Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на домати с коприва

Копривата е растение, което е хранителен източник на желязо, необходим за организма, но е и полезно в градинарството.

Копривата – естествена тор за домати

Коприва

Използването на коприва за подхранването в процеса на растеж на доматите е често срещана практика. Тя служи за подпомагане на имунната система на растението, както и за борба с вредителите, предпазването му от неблагоприятни фактори и превенция срещу гъбични и вирусни заболявания.

Предимствата от пръскането на домати с коприва

Използването на естествена копривна тор помага за множество неща, като част от най-основните предимства са:

● Пръскането с тази течност води до увеличаване на продукцията и продължителността на цъфтежния период. Подходящо е да накиснете младите разсади преди да ги засадите в течен тор, като по този начин ги обогатявате;

● Противогъбично средство – болести като маната се повлияват значително от копривното пръскане, като в разтвора трябва да се съдържат 5% от съставката. Пръскането може да се извършва върху цялата надземна част на растението;

● Инсектицид срещу листни въшки – третирането на листата с копривен разтвор от 5% действа ефективно срещу тези насекоми.

Как се приготвя сместа от коприва?

Най-подходящата и използвана рецепта за приготвянето на сместа, с консистенция на течност, е чрез нарязването на ситно на 1 кг от основната съставка и заливането ѝ с 10 литра дъждовна вода. Ако не притежавате прясна такава, можете да добавите изсушени листа или корени. Важно е да се използва коприва, която е откъсната преди да е разцъфнала.

Сместа се държи на тъмно и сухо помещение, покрито с кърпа, докато не започне процесът на ферментация. За да се премахне острата миризма, може да се добави мащерка или лайка. През времето на ферментиране, се разбърква с дървена бъркалка. Сместа е готова, когато спре да образува пяна и се затваря в стъклени съдове.

Съотношение на разреждане с вода, според третираната част на доматите

Разреждането се извършва както следва:

● За разсад и подхранване се приготвя препарат за пръскане в съотношение 1:10 или 1:20;

● За борба с вредителите се използва съотношение 1:5 или 1:10, а третирането на доматите се извършва на всеки три дни.

Целият процес на приготвяне трае между 2 и 4 седмици, в зависимост от температурата – летният период е подходящ, защото ферментацията се извършва в срок от 14 дни.

Колко често се използва?

В зависимост от целта на използване и съотношението, се определя честотата на пръскане. Когато се използва за подхранване, се извършва 2-3 пъти на сезон, а при наличен проблем – през 10-14 дни.

Подхранване на домати с коприва
Наторяването на копривна тор в оборската такава обогатява почвата и носи на корените на доматите всички необходими елементи, които да спомогнат за растежа и плодородието.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги