Телефон 0879 400 500

Борба със съсели

Покажи филтри
Сортирай по: Позиция
 • Име
 • Сума
Показвай по 40
 • 80
 • 100
 
49,99 лв.
Механичен живоуловен капан за едри гризачи 52 cm × 18 cm × 19 cm
 
51,40 лв.

Уред с ултразвук против котки, кучета, гризачи, птици, съсели до 100 кв.м.

 
85,00 лв.
Ултразвуков електронен уред против кучета, котки, мишки, плъхове, птици до 120кв.м
 
84,99 лв.
Ултразвуков електронен уред срещу гризачи, мишки, плъхове, съсели 360кв.м
 
39,00 лв.

Ултразвуков електронен уред за борба с гризачи, мишки и плъхове до 160 кв.м.

 
55,50 лв.

Комбиниран ултразвуков уред против гризачи, мишки, плъхове, съсели 220.кв.м

 
72,00 лв.

Мощен ултразвуков електронен уред против мишки и плъхове 360 кв.м

 
25,00 лв.
Ултразвуков електронен уред срещу гризачи, мишки и плъхове защита до 50 кв.м.
  Промо

Нормална цена: 21,00 лв.

Special Price 19,90 лв.

Ултразвуков електронен уред против гризачи, мишки, плъхове и съсели до 30 кв.м.
 
24,90 лв.

Електронен ултразвуков уред против гризачи в автомобили (МПС) 12V защита до 20 кв.м

 
9,50 лв.
Механичен капан за улавяне мишки и плъхове КЛАСИК.
  Промо

Нормална цена: 57,00 лв.

Special Price 49,99 лв.

Механичен капан за плъхове мишки и съсели
  Промо

Нормална цена: 16,48 лв.

Special Price 15,50 лв.

Капан за плъхове и съсели
 
4,99 лв.
Механичен капан за борба и унищожаване на мишки Snap-E
  Промо

Нормална цена: 12,00 лв.

Special Price 9,99 лв.

Механичен капан за плъхове, мишки, съсели
 
16,20 лв.
Леплив капан за мишки плъхове и съсели TOPI STOP
 
5,99 лв.
Лепило Темо Би капан за мишки,плъхове,съсели
Сортирай по: Позиция
 • Име
 • Сума
Показвай по 40
 • 80
 • 100

Какво представлява съселът

Той спада към семейството на гризачите, а истинското му наименование е сънливец. Съществуват няколко вида, които населяват различни географски райони в България. Обитават иглолистни и широколистни гори, храсталаци до овощни градини и лозя. На територията на България съществуват три основни вида съсели (сънливци):

 • Горски: сиво-кафяв на цвят, с бяло петно на гърдите. На дължина достига 90-120мм, а опашката е около 72-90мм. В по-голямата част от времето си живее по дърветата, но е възможно да се засели в подпокривни пространства на необитавани или обитавани сгради. Любимите му храни са орехи, лешници и различни сезонни плодове. Казва се сънливец, защото спи зимен сън от октомври до март-април. Ражда 1-2 пъти годишно от 2 до 5 малки;

 • Градински:сиво-кафяв гръб и бяла ивица на гърдите. По-едър е от горския и на дължина достига 110-160мм, а пухкавата опашка е около 95-140мм. Прави гнездата си в дупки и хралупи по дърветата. Среща се предимно в широколистни гори. Храни се с ядки, насекоми и сезонни плодове. Изключително активен привечер и нощем. Възможно е да се засели в подпокривни пространства на обитавани и необитавани къщи. Ражда 1-2 пъти годишно от 2 до 7 малки;

 • Лешников:най-малкият и слабо разпространен вид е охрено-кафяв на цвят, гърдите и шията са белезникави. На дължина достига 60-80мм, а опашката е около 75-100мм. Строи гнездата си в храсти или по дървета, понякога използва изоставени птичи гнезда. Храни се с ядки, насекоми и сезонни плодове и води изцяло нощен живот. Спи зимен сън от октомври до март-април, като се събужда да се храни от запасна храна. Ражда 1-2 пъти годишно от 3 до 5 малки.

Борба със съсели

За премахването на населението на съсели на територията на дома Ви е добре да заложите на един от няколко възможни метода. Прогонването им можете да постигнете с ултразвукови и звукови устройства, с отрова, димка, живоловен капан.

Те са изключително чувствителни и плашливи животни, реагират особено добре на различни видове ултразвукови и звукови устройства за прогонване на гризачи, но не на всички модели. При употреба на ултразвукови уреди трябва да знаете, че се поставят директно в заселеното помещение, защото ултразвуковият сигнал не може да преминава през стени или друг вид преграда. Друг ефективен метод за борба със сънливци е живоловният капан, тип клетка. При този метод улавяте животното живо и трябва да го освободите, преди да заредите отново капана. За стръв се използват ядки или сезонни плодове.

ВАЖНО: Никога не докосвайте стръвта с голи ръце - съселът усеща човешката миризма и няма да влезе в капана.

Как да разберем дали имам съсели

Обикновено, при голяма плътност на сънливци, те се виждат с просто око, но ако не сте виждали и чувате странни звуци от драскане, гризане, писъци, търкаляне на орехи по тавана, има голяма вероятност това да са въпросните гризачи.

Вредител ли е съселът

Не може да се определи като вредител, но той може да нанесе сериозни щети върху покривната конструкция на една къща, например: да размести керемиди, да прегризе дупки в покрива и в резултат да се получат течове на дъждовна вода. Ако не вземете моментални мерки за прогонване и защита, гризачите ще превърнат Вашия покрив в свой дом и броят им ще нараства с размножаването им.