Препарати против кърлежи – действие и начин на прилагане

Видове препарати против кърлежи как да ги използвате, за да се отървете от вредителите.

Със затоплянето на времето всякакви насекоми започват да се появяват, особено на открито сред природата. Както те, така и ние имаме нужда от това да прекараме време на слънце сред прекрасната растителност и да се заредим с енергия.

Това обаче може да бъде опасно, когато навлизаме в зони, в които преобладават кърлежи, тъй като ухапването от тези насекоми може да доведе до различни инфекции. Това не означава, че не трябва да прекарваме време сред любимата ни природа, а по-скоро да се подготвим добре, като вземем необходимите мерки и избягваме местата, в които тези обитатели преобладават.

Един от сигурните начини да вземете ефективни мерки, е като се доверите на изпитани препарати, предпазващи вас и семейството ви от ухапвания. В следващите редове ще разгледаме различните видове препарати за отблъскване на кърлежи и как трябва да се прилагат.

Кои са най-ефективните препарати срещу кърлежи и как да ги използваме?

Ето няколко съвета при използването на препарати против кърлежи:

  • Винаги четете и следвайте инструкциите на етикета.
  • Прилагайте репелентите, като избягвате ръцете, очите и устата.
  • Никога не прилагайте репеленти върху порязвания, рани или раздразнена кожа.
  • Не прекалявайте - прекаленото приложение / насищане няма да увеличи ефективността.
  • Не позволявайте на децата да се пръскат с препарата.
  • Съхранявайте препарата далеч от домашни любимци.
  • Измийте ръцете след нанасяне, за да избегнете случайно да докоснете  очите си или да погълнете част от препарата.
  • Измийте препаратите, отблъскващи насекомите в края на деня.

Кърлежите също могат да влязат във вашия дом, след като се прикрепят към домашните любимци. Говорете с вашия ветеринарен лекар за продуктите, които са подходящи, за предотвратяване на ухапване от кърлежи за вашите домашни любимци.

Избор на репелент за кърлежи и други насекоми

За да вземете най-информираното решение за намаляване на риска и защита на здравето, потърсете продукти, които дават информация за времето на защита на етикета. Уверете се, че етикетът на продукта ви дава информация за:

  • Вида насекоми, от които предпазва.
  • Продължителност на времето, в което ви осигурява защита.
  • Имена и проценти на активни съставки в продукта.

За защита за продължителен период използвайте продукт с време за защита, което отговаря на вашата дейност. Продължителността на времето, което сте защитени, може да варира в зависимост от:

  • Физическата активност / изпотяване.
  • Излагане на вода.
  • Температура на въздуха.
  • Правилното приложение според указанията на етикета.
  • Прилагайте повторно отблъскващият препарат според инструкциите на етикета.

Етикетът е вашето ръководство за безопасно и ефективно използване на тези продукти.

Видове препарати за борба с кърлежите

Има няколко вида препарати за предпазване от кърлежи и тук ще споменем основните, които предлагаме:

Спрей против кърлежи за кожа

Спрейят против кърлежи за директно приложение на кожата успешно предпазва от ухапвания. Той се нанася само на изложените на показ участъци, като трябва да се избягват зоните на и около очите, устата и лигавицата. При третиране на зоните на лицето е препоръчително първо да напръскате препарата на ръката си и след това да го разнесете. Не е препоръчително да го нанасяте на разранени участъци от кожата.

Този вид препарати се прилага успешно при излет и активности на открито сред природата. Една голяма част от препаратите за нанасяна върху кожата служат и за отблъскването на комари и други насекоми. Една от активните съставки на повечето такива препарати е DEET – най-силната отблъскваща насекомите съставка с дълготрайна защита. Често се случва спрейовете да бъдат приложими и върху дрехите, но и има и такива, които са специално създадени за нанасяна върху дрехи и обувки.

Препарат против кърлежи за дрехи

Препаратите против кърлежи за нанасяне върху дрехите имат мигновено действие, като една голяма част от тях не само отблъскват кърлежите, но и ги умъртвяват. Един от най-често срещаните начини, по които кърлежите се пренасят в дома, е именно чрез прикрепяне към дрехите. Третирането на дрехите с препарат против кърлежи има дълготрайно действие, което продължава до първото изпиране.

Препарат за пръскане против кърлежи

Ако имате нужда от обработване на голяма площ срещу кърлежи и други насекоми, най-добрия метод си остава пръскането със специализирани препарати. Повечето такива препарати са подходящи както за вътрешно така и за външно приложение. Ако обработвате тревни площи, трябва преди пръскането да окосите тревата и да разчистите излишните предмети и отпадъци. Това може да бъде направено от специализирана фирма, която предлага ДДД услуги за борба с вредители, или от вас, ако разполагате с необходимата апаратура. Ако сте решили сами да се заемете с тази задача, ще са ви е необходимо ръчна илимоторна пръскачка, с която да обработите желаните зони и да спазвате изрично дозировката на разтвора.

Кога и как се извършва пръскането против кърлежи?

Третирането на градинските и тревни площи трябва да започне напролет при сухо и спокойно време, когато тези насекоми започват да се появяват. След първото третиране е добре да повторите отново след седмица и през есента. Пръскането с препарати е подходящо за защита на паркове, градини, дворове. Също така има и такива, които са подходящи за вътрешна употреба.

При третирането на външни площи задължително трябва да изведете всички хора и животни от района за 24 часа, а при прилагане на закрито, трябва да изчакате поне час и да проветрите добре, като не забравяте да следвате инструкциите за безопасност и разтвор на препарата.

Ето едни от препаратите против кърлежи, които препоръчваме:

ФЕНДОНА 60 СК - 0,5Л. Това е ефективен препарат с мигновено действие с широк спектър на защита от кърлежи, бълхи, мравки и други. Тъй като не е със силно изразена миризма, той може да бъде прилаган и в закрити пространства.

Мастерцид е разработен с нова технология и е подходящ за унищожаването на кърлежи и много други насекоми. Той впръсква миркокапсули, които при повишаване на температурата се затоплят и излъчват активни съставки, а при намаляване на температурата се затварят. Така се продължителността на действие е по-дълготрайна. Препаратът полепва по крачетата на насекомите и те го отнасят в гнездата си, където той елиминира вредителите. Подходящ е за външна и вътрешна употреба.

АЙКЪН 10 КСе препарат с широк спектър на действие, подходящ за третиране на открито и закрито. Пръскането с този препарат има бързи и ефективни резултати. Той парализира и унищожава вредителите в дома, градината и офиса.

На страницата на Otrovi.com ще намерите необходимите препарати и уреди за борба с вредителите. Всички продукти, които предлагаме са с доказан резултат. Свържете се с нас при необходимост от допълнителна консултация.

ПРЕДПАЗИ СЕ ОТ КЪРЛЕЖИ

 

Назад към всички новини