Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на домати с дитан

И при доматите, също като при другите растения, има болести, които намаляват живота и продукцията на растенията. Картофената мана е една от най-разпространените зарази по доматите. Тя се причинява от гъба и е характерна също за картофите и патладжаните.

Как да се справите с Картофената мана по доматите?

Най-добрият начин за справяне с тази болест, а и с други такива причинени от гъби, е пръскане с фунгициди. Те са вид пестициди, предназначени специално срещу гъбични заболявания. Биват два вида:

● Системни – наричат се също проникващи и лечебни, защото те навлизат навътре в тъканите на растението. За тях е най-добре да се прилагат в областта на корените, за да може, посредством проводящата система, да се разпространят в цялото растение. Системните фунгициди имат лечебна функция. Те спират развитието на репродуктивните органи на гъбата и ограничават нейното разпространение;

● Контактни – те не се абсорбират, а си остават върху растението. Именно заради това си качество те се използват за превенция и са подходящи за профилактично пръскане. Фактори от околната среда, като дъжд и слънчева светлина, могат да нарушат защитния слой. Затова се препоръчва повторно пръскане.

За да се справите със заразата, е важно да я хванете навреме. Тя се образува първо в долните части на растенията. Характерно за нея е, че се развива в края на есента, когато стане по-хладно и влажно. Първоначално образува зелени воднисти петна, които впоследствие се разпространяват светкавично по листа, стъбла, плодни дръжки и достигат чак до плодовете. Картофената мана не влияе на започналите вече да зреят домати, но въпреки това нанася огромни щети.

Домати на клонка 4

Третиране на доматите с дитан

Дитанът е препарат често използван против гъбички. Той е на два вида: Дитан M-45 и Дитан ДГ. И двата имат сходни характеристики и функции. Първото пръскане трябва да стане десет или дванадесет дни след засяването на разсада. След това е препоръчително периодично да се пръска за профилактика. Ако не го направите и доматите ви проявят първите признаци, изкоренете по-болните и незабавно започнете третиране.

Не е препоръчителен за пръскане, заедно с други фунгициди. Преди това проверете инструкциите за смесимост. За защитата на един декар е нужен разтвор от 200гр дитан и 50-100л вода.

След колко време започва да действа?

Тъй като е контактен фунгицид, започва да действа веднага. Когато попадне по листата и стъблата на доматите, образува защитен слой, през който гъбичките не могат да преминат. Спира също и развитието на спорите на гъбите, когато те поемат от него.

Периоди на периодично пръскане с дитан

Оптималната честота, през която трябва да се пръска, е седем дни. А три денонощия след това не трябва да се влиза в контакт с растенията или да се берат плодовете им. През този период още не са се разрушили вредните за човека химични вещества.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги