Телефон 0879 400 500

Дървениците и борбата с тях

Покажи филтри
Сортирай по: Позиция
  • Име
  • Сума
Показвай по 40
  • 80
  • 100
 
15,00 лв.
Капан за дървеници 10 бр комплект BB Detector
 
49,99 лв.
Айкън 10 КС широко спектърен препарат за борба с хлебарки, бълхи,мухи,кърлежи,на открито и закрито.
 
6,30 лв.

Aйкън 10 КС препарат против хлебарки, дървеници, бълхи, мухи.

 
4,00 лв.
Гел за след ухапване от насекоми за третиране върху кожа.
 
81,90 лв.
Препарат за униожаване на мухи и комари на открито Фовал ЕК.
  Промо

Нормална цена: 25,00 лв.

Special Price 16,99 лв.

Капан за дървеници THE BUGO 12 бр. комплект
  Промо

Нормална цена: 25,00 лв.

Special Price 16,99 лв.

Капан за дървеници THE BUGO 12 бр. комплект
 
68,70 лв.
Препарат против против комари, мухи, хлебарки, мравки, дървеници, бълхи и кърлежи ФОВАЛ 50МЛ
 
6,29 лв.
Ефективен препарат против дървеници, хлебарки, мухи, мравки
Сортирай по: Позиция
  • Име
  • Сума
Показвай по 40
  • 80
  • 100

Еволюцията на облигатната хематофагия (храненето само с кръв) при ектопаразитите Cimex lectularius изглежда, че е произлязло и се е развило от растителноядни буболечки, които са се проявявали като хищници по случайност. Обикновената листна бълха, Anthocoris nemorum, която лови други насекоми и понякога е растителноядна, е пример за близка връзка с Cimex lectularius. По отношение на дървениците, които са еволюирали да се хранят от хора, има хипотези, че са се прехвърлили от прилепи към хора, когато човекът е започнал да населява пещери в праисторическия период. 

Хората са отлични гостоприемници за дървениците, тъй като живеят организирано в затворени места, спят в предсказуемо време и място, имат висока телесна температура, относително неокосмени са и имат добре снабдена с кръв кръвоносна система, с относително тънък епидермис. Cimex lectularius е космополитен по разпространение и следователно е световен проблем. Видът е описан за първи път през 1583г. През 1939-та, приблизително четири милиона човека в Лондон били подложени на инвазия на дървеници. Нахлуванията намалели след 1939-та, най-вероятно поради въвеждането на остатъчни инсектициди. Проучване показва, че броят на третиранията остава приблизително непроменен от края на 60-те до началото на 70-те години на 20-ти век. 

Идентификация

Яйце

Яйцата на дървениците са дълги приблизително 1mm и широки 0.5mm, с капаче (оперкулум). Неизлюпените яйца са с перлен цвят и са матови преди излюпване, като стават полу-прозрачни когато се излюпят.

Нимфа

Нимфите са умалени версии на възрастната дървеница. През кутикула се вижда цветът на отчасти усвоената кръв. Те нарастват на размер до 1.3 - 5.0 mm, преминавайки през 5 стадия.

Възрастен индивид

Възрастните са махагоново-кафяви, овални, гръбно-коремно сплескани, безкрили насекоми, които са приблизително дълги 5-7 mm и притежават пронизващи устни. Когато не са нахранени, възрастните са бледи, жълто-кафяви на цвят, но след нахранване с кръв, те приемат тъмно-махагоново-кафяв цвят. Имат три чифта ходещи крака, тънки, но добре развити, с ефикасни глезенни щипки за закрепване към гостоприемника по време на хранене. Главата на креватната дървеница е къса и широка, с чифт изпъкнали очи, пред които има ясно видими 4-сегментни антенки. Хоботчето е тънко и нормално се държи близо до предната повърхност на главата. Креватните дървеници се отличават лесно и могат да бъдат разпознати незабавно.

Признаци за наличие

Изхвърлени кожи на нимфи, излюпени или неизлюпени яйца, сламеножълти, тъмнокафяви или черни петънца (точки от екскременти, състоящи се главно от вода и малко кръв) и неприятна сладникава, подобна на кориандър, миризма. Това са признаците, по които се открива наличие на дървеници, както и наличието на ухапвания.

Биология

Креватните дървеници имат добре определени места за почивка, в които се откриват много индивиди от всички етапи на живота. Този подслон е важна част от жизнения им цикъл, тъй като именно в тази област младите индивиди възприемат вътрешните микроорганизми, които са важни за тяхното оцеляване. Прекарват повечето от времето си в тези убежища, събрани заедно под влиянието на агрегационни вещества (именно поради този факт, насочените третирания на пукнатини и процепи са толкова важни). Тревожни феромони се отделят и в отговор на стрес, което кара насекомите да се разпръснат. Възпроизвеждат се посредством травматично инсеминиране – мъжкият пронизва корема на женската, спермата навлиза в малка торбичка и след това пътува през кръвта, за да достигне до яйчниците.

Жизнен цикъл

Съществуват 5 етапа, през които нимфите преминават. Креватните дървеници показват непълна или постепенна метаморфоза, от яйце, през 5 нимфни етапа, до възрастния индивид. Женската снася яйца през целия си живот, което е необичайно при насекомите. По принцип, те произвеждат около 2 до 3 яйца на ден и тъй като могат да живеят в продължение на седмици, дори месеци, всяка женска може да произведе около 400-500 яйца през своя жизнен цикъл. 

