Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на домати на разсад

Отглеждането на качествен разсад за домати съвсем не е лесна задача. За да остане здрав и да порасне с големи стъбла, са необходими доста грижи и отделяне от скъпоценното ни време. Здравият разсад е първата стъпка по пътя на производството на пищна продукция.

Разсадът на доматите се нуждае от постоянно внимание

Домати на разсад

Това е първият етап от развитието на доматите. Той е важен, също както всички други, дори малко повече. Тъй като тогава корените са все още млади и уязвими, трябва да им се обръща повече внимание. Стриктно трябва да се следи за покриването на основните им нужди:

● Подхранване – много важна част от този процес е правилното определяне на необходимите хранителни вещества. От първа необходимост за доматите са калият, азотът и фосфорът. Най-подходящ за начало на торенето е комплексният тор. Той съдържа по равни части и от трите;

● Напояване – то не трябва да е прекалено често, защото предразполага развитието на много опасни гъбични инфекции;

● Защита от заболявания – болестите варират в изключително голямо разнообразие и симптомите на някои от тях си приличат. За да не се затруднявате с лекуване, е желателно да полагате грижи за предпазване.

Как се подхранват доматите на разсад?

Най-важното е да следите сигналите, които растенията ви дават. По външния вид можете да разберете, че е време за пръскане.

В началото на своя живот разсадът се нуждае най-вече от благоприятни външни фактори. Температурата, светлината и влажността са най-важни. Докато кислородът в почвата и нейната рохкост стимулират растежа на корените.

Мненията на експертите тук се разделят на две. Според едните наличието на добри условия е достатъчно. Другите споделят, че това не е грешно, но с периодично пръскане за профилактика на разсада може да се компенсира липсата на условията.

Ако сте привърженици на първата теза, може да направите едно пръскане по време на пикиране и ако корените изостават.

Когато спазвате стриктен режим, първото пръскане е при появата на двойка същински листа. След него периодично през седмица или повече се извършват и други третирания. Максималният им брой не трябва да е повече от пет.

Експертите съветват да се внимава при пръскане, защото при неподходящи дози и честота вредите ще са повече от ползите. Препоръчват преди третиране да се полива, за да не изгорят корените.

Растеж на домати

Подходящи препарати за подхранване

Първата обработка се прави след появата на първите листа. Тя трябва да се извърши с комплексен тор. За следващите се редува със суперфосфат и калиев сулфат. На този етап от развитието на доматите, торовете са за подпомагане и не трябва да се прекалява с тях.

Какви начини за третиране съществуват?

Те са листно и кореново. Листното третиране става чрез пръскане по растенията със специални течни препарати. При кореновото можете да сложите на всеки корен и след като полеете, торът ще се разтвори. По-добрият вариант е при капково поливане да го разтворите в напоителната система или в лейка и след това да полеете с нея.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги