Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на сливи

Обикновените и сините сливи са вкусни и питателни плодове, пълни с витамини. За съжаление, подобно на много други култури, те са преследвани от вредители и болести, които могат да повредят или унищожат цялата реколта. За да си осигурите успешна и богата продукция, е важно да предприемете превантивни мерки. Ето някои съвети, които от otrovi.com ви споделяме като важни, когато става въпрос за пръскане на сливи.

Срещу какво да се пръскат сливите?

С разлистването на дърветата, на повърхността излизат множество болести и неприятели, които са в състояние да навредят на растенията ви. Ако обаче прилагате фертилайзери по предварително определен календар, можете да си осигурите богата и здрава реколта. Ето едни от най-известните болести, при които трябва бърза реакция:

  • сачмянка – това е бактериално или гъбично заболяване, при което по листата на растението се образуват кръгли мехури, в чиито център тъканта изтънява и изсъхва. Какъв е точния тип на инфекцията се разбира по цвета на окръжността, заобикаляща мехура – ако тя е жълтеникава, то причинителят е бактерия, а ако е лилавеещ, съответно, гъба. Болните листа трябва да се премахват старателно и да се закопават на дълбоко под земята. Растението се третира в есенно-зимния и зимно-пролетния сезон, като един от най-важните препарати е пероцина. Важно е да се спазва определена схема на пръскане;
  • ранно и късно кафяво гниене – това е гъбично заболяване, от което плодовете загниват. Гъбичките могат да заразят плодовете на всеки етап от развитието им, но са по-разпространени през топлото и влажно пролетно време. За да предотвратите разнасяне на болестта, приложете пръскането бордолезов разтвор преди развитието на растението да започне;
  • сливоплодов червей – това е ларва на ориенталския плодов молец, която може да нанесе големи щети на плодовете, хранейки се с меката им част. За борба, прилагайте предцъфтежни инсектициди;
  • сливова оса – това е дребно, кафяво-черно насекомо, което снася яйцата си в плода. След това ларвите се хранят с месестата част на плода, покрай което той изгнива. За да предпазите растенията, използвайте предцъфтежни фертилайзери.

Пролетно пръскане на сливи

Пролетта е критично време, защото дърветата са най-податливи на различни вредители и болести. По това време се правят пръсканията с повечето фертилайзери, като един от най-разпространените е гореспоменатия бордолезов разтвор.

Следцъфтежно пръскане

Важно е, защото така реколтата бива предпазена от гъбични заболявания, които могат да се развият по време на съхранението. Най-често срещаната болест по сливите, след прибиране на реколтата, е сивата плесен, причинена от гъбичката Botrytis cinerea. За да предотвратите появата ѝ, нанесете фунгицид, върху сливите веднага след прибирането им. Фунгицидът трябва да се прилага в разреден разтвор и да се остави да изсъхне напълно преди съхранение.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги