Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на домати при цъфтеж

Правилното отглеждане на всякакви култури, включително и на доматите, включва третирането и поддръжката с различни средства и препарати през всеки етап от развитието.

Може ли да се пръска след цъфтеж?

Домати след цъфтеж

Този тип растения се нуждаят от подхранване и подпомагане на развитието след цъфтежа, защото този етап също крие уязвимост от заболявания. Подходящо е редуването на листно и кореново подхранване за най-добър и дълготраен ефект.

Може да се извършва подхранване чрез торене – оборската тор действа благоприятно.

Грижи за доматите по време на цъфтеж

През цъфтежния период, доматите имат нужда от специална грижа, защото много често стават жертва на различни заболявания – гъбични или инфекциозни. За да осигурите на растението възможност за развитие, раждане на плодове и добив на качествена реколта, е важно да го третирате чрез подходящи препарати. Тяхно предимство и особеност е, че едновременно със защитата на културите, не вредят на здравето на човека по никакъв начин.

Схеми за пръскане на доматите по време на цъфтеж

Домати по време на цъфтеж

Сред най-често срещаните и използвани разтвори са тези с борна киселина. Препаратът се приготвя по следния начин:

● Към 10 литра вода добавяте 10 грама борна киселина. Добре е да работите с предпазни ръкавици при обработването на тези плодове. Можете да извършвате превенцията до 4-5 пъти на сезон, като количеството на разтвора се определя от площта, която третирате;

● За пръскане на листата е подходящ препарат, приготвен с йодна тинктура. На 10 литра вода се добавят 10 капки от тинктурата. Процедурата се повтаря през 10-14 дни;

● За увеличаване на зелената маса можете да пръскате с препарат, в чиято основа е маята. На литър вода се добавя 100 грама прясна мая;

● Поливането на растенията с течност, съдържаща 10 литра вода и 10 грама пепел спомага за качественото усвояване на фосфора и калция.

Решение за пръскане при цъфтеж на доматите

Несъмнено ползите от пръскането по време на този етап от развитието на доматите са доказани сред опитните градинари. За целта се използват безвредни съставки, а самото третиране на растенията се извършва периодично, по специална схема.

За да запазят своите полезни съставки, а именно витамини, органични киселини и фибри, тези плодове трябва да се подхранват и обогатяват допълнително при цъфтеж. Това действие, ускоряващо растежа, може да се извърши по два начина:

● Чрез пръскането на листата, почвата и всички микроелементи, съдържащи се в нея, се усвояват по-пълноценно и това води до засилване на имунитета. При този вид пръскане се извършва предпазване от гъбички и патогенни микроорганизми;

● Чрез поливанията на почвата, корените усвояват веществата, съдържащи се в препаратите и те преминават през цялото растение до повърхността. Ефективността се извършва отвътре навън.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги