Как да се отървем от хлебарки в кухнята и дома

Хлебарки – ужасът на всеки домакин. Тези малки, неприятни насекоми могат да причинят много проблеми в кухнята и дома, както и да загубят вашото време в опити за борба с тях . Ако имате проблем с хлебарки, не се безпокойте – в тази статия ще ви дам съвети как да ги прогоните.

Какво са хлебарките

Хлебарките са малки, черно-кафяви насекоми, които се хранят предимно с хранителни остатъци като хляб, зърнени храни и други продукти, които са обработени с мая и/или мазнина. Те обикновено живеят в кухнята и могат да бъдат много настоятелни, досадни и дори опасни за здравето ако не се премахнат. Хлебарките не нанасят вреди на хората или домашните любимци, но могат да направят храната ви непригодна за консумация, също така те пренасят редица заболявания.

Как да откриете хлебарки

Хлебарките обикновено са лесно разпознаваеми. Тяхният размер зависи до голяма степен от възраста и вида им, имат плоска форма и могат да достигнат лесно и бързо до всеки шкав в кухнята. Те са черно-кафяви и имат дълги антени и крила, но рядко летят. Хлебарките обикновено се срещат предимно в кухнята, където се хранят със сичко, което намерят.

Как да прогоните хлебарките

1. Премахнете източника на храна

Ако искате да се освободите от хлебарките, трябва да отстраните източника на храна. Първото, което трябва да направите, е да изхвърлите стария, изсъхнал хляб и другите храни, които са обработени с мая. Също така, трябва да почистите внимателно всички шкафове и чекмеджета, където съхранявате храна.Имайте в предвид, че малките досдни вредители обожават мая и всичко, което тя е вложена.

2. Почистете кухнята

След като сте отстранили източника на храна, трябва да почистите всички повърхности в кухнята. Това включва мивката, плотовете и шкафовете. Използвайте миещ препарат и гореща вода, за да почистите всичко внимателно. Също така, проверете дали има някакви пукнатини или фуги на стените или пода, където може да се крият малките насекоми. Ако има налични места за укриване то те трбва да бъдат запълнени с подходящ строителен материал.

3. Използвайте инсектицид

Ако проблемът с хлебарките все още продължава, можете да използвате инсектицид за да ги унищожите. Има много различни инсектициди на пазара, като можете да изберете този, който отговаря на вашите нужди. Най-добре е да използвате инсектицид, който е специално формулиран за борба с хлебарки. Приложете инсектицидният препарат, като изпълните всички необходими инструкции описани на етикета му. Ако имате въпроси или не сте сигурни в това как да го използвате се свържете с професионалист, който да ви обясни подробно как да изпозвате избраният от вас препарат.

Назад към всички новини