Миризливки – какво представляват и какво да знаем?

Миризливките, чието научно име е Palomena prasina, се считат за инвазивен вид или вредител. У нас се наричат още смрадливки или вонещици. Произлизат от Източна Азия, но са разпространени в целия свят, като наброяват над 4 000 различни вида. От Otrovi ще ви разкажем повече за това какво представлявт по-надолу в статията.

Какво представляват миризливките?

Те са членове на семейство миризливки Pentatomidae, което обединява над 7000 вида насекоми. Palomena prasina е научното име на зелената миризливка, която е един от най-разпространените видове в България, известна още като зелена дървеница.

Когато са в опасност, отделят неприятна миризма, откъдето идва и наименованието им, чрез специализирани жлези, разположени на долната част на тялото им. Тя служи като защитен механизъм срещу хищници.

Те са големи насекоми с овална форма. Възрастните може да достигнат почти 2 см дължина и са почти толкова широки, колкото и дълги. Има миризливки с яркозелена, сивокафява, тъмночервена и други окраски.

Защита от миризливка в двора и дома

Размножаване на миризливките

Размножаването при миризливките е процес, който протича активно през лятото, като започва през пролетта от април до есента, обикновено – октомври месец. Женските снасят яйца, които са началото на сложен жизнен цикъл, включващ няколко фази на развитие – от нимфи до зрели индивиди. Ето какво се случва през всеки етап:

  • Снасяне на яйца

Женската може да снесе десетки яйца, които са закрепени за долната страна на листата.

  • Нимфи

След излюпването, младите преминават през няколко стадия, като постепенно придобиват размер и характеристики на възрастни индивиди.

  • Възрастни индивиди

Едва след последната нимфална фаза, миризливките достигат зрялост и са готови за размножаване.

Този процес е от съществено значение за поддържането на популацията на миризливките, като същевременно представлява предизвикателство за земеделците поради потенциалните щети, които насекомите може да нанесат на домашните растения.

След настъпването на студеното време, вонящите буболечки търсят убежище, за да преминат в латентна фаза.

С каво се хранят миризливките

С какво се хранят миризливките?

Те се хранят с плодове и зеленчуци, включително краставици, тикви, домати. Нимфите наблягат основно на листа, стъбла и плодове при хранене. 

Възрастните са добри летци и обикновено нападат овощни и зеленчукови градини, като например ябълки, праскови, цитруси, малини, ягоди и люцерна. Те използват своите дълги антени за да усетят храната, а след това проникват в нея – забиват ги в плода или растението и смучат сок от тях.

Опасни ли са миризливките?

Въпреки че са досадни поради тяхната способност да излъчват неприятна миризма, изпускайки своята течност, те не са пряко опасни за човека. Няма доказателства, че предават болести или причиняват физически вреди. Въпреки това, те може да нанесат значителни щети на растителните култури. Поради тази причина – хората търсят различни начини да се отърват от миризливките.

Интересни факти за миризливките

Миризливките са обект на множество изследвания и наблюдения, които разкриват удивителни аспекти на техния живот и поведение. Ето няколко интересни факта за тях.

  • Могат да променят цвета си в зависимост от сезона

Възрастните имат ярко зелен цвят, но през есента придобиват по-тъмен зелено-кафяв или бронзово-кафяв цвят.

  • В дома ви може да нахлуят хиляди миризливки през студените месеци

В търсене на топлина за зимуване, те проникват през отворени прозорци и врати. След като една такава смрадлива буболечка намери подходящо убежище, тя излъчва специфичен феромон, който действа като сигнал за други от техния вид, привличайки ги в същата област.

  • Антените са важни за комуникацията между тях

Те могат да изпращат и получават сигнали чрез антените си, което им помага да се събират в групи и да намерят партньори за размножаване.

Миризливките са важна част от екосистемата, тъй като участват в процеса на опрашване и са източник на храна за други видове.

Назад към всички новини