Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на домати с йод

Опитните градинари знаят множество начини за защита на своите отглеждани култури, и по-специално доматите, от външни фактори. Сред най-популярните профилактични действия, които се предприемат, е пръскането на йоден разтвор

Предимствата от пръскане на доматите с йод

Сред основните положителни качества на пръскането с йод се открояват:


● Антибактериално и антивирусно действие – както раните при човека и животните се третират с тази съставка, така и при растенията;


● Биологично активна и безвредна за човешкото здраве съставка;


● Използването му се отразява положително върху развитието, завързването и формирането на плода;


● Повишава имунитета и предпазва от болести;


● Подобрява се азотният обмен.

Пръскане на домати с йод


Йод срещу вредители

Този елемент има антивирусно действие – пръскането с такъв разтвор предпазва тази култура от вредители като листни въшки, бръмбар носорог и други насекоми, нараняващи целостта им. Те се боят от йодното наличие и бягат от повърхности, по които съставката се намира.

Как да приготвите разтвор от йод?

Той е елемент, който се характеризира със силна концентрация и агресивно действие, което налага правилното му разреждане и комбиниране с останалите съставки.

Много често срещана практика е добавянето на млечна суроватка, която помага за закрепването на препарата върху растенията, благодарение на филма, който млякото създава. Можете да обработите надземната част на доматите, като приготвите препарат както следва: на литър вода, се добавят 5 капки йодна тинктура, а като добавка можете да сложите 200 мл мляко.

Етапи на пръскане

Като друга рецепта за поливане срещу вредители и профилактика, може да се открои комбинацията между йод, калиев перманганат и борна киселина. Приготвянето и третирането на доматите се извършва на следните три етапа:

1. Първи – прилагане на калиев перманганат. На 10 литра вода се добавят 5 грама от съставката.

2. Втори – прилага се борната киселина. В 10 литра вода се разтваря една лъжичка от борната киселина, след което се пръскат листата и стъблата.

3. Трети – йодно третиране. Към 5 литра вода се добавят 10 капки от тинктурата, а получената течна смес се използва за обработка на листата.

Начини за третиране на доматите с йод

Съществуват два варианта за третиране – кореново и листно. Обработва се както подземната, така и надземната част – пръска се цялото растение, а остатъкът се излива в почвата, за да попие в корените. Йодната тор има положително действие върху разсада и забързва растежа.

Важно условие е да не прекалявате и да увеличавате дозировката на йодната тинктура, защото това крие риск от изгаряне на листата.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги

Продукти към схеми за пръскане и защита