Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на домати с купроцин

Подхранването на растенията в периода на растеж и развитие е важна стъпка от градинарството. Най-значителната част от грижата за доматите е обработката с препарати, които да ги предпазят от развиване на болести. Подходящо е пръскането им с купроцин.

Какви са предимствата за доматите от пръскане с купроцин?

Най-големият проблем през вегетационния период при доматите са болестите алтернария и картофена или брашнеста мана. Други вредители, които активно атакуват растенията от този тип, са листни въшки, акари, молци, които изсмукват соковете на плодовете и листата.

Като ефективно средство за предпазване и получаване на качествена реколта се класира купроцинът. Неговите основни характеристики, явяващи се предимства, са:

● Купроцинът е фунгицид, който е комбиниран и има предпазно и лекуващо действие. Това го прави подходящ както за лечение на активни болести и унищожаване на вредители, така и за профилактика;

● Неговото действие е съсредоточено главно за борба с появата на мана и алтернария;

● Унищожава както гъбите, така и техните спори чрез премахване на наличния кислород в клетките и прекратяване на ензимната дейност;

● Подходящ е както за третиране на листата, така и за прилагане в торовете;

● Действа като дезинфектант за всички надземни части на растението.

Препарати, с които можете да го съчетаете

Това е препарат, който може да се комбинира с други фунгициди за растителна защита. Единствено трябва да се избягват тези, които притежават алкална реакция. Можете да съчетавате и разтвори от народната практика, доказали се със своето положително действие.

Подготовката на разтвора за пръскането на доматите трябва да се приготви по следния начин: на 100 литра вода да се използва 0.2 % от концентрата.

Кога е точният момент за пръскане на домати с купроцин?

Пръскане на домати с купроцин

Когато решите да предприемете профилактични действия с този фунгицид, трябва да съобразите климатичните условия. Важно е да няма силен вятър и температурите да не бъдат нито прекалено ниски, нито високи. Най-оптималният диапазон е между 14 и 28 градуса.

Възможно е използването на този препарат и за третиране на листни торове в предпосевните периоди, преди засаждането на семената. Поради наличието на мед в състава си, този продукт осигурява превенция срещу развиване на бактериални болести.

Честота на третиране

Поради наличието на меден оксихлорид в състава на концентрата, е добре да се приложи пръскане на всеки десет дена до две-три седмици преди беритбата. Специалистите съветват да не се превишава препоръчителната доза, поради медното съдържание на препарата.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги