Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на домати с калиев перманганат

Добре познат препарат, който е бил с доста широка и честа употреба в миналото. Той е употребяван главно с цел унищожаване на бактерии и борба срещу инфекции.

Полезността от пръскане на доматите с калиев перманганат

Калиевият перманганат, наричан и разтвор на калий в манганова киселина, има химична формула KMnO4. И калият и манганат в него имат доста полезни функции в отглеждането на доматите. Предзначенията, с които можете да го използвате, са:

● Обеззаразяване – при контакт с органични вещества започва да се отделя атомен кислород – известен антисептик. Покрийте цялата площ, стените на оранжерията, ако са в такава и кутиите за съхранение на семената;

● Торене – атомният кислород взаимодейства с много вещества от почвата и образува йони, благоприятстващи развитието на корените. Калият и манганат са минерали, участващи в доста процеси, важни за растенията. Поливането на почвата с горещ разтвор на калиев перманганат служи едновременно за наторяване и дезинфекция.

В кои периоди се пръска с калиев перманганат?

Употребата му е характерна за няколко периода от годината. Те са:

● Подготвянето на семената – когато използвате купени семена, те са минали през тази обработка. Когато си изкарате от вашите домати, трябва да ги накиснете в разтвор с неголяма концентрация и за неповече от 20 минути. След това ги изсушете на въздух и ги приберете в дезинфекцирана кутия;

● Засяване на разсад – преди да посеете семената, а също и преди да преместите разсада за постоянно, направете по едно третиране на почвата с горещ разтвор. Когато земята изсъхне и изстине, започнете засаждането на доматите;

● През вегетацията – тогава растението расте и след подхранване със суперфосфат е добре да го третирате против опасни бактерии. Манганът помага също при заздравяването на рани. Пръскането през този период е кореново и листно. За кореновото е най-добре директно да поливате почвата при корените.

През август задължително трябва да направите едно пръскане, защото тогава влагата се увеличава. През юни и юли е по-топло и няма толкова благоприятни условия за развитието на гъбични инфекции и заболявания.

Каква трябва да бъде честотата на пръскане?

Когато в различните периоди се изисква повече от едно третиране, те трябва да са през определено време, за да не се навреди на растението. Оптималната честота е от 10 до 14 дни разстояние между пръскания.

Пръскане с калиев перманганат

Какъв е правилният начин за пръскане на доматите с калиев перманганат?

Трябва да обхождате целите растения, за максимална защита. Не е препоръчително да е рано сутринта, защото, ако са отвън, може да има роса. Времето също трябва да е спокойно и без вятър.

При всяко пръскане на доматите с калиев перманганат внимавайте с концентрацията на разтвора. При голяма такава можете да изгорите растенията или прекалено да окислите почвата.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги