Как да се отървем от гълъбите

Видове защита и борба с гълъби

Ако трябва да определим, кои са най не желаните вредители в едно домакинство, гълъбите със сигурност биха заели водеща позиция след вече известните гризачи. Въпреки, че са свързани с образа на мира, гълъбите могат да причинят редица проблеми чрез техният начин на живот.

Ако не ни посещават често, тяхното присъствие може да се счита за доста приятно и дори приятелско. Но хората, които са били засегнати от трайно присъствие на гълъби в имота си, вече знаят, че не са толкова безобидни, колкото изглеждат.

Защита от гълъби

Средства за прогонване на гълъби

Птицегони: Все по-често се използват за борба с гълъбите, ултразвуковите устройства са лесни за използване и са доказали, че са много ефективни за предпазване от птици. Ултразвуците не могат да бъдат чути от човек и работят на батерии или свързани към електрическата мрежа. На нашия сайт можете да намерите още устройства против гълъби.

Препарати срещу гълъби: Препаратите против гълъби тип спрей също са удобно решение, което може да се използва в борбата срещу гълъбите. Прилагат се върху желаните повърхности и по този начин гълъбите ще бъдат отблъснати. Тези препарати прогонват гълъбите на база миризма. Недостатък на този вид продукти, е че трябва да повтаряте пръскането на всеки две-три седмици.

Шипове против гълъби: Вашият имот може да бъде защитен от гълъби и с помощта на шипове. Те са много лесни за монтаж в достъпни зони. При този вид защита от гълъби, птиците не могат да кацат или правят гнезда в защитените зони. Може да се каже, че това е и най ефективният метод за борба с гълъби. Гълъбите бързо се отучват да посещават места на които има монтирани шипове за птици.

Мрежи против гълъби: Също много ефективно решение да не кажа единствено, когато имате проблем с гълъби на балкона. Балконите и терасите са силно уязвими от събиране на гълъби. При поставяне на мрежа за гълъби Вие прекратявате достъпа на птиците до вътрешността на балкона и по този начин птици спират да посещават вашата тераса.

Плашила: Плашилата за птици са сред най-старите методи за борба с пернатите нашественици. Те са достъпни, лесни за монтаж и не замърсяват околната среда. Някои птици, като например гълъбите, могат да свикнат с плашилата и да не се страхуват от тях. Затова е важно да се използват разнообразни плашила и да се сменя местоположението им периодично.


Това са петте основни начина, които можете да използвате, за да се отървете от гълъбите във вашия имот. 

Ефективни методи за прогонване на гълъби

Основните проблеми, които могат да бъдат причинени от присъствието на гълъби

Какви щети могат да причинят гълъбите в домакинството?

  • Първа причина, поради която може да искате да се отървете от гълъбите, са екскрементите, които те отделят. Голям брой гълъби могат да произведат наистина голямо количество екскременти, оставяйки много мръсотия по стените, на балкона, на покрива или на други места. Освен че са много не приятна гледка тези екскременти са опасни и могат да бъдат сериозен здравен риск.
  • Гнездата, които изграждат, също са сериозен проблем, както естетически, така и защото благоприятстват тяхното размножаване.
  • С появата на гълъби в имота. могат да се появят и различни досадни насекоми, като мухи или бълхи. Така можем да кажем, че гълъбите идват в комплект с други вредители, с които трябва да се борим в последствие.
  • Допълнително присъствието на гълъби предизвиква появата на неприятни миризми, които никой не би искал в двора си или на балкона си.
  • Гълъбите са също носители на голям брой заболявания и микроби, които биха могли да се предават на домашни любимци или в по-сериозни случаи дори на хора.

 

Това са някои от причините, поради които може да искате да се прогоните гълъбите.

Препарати и ултразвукови уреди срещу гълъби

Съвети за защита от гълъби

Защита от гълъби на терасата

Едно от най-добрите решения ограничаване на достъпа за кацане, на места където гълъбите се събират това може да бъде постигнато, като монтирате шипове против гълъби. Този вид продукти не позволяват на гълъбите да кацат на места, на които не желаете да кацат. Допълнително шиповете против гълъби не нараняват птиците и ги отучват да посещават места, на които са монтирани.

Те могат да се използват на балкони, тераси, покриви, климатици, огради, рекламни съоръжения и изобщо на всички места на които могат да кацнат.Нашето мнение, е че механичните средства са най-добри и ефективни за защита от гълъби допълнително ефекта идва веднага!

Защита от гълъби на тавана и покрива

Таванските помещения и стрехите на къщите често са атракция за популациите на гълъбите, които изграждат гнездата си там. Затова се препоръчва тези места да са добре изолирани и затворени, така че гълъбите да не могат да проникнат, за да се заселят на закрито. Тук също може да използвате шипове против гълъби или мрежи против гълъби в зависимост от това какъв е вида на сградата.

Също така се препоръчва да се премахнат техните гнезда, въпреки факта, че може да изглежда агресивен начин за борба с гълъбите. Важно е да кажем, че гнездата се премахват само, ако в тях няма яйца или малки гълъби. Ако все пак има малки Ви препоръчваме да изчакате докато не излетят и в гнездата няма популация.

Избягвайте създаването на благоприятни условия за гълъбите

Гълъбите обикновено се събират на места, където винаги имат храна. За да предотвратите появата им във вашия имот, трябва да предприемете всички необходими мерки, така че да не намерят условия, благоприятни за живот във вашия имот. Не им давайте храна и не позволявайте на други хора да го правят. Наличието на храна ще компрометира всеки опит да се справите с гълъбите!

Заключение за борбата с гълъби

 

  • Важно е да се отнасяме с хуманност към гълъбите.  Не използвайте методи, които причиняват болка или страдание на птиците.
  • С търпение и постоянство ще се справите с гълъбите и ще си върнете спокойствието в дома.

Продукти против гълъби

Назад към всички новини