Болести, които хлебарките пренасят

Неприятно е да открием в дома си хлебарка, тъй като тя е вид насекомо, което пренася сериозни заболявания. Често се появяват в панелните блокове, но не е изключено да ги срещнем в къща или тухлен апартамент. Хората, които се отопляват с парно са забелязали, че наличието на хлебарките е свързано с пускането и спирането на инсталацията. 

Възможно е някой в близост да прави ремонт и това да провокира насекомите. Каналите и наличието на вода също са фактор, както и високите температури. Каквито и да са причините да забележим такива насекоми в домовете си е притеснително, тъй като те са отговорни за разпространението на различни зарази.

Колко опасни са хлебарките за нашето здраве

Опасни ли са хлебарките за здравето ни?

Има редица насекоми, които се харесват на всеки и с умиление ги наблюдава в природата. Случаят с хлебарките не е такъв, защото те обитават предимно канализацията и застоялата мръсна вода, след което се движат навсякъде в апартамента и е напълно нормално да разнасят болести с мръсните си крачета.

Може би това са едни от най-опасните насекоми. Способни са за много кратък период от време да разпространят редица бактерии и микроби из жилището и по храната.В случая, проблемът идва от това, че са бързо подвижни и имат достъп до абсолютно всичко. Не бива да се подценя присъствието им и дори да забележите само една, трябва да действате светкавично. Още по-опасно става, ако имате малки деца, чиито организми са по-чувствителни към всякакви болестотворни патогени.

Хлебарките са причинители на множество болести

Бихте се изненадали да научите, колко много болести се приписват точно на това насекомо. Обикновено това са различни чревни заболявания, дизентерия и други подобни. Отговорни са и за развитието на алергии и астма. Ако пропълзят върху храната и после я консумирате има реална опасност да се заразите с чревна болест. Тези вредители издържат на различни условия, но все пак предпочитат по-високите температури. Със сигурност нямат място в жилищната среда и затова трябва да бъдат премахнати навреме.

Как да се предпазите от тях?

В тези насекоми няма нищо безобидно, защото са разпространители на всякакви болести и зарази. Има различни видове отрови, с които трябва да се пръска периодично, за да не се завърнат отново. Важно е да бъде третиран целият апартамент, защото хлебарките са много издръжливи и упорите вредители. Ще споменем няколко стъпки в борбата с тях:

  • използвайте качествени средства за унищожение на хлебарките – може да се предпазите, чрез употребата на силна отрова, но тя трябва да е препоръчана от специалист, който разбира. При нас ще намерите уреди и капани за защита от хлебарки, които може да поръчате онлайн;
  • спазвайте правилна хигиена – не оставяйте хранителни остатъци в кухненската зона за дълго време. Важно е и чиниите да се измиват възможно най-бързо. Тези правила не са трудни, ако ще ви предпазят от насекомите разпространяващи болести;
  • правилно съхранение на провизиите – преглеждайте шкафа с хранителни продукти и по възможност дръжте нещата в кутии и буркани. 

Колкото и упорити да са тези насекоми, има начини да бъдат унищожени с правилните средства. Така ще предпазите вас и семейството си от болестите, които разпространяват.

Не подценявайте проблема с хлебарките, тъй като те са изключително упорити животни, които не е много лесно да бъдат прогонени. Да не пропускаме и факта, че болестите, които разпространяват са много опасни за човешкото здраве. Контактът с подобни насекоми винаги е неприятен. Погрижете се да поддържате необходимата хигиена, за да не допускате хлебарки у дома си, а ако това стане вземете правилни и навременни мерки. Има достатъчно отрови и препарати, които може да използвате.

Назад към всички новини