Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Схеми за отглеждане и пръскане на фасул

Фасулът е често срещана култура при градинарството, не само защото е източник на фибри и витамини за тялото, но и поради факта, че отглеждането е лесно, не изисква много опит или финансови вложения.

Полагани грижи през вегетационния период

Отглеждането на фасул е подходящо почти за всеки район, както на открито в градина, така и в оранжерия. Важно за тези растения е да се държи балансирана влажност на почвата – те не са нито влаголюбиви, нито издържат на суша. Необходимостта от водоснабдяване и количество вода се определят в зависимост от зелената маса, етапите на развитие и климатични условия. През етапите бутонизация и цъфтеж, поливането е изключително важно, за да получите голям обем крайно добиване. Най-правилният начин за водоснабдяване е чрез браздите.

Гравитационното напояване не е препоръчително при отглеждане на фасула, защото, ако земята не е равна, има опасност влагата да се разпредели неравномерно и на места да бъде сухо, а на други – преполято. Ако имате голямо пространство за отглеждането, можете да помислите върху варианта за инсталиране на водоснабдителна система, която да разпределя влажността еднакво.

Растеж на фасул

Борба с вредители, болести и плевели

Сред най-основните неприятели, които застрашават количеството и качеството на крайната продукция, подлежащи на пръскане с разтвори, могат да се класират:

● Бактериен пригор – тази болест атакува надземните части на растението и се счита за най-опасната такава, която може да се унищожи чрез пръскане с препарат. Като една от най-големите щети, която може да причини тази зараза, е състоянието на зърната боб – те са малки, недоразвити и с кафяви петна;

● Листни въшки – тези вредители са сред най-големите натрапници по фасула. Отглеждането на тези растения изисква вземането на превантивни мерки срещу тях. Образуват многочислени колонии и унищожаването им изисква постоянство в пръскането с подходящи препарати;

● Червен паяк – този вид акар атакува най-активно през сухите периоди, характеризиращи се с високи температури. Често за справянето с този вредител, се налага прилагането на биологична борба чрез хищник акар;

● Плевели – те са сред най-големите неприятели на тази култура и затрудняват отглеждането ѝ. Проблемът сплевелите се разрешава основно по химичен начин, чрез пръскане на специални агресивни препарати, съдържащи хербициди;

● Кореново гниене – развива се при ниски температури и висока влажност, като атакува кореновата система. За борбата с гниенето по време на отглеждането се прилага пръскане на специални разтвори, унищожаващи гъбичките и техните спори.

Отглеждане на фасул

Различните отглеждани сортове на фасула притежават по-ниска или по-висока чувствителност към вредителите – зелен, жълт, зрял. Много е важно да осигурите най-оптималната среда за отглеждане, което включва: да изберете правилното позициониране, с подходящи предшественици, каквито са: лук, ранни картофи, домати. След засаждане трябва да започнете да извършвате превантивни действия по пръскане с разтвори, включващи фунгициди и натурални съставки, които дават резултатност.

Ефикасни препарати за пръскане на фасул

Като най-ефикасните средства за борбата с неприятелите могат да се отбележат следните няколко, които се използват по определи схеми:

● Срещу листни въшки можете да използвате разтвор, включващ чесън, коприва, сапун. Като ефективен препарат за пръскане на фасула се явява Вазтак 0.5%. От домашните методи можете да използвате: към 8 литра вода да добавите 1 кг коприва, нарязана на дребно. След престой от един ден, можете да предприемете пръскане;

● За справяне с проблема, създаден от плевелите и за профилактика срещу тяхната поява, е добре да заложите на силен хербицид, какъвто е Стомп Аква;

● При акарите е ефективно използването на дитан 0.2%;

● За бактериален пригор се приготвя отвара за пръскане, съдържаща: 10 литра вода, 20-30 грама изсушена вратига. След смесването, съдържанието се сварява и се пръскат листата на растението.

Въздействие на препаратите върху фасула

Въпреки че фасулът е култура, лесна за отглеждане, често пред градинарите излиза проблемът с вредителите и болестите. Препаратите, които се използват за третирането на растенията, имат благоприятен ефект върху тяхното състояние и развитие. Те засилват имунната им система и им създават по-голяма устойчивост срещу неблагоприятните за тях външни фактори на природата.

Фасул

Етапи в отглеждането на фасула

Основните етапи включват следната последователност от действия:

1. Подготовка – правилно зониране, подхранване на почвата, торене.

2. Посявка – извършва се до началото на май месец.

3. Поставяне на опори – най-често при високите сортове се изисква опора като колове и мрежи.

4. Полагане на грижи – допълнителни подхранвания, напояване, почистване. Когато фасулът стигне до етап на прецъфтяване, поливането трябва значително да се намали, защото нуждата от вода е много по-малка, отколкото в предишния етап.

5. Беритба – важно условие за беритбата и прибирането на оптимално количество реколта, е да изберете подходящо време за това. Бобчетата подлежат на узряване по различно време, а ако изчакате да узреят всички, то обвивката на повечето ще се разпука и зърната ще изпаднат и ще станат негодни за прибиране и консумиране.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги