Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на домати с айкън

Много често градинарството се сблъсква с неканени гости, които се явяват вредители за вашите насаждения. Това изисква предприемането на действия, осигуряващи качествена защита и борба срещу причинителите на болести.

Как айкънът помага на доматите?

Айкънът е препарат от рода на инсектицидите, който подпомага унищожаването на вредителите, които атакуват всички надземни и подземни части на доматите – стъбла, дръжки, плодове, листа, корени. Той има контактно и репелентно действие, което го превръща в подходящ избор за премахването им.

Той атакува неприятелите чрез пръскане на разтвора във всеки стадий на развитие – от ларви до възрастни. Достига бърз ефект и се характеризира с продължително действие. При периодично пръскане се създава предпоставка за насажденията да запазят здрав и плодороден вид, който да доведе до качествена и богата реколта.

Домати 2

Какви вредители прогонва препаратът?

Айкънът е агресивен и ефективен препарат, който отблъсква следните пълзящи и летящи насекоми:

● Мравки – те са малки, но причиняват сериозни щети, защото се хранят от соковете на плода на доматите;

● Мушици – черните такива са често срещани около насаждения с този тип растения. Те създават поражения и предпоставка за развиване на гъбични заболявания;

● Комари – ларвите на тези насекоми се хранят от корените на растението, което влошава транспортирането на необходимите елементи за развитието на плодовете;

● Кърлежи – тези насекоми оставят най-големи поражения върху доматите, защото атакуват всички части на растението;

● Бълхи и листни въшки – тяхната поява можете да разберете по състоянието на листата, които са на ситни дупчици и постепенно увяхват;

● Дървеници – този паразит се храни чрез листата и плода, като освен да унищожи реколтата, може да пренася болести.

Каква е дозировката при пръскане на домати с Айкън?

Най-често спазваните пропорции, когато се извършва подготовка за пръскане, са: разтваряне на 5 литра айкън на 100 квадратни метра. Ако обработваемата ви площ е по-малка, можете да направите разтвор, включващ 50 мл в 10 литра вода. Микрокапсулите, в които се съдържа активното вещество, са устойчиви на температурни влияния, което е сред основните причини за продължителното действие.

Важно е дозировката да се спазва, защото активната съставка е концентрирана и при по-голямо количество, съсредоточено върху дадено насаждение чрез опръскване, може да обгори листата му или то да загине.

Карантинен период след пръскане с Айкън

Честотата на пръскане следва да се определи от плътността на вредителите, като е препоръчително да се повтори през 25-30 дни при необходимост. Според предписанията на производителите не се налага карантинен период, което е предимство за консумацията на доматите.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги