Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на домати със сода

На вниманието на любителите градинари, както и на тези, които упражняват производството на различни култури като професия, се представят възможности за третирането им, без това да навреди на здравето на човешкия организъм. При отглеждането на домати, подходящ вариант е пръскането им със сода бикарбонат. Какви са ползите?

пръскане на домати със сода

Ползите от третирането на домати със сода бикарбонат

Содата е подходящо попълнение не само към домакинството, готвенето и чистенето, но и при градинарството. Едно от основните ѝ предимства и свойства, които я правят подходяща за пръскане на доматите, е нейното антибактериално и антивирусно действие. Останалите предимства от третирането на плода с тази натурална съставка са:

Както знаят опитните градинари, тези плодове често имат мана с наближаването на по-късните периоди, с които тази съставка успешно се бори. Маната се причинява от паразитни гъби, които се унищожават чрез разтвор, направен с нея;

Използва се и за увеличаване на продукцията, като към нея се добавя и сапун;
Голям проблем при културите от този тип, са листните въшки, които изяждат листата им. Благодарение на пръскането на плода и техните корени с течността, съдържащ бикарбонат, проблемът се елиминира;
При самото засаждане е подходящо да се напръска, което да предотврати появата на вредители и болести;

Прието е старите корени на това растение, които не дават достатъчно плод, да бъдат напръскани с такъв разтвор и ще възродят производството си.

Как да направите разтвор със сода?

Направата на разтвора за пръскане на домати зависи от целите – за увеличаване на производството, за разрешаване на проблем с мана или листни въшки.

За увеличаване на производството може да се направи разтвор, съдържащ: 10 литра вода, 50 грама сода и към тях да се добави малко количество течен или настърган сапун. Ако прецените, че 10 литра са много или недостатъчно, можете да направите по-малко или по-голямо количество, като съобразите съотношението на вода и другите съставки.

За проблеми с маната, е добре да създадете по-концентриран разтвор. На един литър вода може да добавите голяма лъжица от натуралната съставка, което средно се равнява на около 15 грама. Към тези съставки може да добавите сапун и растително масло, които да бъдат в малко количество. При необходимост от по-голяма доза, се създава разтвор, който спазва съотношението – за всеки литър вода се слага супена лъжица сода.

При проблеми с листните въшки си направете препарат от 10 литра вода и 4 супени лъжици сода, които са с връх или 80 грама. Към тази смес можете да добавите отново сапун в малко количество.

пръскане на домати със сода бикарбонат>>топ съвети

Етапи, честота и периоди

Ако се борите с болести по доматите, пръскането с течността трябва да се извършва на две седмици, като първото третиране може да започне няколко седмици след засаждането. При маната интервалът, най-подходящ за доматите, е между 7 и 10 дни, като не вреди на състоянието на плода, а напротив – влияе на вкусовите подобрители.

При борба с акари и листни въшки е важно да се спазва постоянство на пръскането. То се извършва, като се напръскват листата всяка седмица по веднъж до унищожаването на наличния проблем.
При превантивно пръскане, още по време на засаждането и периодът след това, корените и почвата се обработват с този разтвор на всеки 10 дни. След като вече сте засадили доматите, трябва да пръскате под корена, както и областта в листата и стъблата. Важно е да бъдете внимателни, защото са много крехки и при прилагане на повече сила, целостта им може да бъде нарушена.

Профилактичното третиране срещу вредители и насекоми, се извършва на всеки две седмици, като периодът на поливания зависи от продължителността на цъфтежа. Важното тук е постоянството и спазването на честотата. При липсващ проблем и поливане с цел превенция, е добре да не се нарушава посочения срок от 14 дни.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги

Продукти към схеми за пръскане и защита