Как да се отървем от миризливките?

Миризливките са едни от най-неприятните насекоми, които може да нахлуят в дома ни. Те не само че разпространяват неприятна миризма, но ако имате зелени площи, може да причинят някои значителни щети на растенията. 

Ако искате да разберете повече за миризливките – подробна информация ще намерите в статията ни Миризливки - какво какво представляват и какво да знаем”, а тук от Otrovi ще ви предоставим няколко ефективни метода за прогонването им.

Какво са миризливките?

Миризливките, наричани още смрадливки, са вид насекоми, които се характеризират със своята способност да излъчват силно неприятен мирис като средство за самозащита. Този механизъм ги прави особено нежелани гости във всяка среда, особено през пролетта и лятото, когато са най-активни.

Миризливки>>защита>>препарати на Топ Цени

Какво привлича миризливките?

Привлича ги изобилието от плодове и зеленчуци в градините, както и топлината и уюта на домовете. Те търсят места, където може да намерят храна и убежище, особено през хладните месеци.

Как да се отървем от миризливките в дома?

Намирането на ефективен начин за премахване на миризливките от дома се е превърнало във важна задача за мнозина от нас, особено през топлите месеци. Нека разгледаме няколко метода, които способстват за тяхното прогонване. 

Домашни средства за прогонване

Съществуват някои популярни и ефективни начини за прогонване на миризливките чрез естествени репеленти, от които:

  • чесън – съдържа съединения, които са отблъскващи за тези вредители и спомагат за тяхното прогонване. Може да си направите спрей с 5-6 скилидки;
  • сапун – има химични съставки, които дразнят чувствителните рецептори на миризливките. Комбинирайте пет супени лъжици течен сапун с един литър вода.

Тези методи не само предлагат безопасност и леснота на приложение при прогонване на нежеланите гости, но и предлагат екологично чисто решение.

Домашни средства за защита от миризливки

Аромати, които отблъскват миризливките

Според проучване от 2013 г., публикувано в Journal of Applied Entomology, чистото карамфилово масло, маслото от лимонова трева, маслото от мента и иланг-иланг са едни от най-добрите етерични масла за предпазване от миризливки.

Професионални препарати

Професионалните препарати предлагат силно ефективно решение за борба с вредителите. Те съдържат активни съставки, които действат бързо и ефикасно срещу тях. Ето някои от подходящите за третиране с цел прогонване на миризливки:

  • Айкън – микрокапсулован течен инсектицид, съдържащ активното вещество ламбда-цихалотрин, предназначен за борба с широк спектър от насекоми, включително миризливки. Отличава се с това, че няма мирис и не оставя следи или петна след нанасяне, като същевременно е устойчив на топлина и слънчева светлина. Подходящ е за употреба както на открито, така и на закрито;
  • Карате Зеон 5 КС – широкоспектърен пиретроиден инсектицид, който действа както контактно, така и стомашно. Това означава, че унищожава вредителите не само когато докоснат обработената повърхност, но и когато се хранят с нея. Едно от основните му предимства е неговата ефективност през всичките им фази на развитие. Поради това е изключително полезен в борбата с голямо разнообразие от нежелани гости. Препаратът се отличава със своето бързо действие и силно репелентно (предпазващо) действие, което помага не само да унищожи наличните вредители, но и да предотврати нови зарази;
  • Актара 25 ВГ – има кореново, листно и стъблено системно действие, което осигурява бързо стомашно и контактно въздействие. Ефективността му се дължи на способността да уврежда никотино-ацетил холиновите рецептори на нервната система на вредителите, което води до тяхната бърза гибел.

Важно е да се спазват инструкциите за безопасност при пръскане с тези препарати, включително използването на лични предпазни средства и избягването на контакт с открита храна, прибори и други. Трябва да се съхраняват далеч от деца и домашни любимци.

Препарати за борба с миризливки>>топ цени>>топ качество

Полезни съвети за превенция от миризливки

След успешно прогонване, е необходимо да предприемете мерки, с които да предотвратите тяхното повторно нашествие. Ето какво е нужно да направите:

  • Запечатайте всички входове (пукнатини)

По този начин няма да позволите на миризливките да влязат в дома ви през пукнатините и пролуките. Ремонтирайте повредените рамки на прозорците и вратите, огледайте комина и покрийте плътно всички вентилационни отвори с фина мрежа.

  • Поддържайте градината

Миризливките обичат да се събират във високите треви, камъните, листата и остатъците от скрап. Почистете дървесните купчини, камъните и падналите дървета, които може да служат като убежище за тях. Също така, редовното плевене на градината е друг начин за прогонване на миризливки, тъй като няма да има откъде да се хранят.

С правилния подход за прогонване, може ефективно да защитите вашия дом и градина от тези неприятни насекоми и да се насладите на спокойствие през пролетта и лятото

Назад към всички новини