Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Календар за пръскане на овошки


Защитата на овошките трябва да става по програма и календар. В отговор на въпроса “Кога?”, препоръчително е да се прави няколко пъти годишно или веднъж на сезон. Причина за това изискване е рискът от разпространяване на болести или нападение от вредители.

Зимно пръскане

Студените месеци от годината се характеризират с лоши метеорологични условия и променливо време. Такова третиране на културите по календар може да се извърши в месеците януари, февруари или март. Най-уместно е да се направи при набъбване на пъпките на овошките.

Това е така, тъй като в тези моменти насекомите са най-уязвими и биха били отстранени бързо и лесно. Като друг фактор се окачествява възможността да се пръска при по-висока температура в календара на настъпващата пролет, което би гарантирало по-добър ефект на препаратите.

Този зимен процес трябва да се извърши качествено. Необходимо е да напръскате с разтвор всяка една част на овошките. Качественото впръскване би могло да се осъществи чрез употреба на разпръсквачи с широки отвори, тъй като ще има по-едра капка, която ще се разпространи навсякъде.

Пролетно пръскане

Календарът на пролетния сезон започва в края на март, но включва април, май и юни. Тогава всички дървета и растения разцъфват, благодарение на честите дъждове. Това е и периодът, в който започват да се появяват бактерии и затова е препоръчително да се напръска не веднъж, а два пъти.

Предцъфтежно – извършва се в самото начало на пролетния сезон преди да са започнали да узряват плодовете. Трябва да се напръска всичко с обилен и качествен препарат;

Следцъфтежно – като ориентир се посочва краят на май и началото на юни. Тогава процесът се извършва наново, заради опасността някои бактерии да не са изчезнали от овошките при предишния такъв.

Най-ефективният начин да се осъществи този процес е да се използва биопрепарат, тъй като той не е вреден за растенията и хората. Употребата му ще доведе до сигурна защита на овошките и липса на промяна във вкуса на плодовете или зеленчуците, които са част от вашата оранжерия.

Ако изпуснете периода на пролетното пръскане, увеличавате шансовете за изгнили овошки. Календарът предвижда две интервенции срещу вредителите, които са много важни. Чрез тях новото поколение, което отглеждате ще узрее здраво и без опасност от нападения.

Есенно пръскане

Топлото време и честите градушки през календара на есента довеждат до опасност от настъпването на нови бактерии. Затова, след като е минал ефектът от предишното почистване, през септември, октомври, ноември и декември трябва отново да се заемете с подобна дейност.

В началото на листопада е нужно да напръскате овошките с разтвор. Това е необходимо, тъй като настъпващите студени месеци ще понижат устойчивостта на растенията. При пръскане, трябва да покриете с течност листата и клонките на дръвчетата.

Важно е да предпазите опадалите листа, тъй като те създават нови микроорганизми, които са полезни за тяхното разлагане. В тези ситуации бактериите умират от липса на храна и не се налага да пръскате в следващите няколко месеца. Освен това се изгражда устойчивост към лошото време.

Това е нужно, защото след разпространяването на разтвора, корковидната тъкан по растенията се образува по-лесно. Тя е тъкан, която е разположена по клонките и основната функция, която изпълнява, е да ги защитава от измръзване. Ключово е да почистите много добре след употреба.

Препарати за пръскане по месеци

Календарът показва 4 интервенции срещу бактерии и вредители, като се покриват 3 сезона, а именно:

  • Зима – използват се по-гъсти разтвори, тъй като ветровитото и студено време би попречило на редките такива да покрият цялото растение ефективно;
  • Пролет – заради двете процедури, са необходими няколко препарата, като Вазтак, Шавит, Флинт Макс, Топсин, Тирам, Делан, Дитан и други;
  • Есен – най-ефикасният метод на действие по есенния календар, е използването на карбамид, заради множеството му полезни функции.

Процесът по пръскането на овошките е елементарен, а препаратът трябва да държите в шкаф и на стайна температура, за да не се развали. Цените на продуктите не са скъпи и са достъпни за повечето хора. По-голямата част от разтворите могат да се използват и за защита на дома, тъй като са безвредни за вас и растенията.

Защо е важен периодът на пръскане на овощните дръвчета?

Много е важно да знаете, че е задължително да се грижите за овошките си. Това трябва да става по календар и през цялата година, за да имате качествени култури. Освен това, пръскането 4 пъти в годината е ключово за това колко качествена ще бъде храната, която растенията ще ви дадат.

Пръскане на земя

Зимното разпръскване спомага убиването на вече изморените бактерии и насекоми. Предцъфтежната интервенция убива всякакви болести и вредители в техния зародиш, предпазва новото поколение овошки в оранжерията ви и осигурява сигурното им развитие.

Следцъфтежното пръскане подпомага убиването на останалите живи бактерии или неприятели. То осигурява издръжливостта на плодовете ви през летните месеци. Календарът на есента изисква да предпазите растенията, за да са устойчиви през настъпващите студени месеци.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги