Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на домати със сяра

През последните няколко години производството на различни култури търпи проблемност. Това се дължи предимно на климатичните условия и вредителите, които нападат растенията, както се случва често и при доматите. За да ги спасите от болести, трябва да извършвате качествена защита, под формата на третиране и пръскане с препарати.

Кога трябва да се пръскат доматите със сяра?

Важно условие, когато решите да предприемете пръскане със сяра, е да съобразите това да се случи в ден, през времето на който температурите не са прекалено високи. Сярата е агресивен елемент, който под въздействието на високи градуси може да причини обгаряне на листата. Пръскането следва да бъде извършвано преди настъпване на горещините. Хубаво е да го прилагате активно в периода преди цъфтеж, когато се появяват зелени и розови пъпки.

Защита на доматите със сяра>>пръскане>>съвети

Методи за третиране на доматите със сяра

Най-често срещаните методи са следните:

● Сулфатен тор – помага и за развитие на кореновата система и синтеза на витамини;

● На прах – можете да обработвате земята като ръсите прахообразния елемент директно, без да го смесвате с други съставки. Смята се за подходящо да използвате между 3 и 4 килограма за декар от насаждения с тези плодове;

● Препарати – има готови за пръскане разтвори, които, освен активната съставка, имат съдържание и на вода. Те са подходящи за обработване на листата с пръскане, като по този начин течността засъхва по тях, а вредителите се държат настрана и се осигурява качествена защита.

Колко често да я използвате?

Когато прилагате торене със сулфатен тор е важно да го извършите поне веднъж на сезон – през пролетта, за да може през периода си на растеж, растението да поеме необходимото количество от почвата.

При болестни състояния е препоръчително пръскането на доматите по веднъж на всеки 7-8 дни до разрешаване на проблема.

Домати на клонка 3

Как действа сярата върху доматите и почвата?

Сярата е сред най-използваните методи за предпазване на растенията от заболявания. Тя се съдържа под естествена форма в почвата и има значителна важност за развитието на растението. Поддържането ѝ в необходимо количество спомага правилното усвояване на азота от почвата.

Тя може да се поеме от корените под формата на сулфат, като най-подходящо е третирането със сулфатен тор, който няма опасност да бъде отмит от почвата. Комбинацията между нея и азота е жизнено важна през периода на връзване и цъфтеж, защото отговаря за синтезирането на протеините. Доматите са култура, която изисква повече наличен сулфат по време на активния си растеж.

Освен това тези плодове често страдат от брашнеста мана, която може да се разпространява бързо, да засегне както отделни части на растението (потъмняване на листата), така и да погуби цялата реколта. Препарати, съдържащи тази съставка, са с доказана ефективност в борбата срещу гъбичките, предизвикващи маната. Освен с тях се борят активно и с акарите. Тези насекоми атакуват предимно младите разсади, които не са достатъчно укрепнали, като изпиват соковете им.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги