Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на сливи

Обикновените и сините сливи са вкусни и питателни плодове, пълни с витамини. За съжаление, подобно на много други култури, те са преследвани от вредители и болести, които могат да повредят или унищожат цялата реколта. За да си осигурите успешна и богата продукция, е важно да предприемете превантивни мерки. Ето някои съвети, които от otrovi.com ви споделяме като важни, когато става въпрос за пръскане на сливи.

Сливи на клон

Срещу какво да се пръскат сливите?

С разлистването на дърветата, на повърхността излизат множество болести и неприятели, които са в състояние да навредят на растенията ви. Ако обаче прилагате фертилайзери по предварително определен календар, можете да си осигурите богата и здрава реколта. Ето едни от най-известните болести, при които трябва бърза реакция:

  • сачмянка – това е бактериално или гъбично заболяване, при което по листата на растението се образуват кръгли мехури, в чиито център тъканта изтънява и изсъхва. Какъв е точния тип на инфекцията се разбира по цвета на окръжността, заобикаляща мехура – ако тя е жълтеникава, то причинителят е бактерия, а ако е лилавеещ, съответно, гъба. Болните листа трябва да се премахват старателно и да се закопават на дълбоко под земята. Растението се третира в есенно-зимния и зимно-пролетния сезон, като един от най-важните препарати е пероцина. Важно е да се спазва определена схема на пръскане;
  • ранно и късно кафяво гниене – това е гъбично заболяване, от което плодовете загниват. Гъбичките могат да заразят плодовете на всеки етап от развитието им, но са по-разпространени през топлото и влажно пролетно време. За да предотвратите разнасяне на болестта, приложете пръскането бордолезов разтвор преди развитието на растението да започне;
  • сливоплодов червей – това е ларва на ориенталския плодов молец, която може да нанесе големи щети на плодовете, хранейки се с меката им част. За борба, прилагайте предцъфтежни инсектициди;
  • сливова оса – това е дребно, кафяво-черно насекомо, което снася яйцата си в плода. След това ларвите се хранят с месестата част на плода, покрай което той изгнива. За да предпазите растенията, използвайте предцъфтежни фертилайзери.

Пролетно пръскане на сливи

Пролетта е критично време, защото дърветата са най-податливи на различни вредители и болести. По това време се правят пръсканията с повечето фертилайзери, като един от най-разпространените е гореспоменатия бордолезов разтвор.

Сливи на дърво

Следцъфтежно пръскане

Важно е, защото така реколтата бива предпазена от гъбични заболявания, които могат да се развият по време на съхранението. Най-често срещаната болест по сливите, след прибиране на реколтата, е сивата плесен, причинена от гъбичката Botrytis cinerea. За да предотвратите появата ѝ, нанесете фунгицид, върху сливите веднага след прибирането им. Фунгицидът трябва да се прилага в разреден разтвор и да се остави да изсъхне напълно преди съхранение.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги