Телефон 0879 400 500

Дървениците и борбата с тях

Покажи филтри
Сортирай по: Позиция
  • Име
  • Сума
Показвай по 40
  • 80
  • 100
 
15,00 лв.
Капан за дървеници 10 бр комплект BB Detector
 
68,70 лв.
Препарат против против комари, мухи, хлебарки, мравки, дървеници, бълхи и кърлежи ФОВАЛ 50МЛ
 
5,00 лв.
Препарат против хлебарки, дървеници и др.
 
62,00 лв.

Препарат за унищожаване на хлебарки, дървеници и др. БЕНДИОКАРБ ПЛЮС 80ВП. Водоразтворим прах един от най силните препарати против пълзящи и летящи.

  Промо

Нормална цена: 21,20 лв.

Special Price 18,00 лв.

Препарат срещу насекоми 100мл. ГАТ ЛАМБДА 10 КС
  Промо

Нормална цена: 25,00 лв.

Special Price 16,99 лв.

Капан за дървеници THE BUGO 12 бр. комплект
  Промо

Нормална цена: 25,00 лв.

Special Price 16,99 лв.

Капан за дървеници THE BUGO 12 бр. комплект
 
15,00 лв.
Препарат за унищожаване на хлебарки, дървеници и др. БЕНДИОКАРБ ПЛЮС 80ВП. Водоразтворим прах един от най силните препарати против пълзящи и летящи.
  Промо

Нормална цена: 4,00 лв.

Special Price 3,80 лв.

Гел за след ухапване от насекоми за третиране върху кожа.
 
18,00 лв.

K-Othrine® SC 25 BAYER широкоспектърен препарат за унищожаване на хлебарки, мравки, молци, бълхи, пеперуди, дървеници

 
79,20 лв.

Препарат Банди 10ЕВ за борба и унищожаване на бълхи, кърлежи, хлебарки, мухи

 
5,99 лв.

Aйкън 10 КС препарат против хлебарки, дървеници, бълхи, мухи.

 
47,90 лв.
Айкън 10 КС широко спектърен препарат за борба с хлебарки, бълхи,мухи,кърлежи,на открито и закрито.
 
125,00 лв.

K-Othrine® SC 25 широкоспектърен инсектицид за унищожаване и борба с хлебарки, мравки, бълхи, дървеници, молци

 
5,99 лв.
Ефективен препарат против дървеници, хлебарки, мухи, мравки
Сортирай по: Позиция
  • Име
  • Сума
Показвай по 40
  • 80
  • 100

Дървеници произход история и разпространение

Еволюцията на облигатната хематофагия (храненето само с кръв) при ектопаразитните Cimex lectularius изглежда, че е произлязло и развито от растителноядните (хранещи се с растения) буболечки, които били хищници случайно или поради грешка, към хищните буболечки, хранещи се с безгръбначни, свързани с гнездящи бозайници или птици, до буболечки, които се хранят със самия гостоприемник. Обикновената листна бълха, Anthocoris nemorum, която лови други насекоми и понякога е растителноядна, е пример за близка връзка с Cimex lectularius. Anthocoris nemorum също би пронизал човешката кожа и би смукал кръв. По отношение на дървениците, които са еволюирали да се хранят от хора, има хипотези, че дървениците са се прехвърлили от прилепи към хора когато човекът е започнал да населява пещери в праисторическия период. Екологията на човешката раса означава, че те са отлични гостоприемници за дървениците, тъй като хората живеят организирано в затворени места, спят в предсказуемо време и място и имат висока телесна температура, относително неокосмени са и имат богато снабдена кръв с относително тънък епидермис. Cimex lectularius е космополитен по разпространение и следователно е световен проблем. Дървениците били първо описани в през 1583 (Usinger, 1966). През 1939, приблизително четири милиона човека в Големия Лондон били подложени на инвазии на дървеници (Usinger, 1966). Нахлуванията на дървеници намалели след 1939 най-вероятно поради въвеждането на остатъчни инсектициди. Едно проучване е показало, че броят на третиранията на дървеници остава приблизително непроменен от края на 60 те години на 20. век до началото на 70-те години. (Busvine, 1980).

Идентификация на дървеници

1. Яйце-Яйцата на дървениците са дълги приблизително 1mm и широки 0.5mm, с капаче (оперкулум).
Неизлюпените яйца са с перлен цвят и матови преди излюпване, като стават полу-прозрачни когато
се излюпят.

2.Нимфа-Нимфите са умалени версии на възрастната дървеница,какутикула, която показва цвета на отчасти усвоената кръв.Дървениците нарастват на размер до 1.3 - 5.0 mm когато преминават през 5 стадия

 3.Възрастен индивид- Възрастните дървеници са махагоново кафяви, овални, гръбно-коремно сплескани, безкрили насекоми, които са приблизително дълги 5-7 mm и притежават пронизващи устни. Когато не са нахранени, възрастните дървеници са бледи, жълто-кафяви на цвят, но след нахранване с кръв, те приемат тъмно махагоново-кафяв цвят. Имат три чифта ходещи крака, тънки, но добре развити, с ефикасни глезенни щипки за закрепване към гостоприемника по време на хранене.Главата на креватната дървеница е къса и широка, с чифт изпъкнали сложни очи, пред които имат чифт ясно виждащи се 4-сегметни антенки. Хоботчето е тънко и нормално се държи близо до предната повърхност на главата и главогръда. Други ключови точки за идентификация са 3-сегментното хоботче,което лежи в бразда на корема, липсват осели и крайният член е 3-сегментен. Креватните дървеници са много отличителни и могат лесно да бъдат разпознати незабавно.

Признаци за наличие на дървеници

Изхвърлени кожи на нимфи, излюпени или неизлюпени яйца, сламено жълти, тъмно кафяви или черни петънца (точки от екскременти, състоящи се главно от вода, с малко кръв) и неприятно сладникава, подобна на кориандър миризма са признаците, които се използват да откриване на наличие на дървеници, заедно с оплакванията на клиента и наличие на ухапвания.

Биология на дървениците

Креватните дървеници имат добре определени места за почивка  в които се откриват много индивиди от всички етапи на живота. Този подслон е важна част от жизнения цикъл на дървениците тъй като именно в тази област младите дървеници възприемат вътрешните микроорганизми, които са важни за тяхното оцеляване, някои от които също и се наследяват посредством трансовариално предаване през покрrитието на яйцето. Креватните дървеници прекарват повечето от своето време в тези убежища, събрани заедно под влиянието на агрегационни вещества (именно поради което насочените третирания на пукнатини и процепи са толкова важни. Тревожни феромони се отделят и в отговор на стрес, което кара креватните дървеници да се разпръснат. Креватните дървеници се възпроизвеждат посредством травматично инсеминиране – мъжкият пронизва корема на женската, спермата на влиза в спермо торбичката и след това пътува през кръвта за да достигне до яйцниците.

Жизнен цикъл на дървениците

5 нимфни етапа Креватните дървеници показват непълна или постепенна метаморфоза, от яйце, през  5 нимфни етапа, до възрастния индивид. Женската дървеница снася яйца през целия си живот, необичайна характеристики при насекомите. По принцип, те произвеждат около 2 до 3 на ден и тъй като могат да живеят в продължение на седмици, дори месеци, всяка женска може да произведе около 400-500 яйца през своя живот. Яйцата се оставят изцяло около средата, в която живее креватната дървеница. Продължителността на времето, прекарано в петте нимфни етапа, много зависи от наличните хранителни ресурси (всеки нимфен етап изисква кръв за храна за бъдещото развитие), температура и относителна влажност. Значението на тези данни е, че зависещият от температура жизнен цикъл може да бъде манипулиран за да спомага контрола. По-специално, увеличаването на стайната температура до 27°C може да стимулира яйцата да се излюпват след 5 - 6 дни и уязвимите нимфи от първи етап бързо ще влязат в контакт с пресните запаси от инсектициден продукт. Често се смята, че по-високата температура ще намали остатъчността на инсектицидите, но при тези умерени температури, това не се случва, особено когато се използват инсектицидите в микро капсули. По-ниските температури означават, че времето за излюпване би могло да се удължи и запасите от инсектицид вероятно ще бъдат по-малко ефективни. Отложеното излюпване на яйцата би могло също така да създаде фалшиво впечатление, че нахлуването на насекоми е било унищожено, само за да се появят дървениците отново след време, особено тъй като неизлюпеното яйце може да остане жизнеспособно 3 месеца, а възрастната форма може да оцелее в продължение на година без кървава храна. Ако температурите паднат под 13°C, креватните дървеници не могат да завършат жизнения си цикъл, въпреки че много сгради се отопляват и затова дървениците са целогодишен проблем.

