Направата на календар за прилагане на препаратите е необходим аспект в живота на дръвчетата. Така им давате сили и ги подхранвате в слабите им периоди и ги защитавате от болести. Ето кои са първите неща, които да имате предвид в календара:

  • превантивно пръскане в безлистния период – чрез използването на предцъфтежни фертилайзери точно в най-слабия момент на ябълката, вие ѝ помагате да се защити от болестите и в последствие да завърже здрав и ползотворен плод. Най-доброто време за тези операции е в ранна пролет;
  • календар за пръскане в зависимост от фазата на развитие на дървото – когато пъпките набъбват пролетта се пробужда, а заедно с нея и много форми на зимуващи болести и неприятели. Мерките, познати със своята ефективност, включват използването на препарати, като Шампион и Фунгуран.

По време пък на цъфтежа, неприятни болести са струпясването и брашнестата мана, като те се лекуват с препарати, като Топсин, Флинт Макс, Силит, Байфидан, Хорус и други.

От момента, в който плодът започне да се образува има три фази на пръскане – по време на нарастването, през пролетта, докато ябълките едреят, около юни, и последната е есенната, две седмици преди беритба. По това време, струпясването и брашнестата мана отново виреят като болести, но вече се явяват проблем и миниращите молци, листните въшки, плодовите оси, акарите и плодовите червеи. Има много фертилайзери, които помагат за справяне с наличието им. Последното третиране за сезона е следцъфтежното, точно преди зимния период.

Събрани ябълки

Пръскане срещу ябълков плодов червеи и молци

Ларвите на тези насекоми се хранят с плодовете, което намалява реколтата качествено и количествено.

За да се спасите от тях, включете в календара си третиране с инсектициди по време на вегетацията. Времето и честотата на пръскане зависят от вида на използвания инсектицид, метеорологичните условия и етапа на растеж на ябълката.

Ние, от otrovi.com, ви напомняме, че е много важно първо да определите вида на паразита. След като изберете подходящ инсектицид за конкретния сорт ябълка или комбинация от няколко за максимален ефект, да спазвате всички мерки, описани от производителя.

Пръскане срещу брашнеста мана по листата

Това гъбично заболяване засяга растенията и причинява образуването на бяло прахообразно покритие по листата, клоните и плодовете. Ако не се лекува, то може да доведе до намаляване на растежа, обезлистване и влошено качество на плодовете.

Важно е да започнете третирането с препарати още при първите симптоми, които обикновено се появяват през пролетта, когато времето е топло и влажно. В зависимост от тежестта на инфекцията, може да се наложи да направите календар за многократно обезпаразитяване през целия вегетационен период.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги