Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на домати с аспирин

Доматите са растения, които дават вкусни плодове, но изискват и своята поддръжка и профилактика. В някои случаи имунната им система се нуждае от засилване, което може да се извърши чрез подхранване със специални съставки или обработване с разтвори.

Домати

Сред доказаните препарати, които влияят положително върху състоянието на тези плодове, са тези със съдържание на аспирин.

Ползите за доматите от пръскане с аспирин

Основната съставка в аспирина е ацетилсалициловата киселина, която има доказан положителен ефект върху тази култура. Ползите от използването на такъв разтвор са множество:


● Подобряване на имунитета на растенията;


● Превантивна мярка срещу вредители;


● Предпазване от инфекциозни и гъбични болести;


● Ацетилсалициловата киселина помага на растенията да удържат на негативните влияния от външни фактори – температурни колебания, влага, суша;


● Семената покълват значително по-бързо под влиянието на съставката, което подпомага развитието;


● Обработката с такъв препарат възпрепятства проблеми при последващо засаждане.

Кога се пръскат доматите с аспирин?

Трябва да следите метеорологичните прогнози, за да прецените кога ще бъде най-подходящо. Хубаво е да избягвате пръскането да се извършва в горещи дни, защото попадането на едри частици от таблетката върху листата може да причини изгарянето им. Ако нацелите дъждовно време, поливането ще бъде неефективно, защото препаратът ще се отмие с дъжда. Най-добре е да изберете ден, в който времето е балансирано – с липса на валежи и не прекалено високи температури.


Пръскането зависи от целите, които искате да постигнете. За профилактика можете да прилагате препарата 1-2 пъти седмично. Ако пръскането е с цел решаване на конкретен проблем и доматите са болни, е добре да предприемете двойно повече поливания – 3-4 пъти. Листата на растението се пръскат от двете страни.

Как се прави аспириновият разтвор за домати?

За приготвянето на разтвора за пръскане са ви необходими: 5 литра вода и една таблетка аспирин от 500 mg. Дестилираната вода е най-подходяща за комбиниране със съставката. За допълнителен ефект и бърз растеж, можете да сложите семена от плодовете в разтвора и да изчакате да престои няколко часа преди да го прилагате.

Правилно дозиране и прилагане

Пръскане на домати

Важно при приготвянето на разтвора е да спазвате пропорциите и да не увеличавате количеството на лекарството, както и да спазвате дозировката. Той трябва да бъде стрит на фин прах, защото при попадане на по-големи частици, листата могат да изгорят в комбинация с жаркото слънце.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги