Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на овошки

Категории:

Календар за пръскане на овошки  Предцъфтежно пръскане на овошки Пръскане на овошки с карбамид 

Пръскане на овошки след цъфтеж 

 

Пръскането на растенията е превантивен метод за защита от различни болести или вредители, които могат да причинят големи щети. Различните оранжерии са податливи на нападения и затова е важно да осигурите тяхната защита срещу такива.

Особености на овошките и защо трябва да се пръскат?


Растенията представляват царство от създания, чиито клетъчни стени са от целулоза. Те извършват жизнените си процеси чрез фотосинтеза. Има различни видове, а в България се срещат:

  • Дървесни – образуват един ствол, от който се образува корона – такива са ябълки, череши, круши, сливи, джанки, вишни, праскови, орехи и други;
  • Храстовидни – по-малките корони се образуват от наличието на повече от един ствол, а примери за такива растения са дюля, касис, грозде или лешник;
  • Полухрастовиднищ – стъблата им не издържат дълго време, като загиват около средата на втората година. Растения от този вид са малината и къпината;
  • Тревисти – единственият представител, който се среща на територията на България е ягодата.

Пръскане на овошки против вредители и болести

Кои са най-големите врагове на овошките?


Безспорно червеите и короядите са сред най-големите напасти за вашите растения. Те не само нападат, но и в чести случаи убиват реколтата, което се явява проблем, особено ако става дума за овошки, които служат за храна. Против тях трябва да се пръска с биопрепарати, за да се отстранят и да не доближават културите.


Неприятелите предпочитат да се хранят с жива тъкан или сокове. Те нападат както стари, така и млади дръвчета и са сред най-сериозните вредители за овошките, срещу които трябва да се прави пръскане, за да изчезнат. Съществуват два вида корояди:

  • Голям беловинояд – среща се в България и напада всички овощни дръвчета. Женските влизат под кората чрез отвори, които правят. Те издълбават ями, в които полагат яйце от двете страни на растението. Когато се излюпят, лаврите какавидират и в резултат на това повредените дървета отслабват и изостават в развитието си;
  • Малък бръчков беловинояд – той също е разпространен у нас. Сред жертвите му са най-вече дървесни видове като ябълка, слива, праскова и други. Това страшилище развива 2 поколения за година, като тези от първо поколение се хранят с пъпките и кората на клоните и леторастите. Впоследствие правят отвор в пъпките и проникват в клоните. Бръмбарите от другото поколение правят същото, но в по-късен етап на годината.

Болести по овощните дръвчета


Те могат да бъдат причинени чрез различни неща, като гъбички, бактерии или вируси. В някои случаи те не биват причинени от инфекциозни условия, а от неблагоприятно време за отглеждане, дефицит на макроелементи или микро такива. Симптомите, по които можете да познаете дали са заразени, са няколко.


Ако забележите липса на оцветяване на плода или увяхване на растението, значи то се е разболяло. Изкривяването на стъблото в ранен или късен етап е друг фактор, по който се отбелязва евентуална болест. Правилното пръскане на болните овошки е ключово за тяхното по-нататъшно развитие.

Как се пръскат овошки>>препарати>>съвети

Правила за пръскане


Схемата с пръскането на овошките чрез препарати би могла да ги защити. За тази цел, трябва да знаете как да направите ефективно пръскане. Правилата, които е нужно да изпълните при разпространяване на отровите, са:

  • Употреба само на пестициди, разрешени за използване;
  • Изпълнява се само при необходимост, като болест или нападение на вредител;
  • Разтворът да се впръсква в препоръчаната доза;
  • Да се приготви толкова, колкото ще бъде пръснато.


Днешните защитни пръскачки са екологични и безвредни. Биха могли да се срещнат модели в таблици, които да изпълнят задачата чрез стреляне на отровата с пистолет, с дронове или друг вид машини.

Средства в грижата за овощните дръвчета


Овошките страдат от болести и са податливи на нападения, които могат да ги убият. Именно затова е важно да се води борба против настъпването на вредители или болести.


Ако забавите битката, ще си създадете повече работа. За пръскане се използват различни средства – физически, агротехнически и химически. Трябва да пръскате по веднъж всеки сезон, за да не позволявате загиването на растенията.


Най-ефективното пръскане е след като сте обрали едно поколение овошки и започнете засаждане на следващо. Така ще предотвратите настъпването на зарази и неприятели и ще има по-бързи цъфтежи от началото на живота на следващото поколение.


Разлика при пръскане на костилкови, семкови, черупкови и ягодови овощни видове
При различните видове овошки се изискват различни мерки. Костилковите такива се пръскат с двупроцентов бордолезов препарат. Той предпазва от бактерии, бързо гниене и нападение на вредители.
Семковите овошки се защитават чрез пръскане на 7% карбамиден разтвор. Това ще предотврати последващи вреди и ще разпространи азот в почвата. Черупковите и ягодовите растения се третират по същите два метода.


Борбата с вредителите и болестите е от ключово значение за овошките. Пръскането с препарат под всякаква форма е безвредно за вас и оранжериите ви. То ще ви помогне да осигурите протекция на прехраната си и да я предпазите от най-ожесточените противници като червеи и корояди.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги

Помощни продукти при пръскане на овошки и грижа за градината