Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Предцъфтежно пръскане на овошки

Отглеждането на овошки в градината носи голям принос за доставянето на организма с качествени хранителни вещества. За правилното функциониране на растенията е необходимо да извършвате пръскания, едно от които е предцъфтежното такова.

Предцъфтежното пръскане през март е задължително за повече добиви

Предцъфтежно пръскане на овошки

Понякога, когато пролетното време настъпва по-рано, е необходимо да направите пръскането също на такъв етап. Това е така, защото плодовете на дърветата се нуждаят от сигурна защита, за да могат да имат добро развитие и накрая да ви дарят с качествени храни.

Третиранията през пролетта се състоят от две фази: предцъфтежна и следцъфтежна. Първата такава се извършва през март месец и цели да подсигури защитата на следващото поколение овошки в градината ви.

Пролетният период се характеризира с нови бактерии. Тези вредни микроорганизми се крият в растенията ви и са опасни за тяхното здраве. Друг опасен неприятел са насекомите и вредителите, тъй като те биха могли да опропастят труда ви. Именно затова е необходимо да бъдат предприети крути мерки срещу тяхното отстраняване.

След като зимните месеци са си отишли, напролет се образуват нови плодове по вегетационните растения. С тях обаче се появяват и нови инфекции, които могат да се разпространят бързо. Нужно е да правите профилактични прегледи на овошките често и да извършите пръскания на овошките през пролетта.

Особености при различните овощни дръвчета

Предцъфтежни пръскания се правят на няколко вида овошки, сред които са следните:

  • Костилкови – при тях се извършва първото разпространяване на разтвор. То ограничава разпространението на микроорганизми, като гъбна и бактерийна сачмянка, гниене рано или късно, рак на бактерията, къдравост, брашнеста мана, кривули, петна и други инфекции по плодовете. Също така, предпазва от нашествие на опасни насекоми и други неприятели;
  • Семкови – те предпазват от разпространение на инфекции, като струпясване, брашнеста мана, огнен пригор, загиване на завръзите и други. Предпазват и от настъпване на вредители като молци, цветопробивачи, пъпкопробивачи, бълхи, хоботници или оси.

Броят на предцъфтежните пръскания се определя според метеорологичните условия. Не трябва да духа силен вятър, както не трябва да има роса или висока влажност, тъй като по този начин ефектите ще са много по-малки. Може да се правят и за черупкови и ягодови овошки.

Активни вредители в този период

Предцъфтежните пръскания лимитират възможността от нападения на следните неприятели:

  • Калифорнийската щитоносна въшка – разпространена е в някои райони на България. Тя е многояден вид вредител и вреди на много хранителни растения. Най-често можем да я срещнем по бяло и черно грозде, ябълка, круша, дюля, глог, праскова, слива, череша и други. По-рядко я забелязваме по кайсиите, орехите, бадемите, лозите и други;
  • Кръгломиниращ молец – той е сред най-опасните вредители и напада ябълки, дюли, череши, сливи, круши, праскови, вишни и кайсии. Всеки молец може да развие три, а в редки случаи и четири поколения за една година;
  • Листни въшки – те представляват дребни насекоми и се хранят с растителни сокове. Много от тях са зелени на цвят, но има и бели и черни видове. Те причиняват много щети по всички овошки и се размножават безполово. Техните размери са между 1 и 10 милиметра.

Подходящи препарати

За предцъфтежни пръскания на овошки е препоръчително да използвате ефективни разтвори, съдържащи калций. Правят се 2 или 3 интервенции, като е важно да покриете цялото растение с препарат. Също така, се снабдете с разтвори от био продукти, тъй като те са безвредни за вас и оранжериите ви.

В много европейски страни, сред които и България, се пръска с препарати, като:

  • RainGard – съдържа мастни киселини в комбинация с растителни естери, емулгатори и вода. Той предпазва от навлизането на вода и напукване на вашите култури. Препоръчително е да извършите 4-5 третирания. Доказано е, че препаратът намалява напукването наполовина;
  • SureSeal – представлява кополимер на стеариновата киселина и е комбиниран с целулоза и калций, които образуват биофилми върху плодовете и чрез това ги предпазват от напукване. Необходимо е да направите 2 предцъфтежни пръскания.

От какво предпазва предцъфтежното пръскане?

Предцъфтежното пръскане е гарант за сигурна защита не само от микроорганизми на бактерии, предаващи болести на овошките ви, но и от нападения от различни вредители.

Вредители по овошките

С настъпването на пролетта, започват да узряват и плодовете ви. В този период те са неустойчиви и податливи. Именно затова е необходимо да правите пръскания. В същия етап старите болести са уморени от вече отминалата зима, но все още са вредни за овошките и затова трябва да бъдат убити.

Препаратите за подобни пръскания са направени от био продукти, които не вредят на растенията, нито на вас. Те биха могли да намерят приложение и в дома ви, където също да предпазват от насекоми. Разтворите трябва да се съхраняват на стайна температура в някой шкаф, за да са максимално ефективни.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги