Как да се предпазим от бълхи

Странно е как нещо, което е практически невидимо за невъоръжено око, може да бъде такъв източник на раздразнение за домашните любимци, но бълхите могат да направят домовете си на нашите котки и кучета, ако не се предприемат правилните мерки за защита от тези паразити. Проучване на Bayer Animal Health откри, че един на всеки пет собственици на домашни любимци е намирал бълхи в килимите си, а седем процента от собствениците на домашни любимци са открили микроскопичните паразити на дрехите си.

Бълхите могат да снасят до 50 яйца на ден, което може да доведе до над милиард излюпващи се бълхи в рамките на два месеца. Въпреки това, като се предприемат подходящи превантивни мерки, рискът от бълхи може да бъде минимизиран. Тази статия ще разгледа как най-добре да поддържате вашия дом без бълхи по всяко време.

Методи за предотвратяване

Вътре в дома

  • Редовно почиствайте дома си обстойно с прахосмукачка, особено зад и под завесите, близо до ръбовете на мебелите и леглата за домашни любимци или навсякъде, където вашите домашни любимци може да спят. Почистването с прахосмукачка може да премахне до 50% от яйцата на бълхите, така че почистването ежедневно в често използваните зони и седмично в други зони може значително да намали възможността от бълхи.
  • Инвестирайте в специализиран продукт за унищожаване на бълхи, за да се отървете от останалите бълхи. Тези продукти ще убият възрастните бълхи и също така ще предотвратят излюпването и развитието на ларвите и яйцата.

Домашни любимци

  • Може би най-често срещаният метод за лечение и предотвратяване на бълхи при домашния любимец са бълхарските яки или шампоаните, праховете и таблетките против бълхи.
  • Като използвате шампоана обстойно, можете да сте сигурни, че бълхите върху вашия домашен любимец са убити. Важно е използването да е обстойно, тъй като бълхите се унищожават само когато влязат в контакт със самия шампоан или прах.

Ако откриете бълхи

  • Изперете всички легла на домашни любимци на 60°C, както и собственото си спално бельо, ако вашият домашен любимец често спи или лежи върху него.
  • Използвайте спрей за убиване на бълхи, който съдържа вещество против възрастни индивиди и регулатор на растежа на насекомите – това ще намали броя на яйцата, които се излюпват и развиват, което означава, че можете да премахнете инфекцията по-бързо.

Бълхите са по-често срещани през по-топлите месеци, така че като предприемете стъпките, изброени по-горе, можете значително да намалите шанса бълхите да си направят дом върху вашите домашни любимци и във вашия дом.

 
Назад към всички новини