Яйцата се оставят около средата, в която живее креватната дървеница. Продължителността на времето, прекарано в петте нимфни етапа, много зависи от наличните хранителни ресурси (всеки нимфен етап изисква хранене с кръв за бъдещото развитие), температурата и относителната влажност. Значението на тези данни е, че зависещият от температура жизнен цикъл може да бъде манипулиран, за да спомага контрола. По-специално, увеличаването на стайната температура до 27°C може да стимулира яйцата да се излюпват след 5 - 6 дни и уязвимите нимфи от първи етап бързо ще влизат в контакт с пресните запаси от инсектициден продукт. 

Често се смята, че по-високата температура ще намали остатъчността на инсектицидите, но при тези умерени температури, това не се случва, особено когато се използват инсектициди в микро капсули. По-ниските температури означават, че времето за излюпване би могло да се удължи и запасите от инсектицид вероятно ще бъдат по-малко ефективни. Отложеното излюпване на яйцата би могло също така да създаде фалшиво впечатление, че нахлуването на насекоми е било спряно, само за да установим появата на дървеници отново след време. Това е така, защото неизлюпеното яйце може да остане жизнеспособно за 3 месеца, а възрастната форма може да оцелее в продължение на година без наличие на кръв. Ако температурите паднат под 13°C, не могат да завършат жизнения си цикъл, въпреки отоплението на конкретната сграда, това е и причината да са се превърнали в целогодишен проблем.

Значение за общественото здраве

Близката връзка на креватните дървеници с човешкото същество означава, че те могат да причинят значителни неприятности, посредством навика си да се хранят с кръв. Хранят се нощем от спящи хора гостоприемници. Ако наличието на насекомото е голямо, има риск от анемия за децата, въпреки че това се случва рядко. Неприятностите и сърбежът, причинени от ухапванията и възможността за вторична инфекция са по-чести. Прилепи, домашни птици и други домашни животни могат също да бъдат нападнати. Както мъжките, така и женските възрастни и нимфи се хранят с кръв и са еднакво опасни като вредители. Няма данни да участват в предаването на инфекции или болести по хората и следователно те не се считат за преносители на заболявания. Реакцията на ухапване е различна. Някои хора показват слаба или никаква реакция, докато други могат да получат алергична или друг вид остра реакция (има няколко документирани случая на анафилактичен шок) и безсъние. Не бива да се подценява и дискомфортът от ухапването от дървеници.

Хранене и намиране на гостоприемник

Като вече обяснихме, дървениците, във всички стадии на развитието си, се хранят с кръв, за да се развиват и размножават успешно. Хранят се предимно през нощта, когато човешкият гостоприемник спи, въпреки че могат да се хранят и през деня, ако условията са благоприятни. Средно една дървеница се храни на всеки 7 дни. Като цяло се нуждаят от 5-20 минути, за да се нахранят и количеството поета кръв може да надвишава много пъти теглото им. Хранят се по изложените части на кожата, като ухапванията най-често са по корема, но и по врата, ръцете, краката и ходилата. Откриват се множество ранички, често подредени в линия и понякога струпани на групи по три. Варират по външен вид, често се откриват като червени издутини, подобни на ухапвания на бълхи, въпреки че са без централната червена зона. 

Смята се, че дървениците намират гостоприемника си със случайно търсене, последвано от ориентация по топлината, въглеродния двуокис и миризмата на гостоприемника от изпотяване и други секрети. Тези стимули и евентуалните агрегационни вещества биха могли да бъдат използвани, ако се приготвят успешни капани. Въпреки че дървениците са непосредствено свързани и обикновено са най-успешни, когато се хранят от хора, те могат да оцеляват и да завършват жизнения си цикъл, хранейки се с кръв от прилепи, птици, мишки и зайци. Могат да бъдат нападнати и други опитомени и диви животни.

Разпространение и заразяване

За да се предотврати разпространението на дървениците в цялото домакинство, се препоръчва да продължите да спите в същата стая, докато се изкорени напастта. За хотели и подобни учреждения това не е възможно, поради очевидни причини, но стратегия все пак съществува. Наличието на спящ човек в стаята стимулира движението им, което води до по-често търсене и следователно до възможно влизане в контакт с количествата инсектицид от евентуална обработка, която е била извършена преди това. Смята се, че се разпространяват при пътуване, в куфари, чанти и мебели втора употреба. Областите с честа смяна на обитатели, като студентски и институтски общежития, къщите с много наематели със сезонни работници или пътници, са обекти с по-висок риск от заразяване.

Устойчивост към обработки и препарати

Скорошни проучвания показват, че полевите щамове на дървеницата, взети от различни места в Лондон, показват устойчивост към различни активни вещества, като alphacypermethrin и bendiocarb. Важно е обаче, че тази устойчивост не се използва като извинение за провал на третирането – сегашните резултати се основават на технически инсектицид, не на формулиран инсектицид. Формулираният инсектицид, в препоръчаните за употреба концентрации, може да даде по-висока смъртност. Нещо повече, много сегашни третирания използват карбамати и пиретроиди и обратната връзка показва, че третирането с тези препарати е успешно. 

Опитът сочи, че провалът на третирането като цяло се дължи на други фактори, като лоша  обработка или липса на разбиране на биологията на дървеницата. Може да се каже, че фирмите, които имат рекламации за обработка, която са извършили и след това все пак има наличие на насекомите, просто не са обработили обекта достатъчно добре или детайлно. Съвсем възможно е да има нужда от две или три третирания, в зависимост от това в какво състояние е обектът, който подлежи на обработка. Някои фирми коментират, че успешните им третирания се дължат на превъзходството и уменията на техния персонал за контрол на вредителите. Устойчивостта на дървениците не е нов проблем – през 50-те години на 20-ти век е бил преодолян с инсектициди. Ако устойчивостта стане проблем в бъдеще, тя може да бъде преодоляна с алтернативни инсектициди, като регулатори на растежа на насекомите, нехимически контрол, като пране, чистене с прахосмукачка и третиране с екстремни температури и целева стратегия за Управление на вредители.