Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на домати срещу миризливки

Доматът е от най-купуваните продукти на българския пазар, затова всички производители се стараят да постигат максимално качество. Това обаче няма как да стане без пръскане против вредители, особено срещу миризливки, които са едни от най-опасните.

Вредите, които нанасят миризливките върху доматите

Миризливките са насекоми, дошли от Азия. Има над четири хиляди вида, като нападат всякакви растения. Тези малки неприятели се хранят с листата, корените и плодовете. Те впиват дългите си хоботчета и изпускат разграждащи течности. След като тъканта се превърне в каша те я изсмукват и така лека полека изсушават растението. Щетите невинаги са видими отвън, но при разрязване има кафяви петна във вътрешността на домата.

Миризливките нападат различни овощни дръвчета, зърнени култури, зеленчуци и дори декоративните растения по домовете. За щастие не хапят хора и не пренасят болести или зарази, но вредите по растенията си остават сериозен проблем.

През кои месеци са най-активни?

Това са топлите и сухи месеци от началото на пролетта до есента. Когато застуди, търсят подслон в сградите и домовете на хората.

Как да ги премахнем?

Има много методи за борба срещу миризливките по доматите, а и не само. Можете да си направите или купите всякакви спрейове за пръскане с натурални продукти. Някои от препаратите не служат за унищожаване на тези инсекти, а само за тяхното премахване. Независимо кои ще изберете, се налага пръскане срещу миризливките по доматите.

Друг начин е да засадите растения, които ги отблъскват с миризмата си. Такива са чесънът, мащерката, невенът, лавандулата, кочата билка и други.

Миризливки върху домати

Препарати за пръскане на домати срещу миризливки

Най-сигурният и бърз метод си остава пръскането с инсектициди. Ефикасни за третиране препарати са:

● Пиретро натура – контактен инсектицид, действащ против много видове вредители. Той се извлича от растението пиретум и не уврежда почвата;

● Ним азал – след пръскане по листата се образува тънък слой, задушаващ яйцата на насекомите. Съдържа азадирахтин, който попива в растението и намалява апетита на ларвите, когато го ядат. По този начин те не успяват да се превърнат във възрастно насекомо и умират;

● Пудра от диатомит – тя изразходва градивни частици от восъчния слой на черупките на насекомите. Те започват да се дехидратират по-бързо и по-често и умират от липса на вода.

Най-доброто, което можете да направите е редовно да предприемате мерки за превенция против подобни насекоми вредители. Дръжте градината си чиста от разлагащи се отпадъци, защото ларвите се развиват най-често там.

Начини на употреба

Пиретро натура е подходящ за целогодишна употреба в оранжерии и на открито. Има малък карантинен срок и се използва за много култури.

Ним азал се прави на разтвор, но не много разреден. Пръскането на доматите трябва да обхване всичко, за да се покрият със защитния филм и вече да са предпазени.

Диатомичната пудра трябва да се нанася на тънки слоеве и на сухи места. Влагата намалява нейната ефективност. Мократа част трябва да се замени с нова суха.

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги