Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на домати след дъжд

Понякога обилното изливане на дъждове крие рискове за доматите, което създава необходимост от провеждане на превантивно пръскане.

Как се отразява дъждовната вода на доматите?

След дъжд, особено през лятото, влагата по плода създава предпоставка за развитието на множество гъбични заболявания и болести. Те, от своя страна, могат да нанесат значителни проблемни състояния на отглежданите култури и да повлияят върху качеството на реколтата. Ранна, късна или брашнеста мана, както и гниене, са най-честите болести, които се появяват при продължителна влажност.

Освен това, дъждовната вода променя свойствата на почвата – уплътнява я и измества въздуха. Чрез нейната намеса, растенията не могат да черпят от почвата необходимите елементи и минерали, благодарение на които се развиват и раждат плодове – фосфор, азот, бор, калий. Когато почвата е лишена от кислород, корените започват да се задушават и умират. За да се избегне това усложнение, е необходимо да се разравя почвата в лехите и редовете.

 

Пръскане на домати след дъжд


При продължителни валежи, узряването и развиването на плода се забавя и възпрепятства.

Профилактични мерки за третиране след валежи


Пръскането на доматите след дъжд действа като защита срещу поява на гъбични или инфекциозни болести. Третирането с горепосочените разтвори не влияе негативно на здравето на човека и качеството на продукцията.


За пълноценно предпазване на реколтата от бактерии, трябва да комбинирате пръскането с препарати, заедно с обогатяването и обработката на почвата, за да могат всички необходими микроелементи и кислород да достигат до корените.

С какво се пръскат доматите след дъжд?

Гореизброените проблеми, които могат да възникнат при доматите след дъжд, създават необходимост от вземане на най-ползотворната превантивна мярка – пръскане с цел профилактика.

Народните практики са откроили няколко ефективни средства, подходящи за пръскането им след дъжд:

● Разтвор с вода и млечна суроватка – на една кофа вода се слага 1 литър млечна суроватка;

● Бордолезов еднопроцентов разтвор – за приготвянето на 10 литра, са необходими 100 грама син камък и 200 грама негасена вар;

● Разтвор с йод или калиев перманганат – тези съставки трябва да бъдат с ниска концентрация. Към йода може да се добави кисело или прясно мляко.

Пропорциите следва да бъдат: 4 литра вода, 1 килограм мляко и 10 капки йод. Следователно за повече литри разтвор, количеството на съставките респективно се увеличава;

● Пепелива вода – на 10 литра вода се слага половин кофа пепел, като в допълнение можете да добавите и течен сапун в малко количество.

Как се пръскат след градушка?

Домати след градушка

В срок до 24 часа след настъпилата градушка следва да обработите листно доматите с бордолезов разтвор чрез пръскане, който да укрепи имунната им система.

Други възможни средства, подходящи след градушка, са медсъдържащи препарати: дитан, манкозеб или приготвяне на разтвор, съдържащ калиев сапун.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги

Продукти към схеми за пръскане и защита