Как да се отървем от кокошинките?

Информацията в тази статия ще бъде полезна за всички любители на птици, както и за тези, които имат кокошки в своите дворове. От Otrovi.com ще отделим внимание на един често срещан проблем, с чиeто справяне се сблъскват повечето стопани на домашните птици – това са т.нар. кокошинки или птичи въшки, или капуши.

Какво представляват кокошинките?

Кокошинките са незабележими на пръв поглед, но са изключително досадни паразити. Те не са просто обикновени вредители, а могат да бъдат доста опасни за здравето на вашите птици. Те смучат от кръвта на кокошките, което може да доведе до анемия и други здравословни проблеми в дългосрочен план.

Признаци и симптоми за наличие на въшки по кокошките

Основните симптоми, които може да наблюдавате, са агресивно поведение, обща отпадналост и слаба активност или отказ на храна. Може да се появят и кожни раздразнения и обриви, както и акари по тялото на птиците.

Как да се справим с кокошинките?

При борбата с всички вредители се изисква упоритост, постоянство и добра превенция. Справянето с кокошинките също не е лесна задача, но ако се снабдите с правилните инструменти и се запознаете с информацията за тях, ще успеете да ги отстраните безпроблемно. Ще ви споделим няколко доказани метода:

Дезинфекция на оборните помещения

Първата стъпка е дезинфекция на оборните помещения. Причината за това е, че въшките и акарите могат да оцелеят извън тялото на пернатите в продължение на няколко дни. Чистенето и пръскането на оборите със средства против паразити може да помогне за успешното им унищожаване.

Обезпаразитяване на кокошки

След като оборите са вече дезинфекцирани, е време да обърнете внимание и на самите кокошки и да обработите и тях. Има много ефикасни лекарства за справянето с тях на пазара, но един от най-популярните е "Мастерцид". Това е силен инсектицид-акарицид, който има широкоспектърно действие и може ефективно да унищожи кокошинките.

Препарати

Освен "Мастерцид", може има и други популярни средства за справяне с кокошинките. Подбирайте продукти, които са подходящи за вашата ситуация. Някои са по-силни от други и могат да бъдат полезни при сериозна инфестация. Ето кои са те:

  • Айкън – продуктът е изключително ефективен за справяне с този проблем. Използва се за пръскане на обора и птиците;
  • Фендона – това е друг мощен продукт, който се препоръчва за сериозни инфестации. Съдържа активния компонент Фендона, който убива въшките почти веднага;

Винаги следвайте указанията на производителя при използване на тези продукти, за да се осигурите ефективност и безопасност за вашите птици.

Пудри

Пудрите са още един ефективен начин за справяне с кокошинките. Те обикновено съдържат съставки, които убиват паразитите, като същевременно успокояват кожата. Препоръчваме ви да избягвате контакт с очите на птиците при прилагането на пудрата. Ето някои примери, които могат да ви бъдат от полза:

  • пудра за борба с въшките – често съдържа инсектициди, които са ефективни тези вредители. Те работят, като се прикрепят към кожата и перата на и убиват паразитите при контакт;
  • диатомична пръст – съдържа милиони отрицателно заредени екзоскелети на диатомеи. Те привличат положително заредените бактерии, паразити, вируси. Тя е безопасна за използване върху птиците и може да бъде използвана като превантивна мярка.
  • пудра от нийм – това е натурален продукт, който има противопаразитни свойства. Тя може да бъде използвана за справяне с кокошинките и други въшки, като същевременно поддържа здравословната кожа.

Важно е да прилагате пудрата правилно и да следвате инструкциите на производителя и резултатът няма да закъснее.

Народни методи

Освен препаратите, пудрите и специализираните лекарства, има и множество народни методи (бабини илачи) за справяне с кокошинките. Ето някои от тях:

  • нафта – макар да звучи малко необичайно, нафтата е доказан метод за овладяване на тази напаст. Просто разредете малко нафта с вода и нанесете върху тялото на кокошките;
  • сяра – сярата е известна със своите антипаразитни свойства. Разпръснете няколко грама в обора или директно приложете върху перата;
  • билки – някои билки, като черен храстовиден бъз, също могат да помогнат. Този натурален продукт е ефективен срещу въшките;
  • чесън – той е естествен антибиотик и антипаразитен агент. Смесете няколко счукани скилидки чесън с водата за пиене на кокошките.

Съвети за превенция от кокошинки

И накрая, да не забравяме положителната роля на превенцията. Най-добрата борба срещу кокошинките е да се предпазите от тяхната поява. Почиствайте редовно обора, проветрявайте го и следете редовно за признаци на паразити.

За справяне с кокошинките, е важно да сте въоръжени с правилните средства и информация, както и с доза упоритост и търпение. Надяваме се, че този материал ще ви бъде полезен и ще ви помогне да отстраните тези досадни паразити от вашите кокошки.

Назад към всички новини