Значение за общетственото здраве

Близката връзка на креватните дървеници с човешкото същество означава, че те могат да причинят значителни неприятности посредством навика си да се хранят с кръв. Дървениците се хранят нощем от спящи хора гостоприемници. Ако напастта е голяма, има риск от анемия, причинена на деца, въпреки че това е рядко. Неприятностите и сърбежът, причинени от ухапванията и възможността за вторична инфекция са по-чести. Прилепи, пилета и други домашни животни може също да бъдат нападнати. Както мъжките, така и женските, възрастните и нимфите дървеници се хранят с кръв и са еднакво важни като вредители. Няма данни креватните дървеници да участват в предаването на инфекции или болести по хората и следователно те не се считат за приносители на заболявания. Реакцията на ухапване е различна. Някои хора показват слаба или никаква реакция, докато други може да получат алергична или други остра реакция (има няколко документирани случая на анафилактичен шок) и безсънни нощи. Не бива да се подценява и дискомфорта от ухапването от дървеници.

Хранене и намиране на гостоприемник 

Като вече обяснихме, нимфите, възрастните, мъжките и женските дървеници всички се нуждаят да се хранят с кръв за да се развиват и размножава успешно. Дървениците се хранят предимно през нощта когато човешкият гостоприемник спи, въпреки че те могат да се хранят и през деня ако условията са благоприятни. Средно една дървеница се храни на всеки 7 дни. Дървениците като цяло се нуждаят от 5-20 минути за да се нахранят с кръв и количеството поета кръв може да надвишава много пъти теглото на дървеницата. Дървениците се хранят по изложените части на кожата, като ухапванията най-често са по корема, но и по врата, ръцете, краката и ходилата. Откриват се множество ранички, често подредени в линия и понякога струпани на групи по три. Раничките варират по външен вид, често се откриват като червени издутини, подобни на ухапвания на бълхи, въпреки че са без централната червена зона. Смята се, че дървениците намират гостоприемника си със случайно търсене, последвано от ориентация по топлината, CO2 и миризмата на гостоприемника от изпотяване и други секрети. Тези стимули и евентуалните агрегационни вещества биха могли да бъдат използвани ако се приготвят успешни капани за дървеници. Въпреки, че дървениците са непосредствено свързани и обикновено са най-успешни когато се хранят от хора, те могат да оцеляват и да завършват жизнения си цикъл на кръв от прилепи, птици, мишки и зайци. Може да бъдат нападани и други опитомени и диви животни.

Разпространение и заразяване с дървеници

За да се предотврати разпространението на дървениците в цялото домакинство, се препоръчва клиентът да продължи да спи в същата стая докато се изкорени напастта. За хотели и подобни учреждения това не е възможно поради очевидни причини и се обсъжда в последващ раздел. Наличието на спящ човек в стаята също така дава и стимул на дървениците, който вероятно ще доведе до по-често търсене и следователно е възможно да влезне в контакт с количествата инсектицид от евентуална обработка която е била извършена преди това. Смята се, че дървениците се разпространяват при пътуване, в куфари, чанти и мебели втора употреба. Областите с честа смяна на обитателите, като студентски и институтски общежития, къщи с много наематели със сезонни работници или пътници, това са обекти с по-висок риск от заразяване с дървеници.

Устойчивост на дървениците към обработки и препарати

Скорошни проучвания показват, че полевите щамове на дървеницата, взети от различни места в Лондон, показват устойчивост към различни активни вещества като alphacypermethrin и bendiocarb. Важно е, обаче, че тази устойчивост не се използва като извинение за провал на третирането срещу дървеници – сегашните резултати се основават на технически инсектицид, не на формулиран инсектицид. Формулираният инсектицид, в препоръчаните за употреба концентрации, може да даде по-висока смъртност. Нещо повече, много сегашни третирания използват карбамати и пиретроиди и обратната връзка показва, че третирането с тези препарати е успешно. Опитът изглежда показва, че провалът на третирането като цяло се дължи на други фактори, като лошо третиране или липса на разбиране на биологията на дървеницата. Някои фирми, които имат рекламации за обработка която са извършили и клиентите съобщават за наличие на дървеници въпреки това  просто не са обработили обекта достатъчно добре или детайлно. Съвсем възможно е да има нужда от две или три третирания срещу дървеници в зависимост от това с какво състояние е обекта който подлежи на обработка. Някои фирми коментират, че успешните им третирания против дървеници са се дължали на превъзходството и уменията на техния персонал за контрол на вредителите. Устойчивостта на дървениците не е нов проблем – устойчивостта на дървениците към ДДТ през 50-те години на 20.в. е била преодоляна с инсектициди. Ако устойчивостта стане проблем в бъдеще, тя може да бъде преодоляна с алтернативни инсектициди като регулатори на растежа на насекомите, нехимически контрол като пране, чистене с прахосмукачка и третиране с екстремни температури и целева стратегия за Управление на вредители.