Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на домати за опрашване

Реколтата на селскостопанската продукция пряко зависи от броя на яйчниците след цъфтежа. Поленът опложда доматите, собствени и съседни цветя. Много често се налага да се извършва допълнително опрашване, най- често чрез пръскане.

Как да подпомогнете процеса на опрашване?

Домати за опрашване

Има няколко стъпки, които е добре да приложите, преди да пристъпите към нанасяне на препарати върху доматите. Преди да приложите пръскане, направете следното:

1. За да подпомогнете процеса, често проветрявайте помещението когато времето е топло. Вятърът подпомага разпръскването на прашеца.

2. Засадете невен или босилек до насажденията. По този начин те ще привлекат пчелите и ще увеличат вкуса на културата. При привличането на пчели добивите се увеличават с 30-40%.


Ако тези стъпки не помогнат е необходимо да пристъпите към допълнителна обработка.

Допълнително опрашване на доматите за по-богата реколта

Ако започвате да отглеждате домати през зимата на закрито или в началото на пролетта на открито ще ви бъде трудно да създадете подходящи условия. За да не рискувате количеството и качеството на добива, ще се наложи да положите специални грижи, като извършите изкуствено опрашване.


Преди да започнете процеса, трябва да се съобразите с метеорологичните условия. Ако вали или въздухът е с висока влажност, процесът ще бъде затруднен. Прашецът узрява през нощта, затова за по-добри резултати извършвайте процедурата сутрин. Използвайте четки или четки за зъби. Четкайте едно цвете наведнъж, след което прехвърляйте прашеца в друго съцветие.

Съвети при третиране за опрашване

Понякога градинарите разклащат разсада от домати, така че, цветния прашец да прелита от една пъпка към друга. Изкуственият вятър не трябва да е силен, в противен случай прашеца ще се разпръсне из цялата оранжерия и ще падне на земята. Процедурата за разклащане извършете възможно най-бързо. За да получите силни яйчници, които гарантират хубава продукция, леко потупвайте стъблото.


За бързо закрепяне и растеж на пъпките се извършва пръскане с борна киселина разредена във вода, честотата зависи от метеорологичните условия. Пръскането се извършва със специален пистолет.

Опрашване на домати


Ако искате добри резултати и качествено подхранване, е добре да се консултирате с компетентни лица, които да ви предложат най-подходящите препарати за пръскане.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги