Сколопендра (скрипя) – как изглежда и какво да знаем?

Сколопендрите, или често наричани скрипи в народния език, са част от семейството на стоножките. Те са бързи и гъвкави и привличат вниманието не само със своята външност, но и с потенциалните рискове, които крият. Затова е важно да сме добре информирани относно техния начин на живот, както и за опасностите, които носят. В тази статия от блога ни ще споделим няколко препоръки и ефективни методи за отърваването от тях.

Как изглеждат сколопендрите?

Те са дълги, тънки и обикновено имат ярко оцветяване, което варира от жълто до оранжево и червено. Дължината им е различна според конкретния вид, като най-срещаните в България, са с размери от 10 до 30 см. Подобно на стоножките, те имат много крака, което ги прави изключително бързи и гъвкави. На главата си имат уста и очи, които са пригодени за хищната им природа.

Как изглеждат сколопендрите

Колко са опасни?

Въпреки многото митове и страхове, ухапванията от сколопендри в повечето случаи не са фатални. Интензивността и резултатът зависят от вида и размера на конкретния екземпляр. Но колко опасни са те? 

Не подценявайте сколопендрата – дори и най-малката от тях може да нанесе много болезнено ухапване. Това се дължи на факта, че те изпълват жертвата с токсична течност, която може да причини болка, зачервяване и подуване на засегнатата област. Въпреки болката, ухапванията обикновено са безвредни и рядко са фатални за жертвата, освен ако тя не е алергична към отровата на сколопендрите. 

Опасни ли са за хората? При повечето хора ухапванията причиняват само временни симптоми, като болка, зачервяване и подуване. Освен болезнените усещания, едва ли ще имате дългосрочни проблеми след ухапването от сколопендра. Някои хора обаче могат да получат бързи и интензивни алергични реакции, като подуване на гърлото, затруднено дишане и сърдечни проблеми. В такива случаи незабавно трябва да се потърси медицинска помощ. 

Сколопендрите могат да бъдат опасни за малък брой хоре, но въпреки това е полезно да бъдете информирани и внимателни, особено ако живеете или посещавате места, където те са често срещани.

Къде живеят?

Сколопендрите са адаптивни и могат да се открият в различни среди. Те предпочитат топлите и влажни места, защото такива условия са благоприятни за поддържане на тяхната активност и оцеляване. Нека разгледаме някои от най-популярните места, обитавани от този вид стоножки:

  • гори – те често се крият в подпочвения слой, сред опадали листа и клони, където има достатъчно влага и храна;
  • полета – те обитават и различни поляни и ливади, особено зоните с плътна растителност или каменисти места, които предоставят убежища за хищници;
  • градска среда – сколопендрите могат да се срещнат и в градски условия. Понякога се крият в мазета, гаражи, пукнатини в стените или други места, където има влага;
  • у нас – в България, сколопендрите се срещат най-често в Южната част на страната и в области, които са под влиянието на по-топлия и влажен средиземноморски климат. Те могат да бъдат намерени в градини, на тераси, в близост до реки или други водоизточници, където условията са благоприятни за тях. Стават активни през топлите месеци, като често влизат в домовете в търсене на храна или убежище.

Ако не искате да попадате на тези стоножки, е добре да избягвате местата, където те предпочитат да се крият.

Какво да правим ако се срещнем със скрипя-сколопендра

Какво да направим при ухапване от сколопендра?

Ужасът от сблъсъка и ухапването от такова животно е голям, но за да избегнете усложнения, е добре веднага да се съвземете и да предприемете мерки. Ето какво трябва да направите:

  1. Охладете засегнатата област. Това ще помогне да намалите болката и подуването.
  2. Измийте раната, като използвате вода и сапун, за да предотвратите инфекции.
  3. Сложете лед за облекчаване на болката. Може да използвате и охлаждащи гелчета за след ухапване от аптеката.
  4. Ако имате симптоми, като оток, затруднено дишане или обрив, незабавно потърсете медицинска помощ.

Как да се справим при проблем със сколопендрите?

Сколопендрите са интересни създания, които имат своята роля в екосистемата. Въпреки това, е важно да знаем как да се предпазим от тях и как да реагираме правилно при ухапване. 

  • предпазни мерки – поддържайте дома и градината си чисти. Изхвърлете всички ненужни предмети и отпадъци, за да намалите местата, където тези стоножки могат да се скрият;
  • химични препарати – обиковено са много ефикасни, но трябва да се използват внимателно по инструкциите от етикета;
  • естествени хищници – приютяването на птици и други животни, които се хранят със сколопендри, може да ви помогне да контролирате разпространението им.

Добрата информираност и предпазните мерки са ключови за справяне с този потенциален проблем в дома и градината.

Назад към всички новини