Бърза и безплатна доставка на всички поръчки над 49.99 лв. за цяла България

Пръскане на домати с бордолезов разтвор

Както опитните градинари, така и любителите могат да отбележат, че сред най-деликатните и проблемни фактори, които влияят на реколтата от домати, са патогенните микроорганизми.


За щастие, съществуват безвредни за човешкото здраве препарати, чието действие и ефективност са доказани. Сред най-популярните се нарежда бордолезовият разтвор. Освен за превенция, той е подходящ и за подхранване и увеличаване на продукцията.

Какво е бордолезов разтвор и какви са ползите от употребата му?

Бордолезовият препарат е най-използваният препарат за пръскане при зеленчуковите култури и лозята, чиято цел е предпазване от гъбички и заболявания. За приготвянето му са необходими следните съставки:

● Вода;

● Син камък (меден сулфат) – тази съставка е добър начин да се справите с гъбичните заболявания по растенията;

● Гасена или негасена вар.

Какво представлява бордолезовият разтвор

Приготвяне на бордолезов разтвор за домати

Съотношението на съставките зависи от площта, която следва да обработите с него. Най-често се приготвя по следния начин и в следните съотношения:

● Наливане на вода – необходими са 10 литра вода за декар площ,

● Премерване на количеството син камък – 100 грама син камък. Главната особеност е, че не трябва да се слага повече от препоръчителното му количество, защото има агресивно действие и може да изгори листата;

● Добавяне на варно мляко – 75 грама негасена вар или 150 грама гасена вар;

● Разбъркване на смесите – препоръчително е преди смесването на варното мляко с камъка и водата, да се пресеят твърдите частици и да остане само хомогенната смес, за да се избегне голямата концентрация на някоя от съставките.

Важно при обработването на зеленчукови и овощни култури, каквито са тези плодове, е да се запази процентното съдържание – 1% или дори 0.75%.

Ползите от използването на бордолезов препарат за пръскане на растенията ви е голяма. Благодарение на него можете да извършите качествено предпазване на растителните култури от вредители и следните болести:

● Картофена мана;

● Гниене;

● Петна;

● Струпясване.

как се приготвя бордолезов разтвор за пръскане на домати

Кога се пръскат доматите с бордолезов разтвор?

Най-подходящото време за извършване на тази профилактика е при липса на валежи. По този начин пръските с течността засъхват по листата и плодовете на доматите и при контакт с вредителите, те са силно застрашени от унищожаване. Ако обработвате с този препарат по време на валежи, течността ще се размие с дъждовната вода и няма да успее да се задържи по надземната структура на растението.

Особености на пръскането

Важно при пръскането на доматите с бордолезов разтвор е да не надвишавате отделните съставки и да спазвате препоръчителната честота. Количеството, подходящо за 100 квадратни метра насаждения, е между 5 и 10 литра, в зависимост от броя на корените. При лятното пръскане се използва еднопроцентова, а при зимното – двупроцентова концентрация.

пръскане на домати с бордолезов разтвор

Препоръки за препарати и уреди против често срещани вредители в градина:

Борба с къртици

Борба с охлюви

Птицегони

Плашила против птици

Газови оръдия против птици

Борба с влечуги

Продукти към схеми за пръскане и защита