Ужилване от оса: Какво да знаете и направите?

Топлото време понякога носи със себе си недостатъци и неприятности в лицето на летящи насекоми, които се явяват вредители за човека. Като такива се окачествяват осите, известни със своите способности да жилят. Осите могат да се определят като социални насекоми, защото търсят човешката близост, знаейки, че чрез нея е основният им начин да се снабдят с храна.

Ужилване от оса: Какво да знаете и направите?

Защо жилят осите?

Подобно на много други видове, осите жилят, в случаите на безпокойство и застрашеност. Това е техният защитен механизъм, чрез който демонстрират поведение, с което искат да бъдат оставени на мира. Тези насекоми се привличат от дрехи и аксесоари с ярки цветове, както и сладка храна. Когато осата се насочи към даден, желан обект от нея, тя насочва жилото си към уязвимите места на хората, които в случая са гърлото, очите или устата. Те са изключително активни през летния сезон, което от своя страна създава неприятности.

Как изглежда ужиленото място и колко време боли?

Ужиленото място от оса придобива кърваво-червен цвят, съпроводено от болка, сърбеж и подуване. Освен ужилване, те могат и да ухапят дадено място, като между двете действия има съществена разлика. Ухапването им е неприятно, но не носи същите последствия, каквито се намират след ужилване, тъй като в жилото им се съдържа отровата, която е опасна за хората и може да предизвика алергична реакция и оток. Болката и отокът отминават в рамките на 1-2 часа.

Как да предотвратите ужилването от оса?

Предпазването от осите, може да се сведе до минимум, като се избягва носенето на тежки парфюми и мазила през летният сезон. При наличието на оса в нашият обсег, рязкото размахване на ръцете не е препоръчително, тъй като то ги привлича. При излет в природата и разходка на открито е добре да защитим кожата си с подходящи препарати за предпазване от жилещи насекоми.

Има доказани продукти в борбата с осите, с които можете да се въоръжите за ваша сигурност.

Ужилване от оса при децата

Реакцията на кожата, вследствие от нараняване с жилото при децата може да бъде различна. Тя зависи от възрастта и индивидуалните характеристики на организма на детето. Ако детето получи някой или повече от описаните по долу симптоми, се съветва да бъде извършен преглед от медицинско лице.

Опасни симптоми са:

  • леки – има някои по-леки симптоматични прояви, които могат да бъдат знак за възникнал проблем след ужилването на осата. Като такъв се определя световъртежа, подуването, зачервяването;
  • средни – при по-влошени състояния може да се прояви липса на координация, аритмия, затруднено дишане и умора;
  • Тежки – като много опасни прояви се характеризират загуба на съзнание и анафилактичен шок.

Възможни алергични реакции при ужилване

Не всеки проявява алергия към тези жилещи насекоми. При някои хора последствията преминават в сърбеж, краткосрочна болка и усещане за парене.

Алергичните реакции зависят от индивидуалните характеристики на даден човек. Те могат да започнат с подуване на езика, хрипове, световъртеж и да завършат с прояви на анафилактичен шок. Това е причина за посещение в бърза помощ, тъй като е животозастрашаващо състояние.

Лечение на ужилването от оса

Освен лекарствени продукти и спешна медицинска помощ, има и народни методи, които се използват за подобряване на състоянието на ужиления участък. Съществуват различни домашни средства за лечение на ужилване от оса. Те биват:

  • ябълков оцет- прилага се върху ужиленото място, чрез парче памук или тампон, напоен с ябълков оцет;
  • сода за хляб- тя неутрализира отровата и се оставя върху нараненото място за 15 минути;
  • мед- този високостойностен хранителен продукт е известен със своите разнообразни лечебни и антисептични свойства, като помага и при ужилване;
  • чесън- този природен лек е полезно средство за третиране на ужиленото място, като повлиява благоприятно отока.

Ако все пак никой от природните методи, които се използват при жилене от оси, не ви помогнат, е добре да се насочите към медицинска помощ. Специалистите съветват да не подценявате опасността и последствията от жилещите насекоми. Поставете здравето си на първо място.

 

 

 

Назад към всички новини