Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Торене на краставици

Краставиците са зеленчукова култура, която, при полагането на правилни грижи и качествена защита от вредители, дава богата реколта.

Всеки етап от отглеждането е важен, като първоначален такъв се приема първото торене на растението. Добиването на крайната продукция до голяма степен зависи от състоянието на почвата и правилното торене.

Особености при торенето на краставици

Въпреки факта, че краставиците не са от най-капризните растения за отглеждане, може да се отбележи, че съществуват няколко специфики относно тяхното торене и третиране на почвата, особено в зависимост от мястото на отглеждане – на открито и в оранжерии.

Торене на краставици

1. На открито – важно условие, на което почвата трябва да отговаря, за да осигури правилно хранене на краставиците и респективно растеж и развитие, е балансиране на питателността ѝ. Не трябва да съществува недостиг или пренасищане. Тези растения се развиват еднакво добре както в минерални, така и в органични торове, което е голямо преимущество за градинарите.

2. На закрито – има сортове краставици, които виреят най-добре в оранжерии, поради необходимостта от поддържане на висока температура. Това създава и изискване към почвата, да поддържа градуси, които да бъдат не по-ниски от 10-15. Храненето на тази култура чрез питателна почва, е сред най-важните условия за растеж. Подхранването започва още след поникването на първите листа, поради необходимостта от поддържане на благоприятно ниво на азота. За целта се използва смес от карбамид, суперфосфат и калиев сулфат.

Важно е почвата да притежава степен на влажност не по-висока от 80-90% при плодообразуването и не по-малко от 70%.

Как да ги подхраните, за да добиете по-голяма реколта?

Когато почвата е питателна и благоприятна за развитието на краставиците, всички части на растението са здрави, което създава предпоставка за добиване на голяма реколта.

Сред най-успешните тактики в градинарството, е редуването на минерални и органични торове. По този начин растенията се насищат с необходимите хранителни елементи, като ги получават по естествен и производствен начин.

Важно за постигането на добрата реколта е да прецените какво подхранване да извършите – коренно или листно. Когато температурите на почвата са по-високи от 12 градуса, е подходящо да се извършва коренно, а при по-ниски такива, се счита за по-ефективен метод листното торене.

Етапи, през които се преминава

Подхранването, независимо от вида, трябва да предоставя на краставиците необходимите за тях азот, калий, калций, магнезий, бор и манган. Това подпомагане се извършва в четири етапа:

● След засаждане – първото торене се извършва след поникване на листата, около две седмици след засаждане. Ранният етап от развитието на дадено растение касае наличието на достатъчно количество азот, което, ако почвата не доставя, е необходимо да бъде изкуствено добавено;

● По време на цъфтежа – това е второто подхранване и трябва да се извърши при началния стадий на цъфтеж. Важно през този етап е краставиците да получават достатъчно количество калций и калий, което трудно биха могли да си набавят от почвата без допълнителни източници;

● В началото на плододаването – за правилното и качественото развитие на плодовете се изисква наличие на хранителни вещества, които растението да черпи;

● След средата на плододаването – когато етапът с плододаването достига до своята втора половина, краставиците се нуждаят от последно торене. То се извършва с цел продължаване на развитието и увеличаване на този етап, от който зависи количеството крайна продукция.

Схема за торене на краставиците

След засаждане, ако използвате минерални торове, в този етап можете да приготвите следния разтвор: 10 литра вода, 20 грама карбамид и 60 грама суперфосфат. Подхранването се извършва коренно. При органични торове се приготвя разтвор, съдържащ дървесна пепел и вода в съотношение 1:8.

Торене на краставици 2

По време на цъфтежа се използва течност, направена от: 10 литра вода, урея, 10 грама калиев сулфат и суперфосфат. Половината от течността може да се приложи коренно, а с другата да се напръска растението за по-бърз ефект. При органичните такива действа положително направата на запарка от зелена трева.

В началото на плододаването се прави разтвор от 10 литра вода, в които се добавят 25-30 грама калиев нитрат. За да се извърши допълнително листно торене, можете да разредите 10 грама карбамид в кофа с вода.

След плододаването е подходящо да се използва разтвор, направен от сода. Освен за растежа, антибактериалното действие на содата помага за превенция срещу болести.

Честота на торене

Когато виждате, че различните части на растението страдат от дефицит на необходимите им елементи, е добре да приложите листното подпомагане, защото то е по-бързо и ефектът се достига значително по-рано. Честотата зависи от състоянието на растението. Следете листата, стъблата и цветовете, които ще ви покажат дали са достатъчно подхранени. Подходящо е да се извършва задължително през четирите основни етапа и при необходимост да се увеличи честотата.

Какви торове да използвате?

През първата фаза на развитие, а именно появата на листа, се създава необходимост от подхранване с хумус, фосфор, калий, магнезий, калций. Най-подходящо е да използвате комплексни торове. Могат да бъдат двойни, тройни или четворни. Популярни са диамофос, амофос, NPK.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги