Как да се отървем от хлебарки в кухнята и дома?

Хлебарките представляват сериозен проблем в много домове. Освен че са източник на дискомфорт, те могат да носят здравословни рискове.  От опита на експерти и домакини, предлагаме цялостен подход за справяне с проблема в тази полезна статия.

Какво представляват хлебарките и къде да ги откриете?

Хлебарките са малки, черно-кафяви насекоми, които се хранят предимно с хранителни остатъци като хляб, зърнени храни и други продукти, които са обработени с мая и/или мазнина. Те обикновено живеят в кухнята и могат да бъдат много настоятелни, досадни и дори опасни за здравето, ако не се премахнат. Хлебарките не нанасят вреди на хората или домашните любимци, но могат да направят храната ви негодна за консумация, а също така те пренасят редица заболявания.

Видове хлебарки в дома и офиса>>видове защита>>препарати срещу хлебарки на Топ Цена

Видовете хлебарки, които може да срещнете в дома си

За да се отървете от хлебарките е необходимо да знаете точно кой вид хлебарки имате в дома си.

  • Най-разпространените у нас са ориенталските, германските и американските хлебарки. Ориенталските (черни) са сравнително големи и размерите им са приблизително 2,5-3 см. При тях има разлика между мъжкия и женския индивид, тъй като последните са почти черни, а мъжките са кафеникави и с издължено тяло. Тези насекоми са бавни, тромави и предимно се откриват на влажните и тъмни места, поради което често са наричани канални.
  • Германските (кафяви) са по-активни през нощта, но не е изключена появата им и през деня. Те са малки и много бързо размножаващи се. Настаняват се на места в дома, където няма да бъдат обезпокоявани — в тъмни, влажни и тесни кътчета. Можете да разпознаете присъствието им по отделяната неприятна миризма, наподобяваща тази на мухъл. За борбата с тях много ефективни средства са капаните с лепило, на които те се ловят. Такъв капан е Геотрап, който може да се използва и на по-влажни места.
  • Американските хлебарки са разпространени не само у нас, но и по целия свят. Често срещани са в каналите и абонатните станции. Този вид се отличава с кестенявия си цвят на крилата. Появяват се в дома през канализацията или с пасивно внасяне, чрез багаж например. За ефикасното им премахване помага поставянето на специални инсектицидни гелове, като Адвион гел.

Повече информация относно видовете хлебарки, прочетете в статията ни “Видове хлебарки - как да ги разпознаваме?

Как да прогоните хлебарките от дома и кухнята?

1. Премахнете източника на храна и вода

  • Ако искате да се освободите от хлебарките, трябва да отстраните източника на храна. Първото, което трябва да направите, е да изхвърлите стария, изсъхнал хляб и другите храни, които са обработени с мая.
  • Хлебарките трябва да имат източник на вода, за да съществуват. В зависимост от температурата и големината им, те могат да живеят един месец без никаква храна, но не повече от седмица без вода. Ако имате течове на вода във вашата къща, задължително ги поправете.

2. Почистете кухнята, запълнете пукнатитините и изхвърлете боклука

След като сте отстранили източника на храна, трябва да почистите всички повърхности в кухнята. Това включва мивката, плотовете и шкафовете. Използвайте миещ препарат и гореща вода, за да почистите всичко внимателно.

Също така, проверете дали има някакви пукнатини или фуги на стените или пода, където може да се крият малките насекоми. Ако има налични места за укриване то те трбва да бъдат запълнени с подходящ строителен материал.

Изхвърляйте редовно кошчето с отпадъци. Използвайте контейнер за боклук с капак, а не такъв, който остава отворен. И може би най-важното – не оставяйте боклука близо до входната ви врата. Точно от там тези насекоми могат да влязат в дома ви.

3. Използвайте народни методи

  • Борна киселина – тя е сред ефикасните средства за убиване на вредителя. Използва се само малко количество, през което трябва да преминат хлебарките. Не бива да я мокрите и е важно да бъде държана на безопасно място;
  • Миризма на дафинов лист – този народен метод е ефикасно средство, което ще ги държи далеч от дома ви.

 

4. Използвайте инсектицид

Ако проблемът с хлебарките все още продължава, можете да използвате инсектицид за да ги унищожите. Има много различни инсектициди на пазара, като можете да изберете този, който отговаря на вашите нужди. Най-добре е да използвате инсектицид, който е специално формулиран за борба с хлебарки

  • Капани-къщички за хлебарки – те са картонени и с нанесено върху тях лепило. Притежават хранителен атрактант, привличащ нашествениците;

  • Гелове за хлебарки – гелът не се пръска навсякъде, а се поставя чрез спринцовка на мястото, което е обитавано от насекомите. Това го прави изключително лесно и ефективно средство за убиване;
  • Отрова за хлебарки –  един от най-ефективните инсектицидни препарати в света е Айкън. Приложете го, като изпълните всички необходими инструкции описани на етикета му. Ако имате въпроси или не сте сигурни в това как да го използвате се свържете с нас, за да ви обясним подробно как да го използвате.

5. Прогонете ги с ултразвукови електрически уреди 

Те генерират звуци, чиято честота е неуловима от човешкото ухо, но е много дразнеща за насекомите, като по този начин ги прогонва. Постоянната работа на уредите против хлебарки ги прави отлично средство за защита на дома.

6. Професионална фирма за борба с вредители

Когато сте опитали абсолютно всички методи, но досадните хлебарки продължават да ви притесняват, има само едно нещо което е ефикасно и със сигурност ще помогне. Да повикате ДДД фирма, която да напръска с подходящ препарат и да унищожи насекомите веднъж завинаги. Факт е, че хлебарките са едни от най-устойчивите пълзящи вредители. Борбата с тях понякога отнема време и се използват най-различни средства. Щом проблемът е прекалено голям, само пръскането от професионалисти със силен препарат може да окаже влияние.

Защита от хлебарки>>как да почистим и какъв препарат да изберем за да унищожим хлебарките

Грешки, допускани в опитите за прогонване на хлебарките у дома 

Има много грешки, които допускате, докато се опитвате да се отървете от тези неприятни обитатели. Сред основните такива са:

  • Когато виждате, че придобиват резистентност към препарата, който използвате, вие продължавате да третирате, за да се отървете от тях, което е невъзможно;
  • Прилагате капани и примамки на открито, за да се отървете – те се крият по тъмни, влажни и топли места. Най-често до окабеляването и близко до храна или кухнята;
  • Хигиена – оставяте храна на открити пространства и мръсните съдове престояват през нощта. Те са активни именно нощем и така не само няма да се отървете, а ще ги привличате.

Експертни съвети

  • Последователност в действията - редовната проверка и поддържане на мерките за контрол ще помогнат за дълготрайно отърваване от проблема.
  • Консултация с професионалисти - ако проблемът се окаже по-сериозен, не се колебайте да се обърнете към нашия екип за съдействие.

Спазването на тези препоръки и редовната проверка на дома ви за наличие на хлебарки ще ви помогнат значително в борбата с тези досадни вредители. Бъдете последователни и винаги търсете най-ефективните методи според конкретната ситуация във вашия дом.

 

 

Назад към всички новини