Борба с къртици през зимата

Остават ли активни къртиците през зимата?:

Да!. Сигурно не очаквахте толкова бърз и категоричен отговор на този важен въпрос.Къртиците могат да останат активни през цялата зима.Те не зимуват. Много е трудно да си представим, че къртиците остават активни през цялата зима, когато навън има огромни преспи сняг и минусовите температури.

При такива атмосферни условия земята и пръстта замръзва и става твърда като камък. Тогава как изобщо къртиците успяват да копаят и с какво се хранят при положение, че няма никакви насекоми и растителност. Това е добър въпрос, на който ще се постарая да отговоря.

Зимна къртица >> Защита и превенция

Защо къртиците се появяват и през зимата?:

Къртиците не презимуват те остават скрити под земята през цялата зима. Къртиците правят сложна система от подземни тунели, които са на различни нива и дълбочина в земята. През зимните месеци къртиците спират да правят и посещават съществуващите повърхностни тунели тези, които завършват с къртичина.

Къртиците прекарват зимата в тунели, които са под точката на замръзване на земята и се хранят с остатъци, които са в това ниво на земният слой. Всичко зависи от времето или по скоро колко студена е зимата, активността на къртиците през зимата е пряко свързана с локалните температури колкото по студено е времето толкова тяхната поява на повърхността ще бъде забавена.

Колкото по топло е времето и температурите са поносими, толкова повече къртиците се предвижват към повърхностните тунели и започват да правят къртичини. Това е съвсем логично, тъй като при по топло време земята не е замръзнала и къртиците могат да копаят по лесно. По някога това се случва още преди снега да се е стопил.

Един от най големите проблеми при наличието на къртици е това, че унищожават тревни площи, като образуват къртичини и петна с мъртва трева по протежение на повърхностните си тунели.

При преминаване на къртиците по тунелите те нарушават кореновата система на райграса и се образуват жълти петна с изсъхнала трева, това може да вбеси дори и най търпеливият собственик на градина и двор. Къртиците правят къртичините си на произволни места не търсете логика.

Какво представлява къртичината?:

Къртичината се образува от това, че къртицата избутва на повърхността изкопана почва от тунела си! Къртиците правят множество къртичини на различни места, една къртица може да направи няколко къртичини. При мека зима къртиците правят къртичини, които могат да не бъдат забелязани от снега.

Ако все пак ги забележите трябва да започнете борбата с къртици веднага.Колкото по рано започнете толкова вероятността през пролетните месеци да имате проблеми с тях е по малка. Важно е да започнете борбата с къртици възможно най рано.

Ефективни методи за защита от къртици през зимата

Ето и няколко съвета за борба с къртици след, като снега се стопи:

Поддържайте тревните площи сравнително сухи, само до толкова, колкото е нужно тревата да бъде зелена и свежа. Преполиването води размекване на долният слой на почват, което улеснява къртицата да се предвижва и копае.Допълнително по голямата влага създава предпоставки за развитие на подземни насекоми и червей, с които къртиците се хранят.

Умерено сухите почви са по малко благоприятни за къртиците и насекомите, с които се хранят. Не се опитвайте да наводнявате тунелите на къртиците с градински маркуч! Това освен, че няма да доведе до добър ефект, водата ще размекне почват и ще улесни къртицата да направи още повече къртичини.

Обикновено започваме борба с къртиците, когато в дворът или градината започнат да се появяват къртичини. Тогава въпросът е може ли бързо да ги отстраним бързо?

А отговора е ЗАВИСИ! От това дали за първи път има наличие на къртици във вашият двор или двора вече е заселен и заразен с къртици от предходната година! Разбира се ако имате системни проблеми с къртици, които са приходящи от околни дворове задължително трябва да използвате уреди против къртици, които ще ги държат далеч от вашият двор.

Ако вашият двор е вече заселен с къртици тогава ситуацията е малко по различна и сложна.

Средства за борба с къртици:

При висока плътност на къртици първото което трябва да направите е да се замислите защо има толкова къртици във вашият двор. Може да има много причини но обикновено най-често е храната! Къртиците са всеядни но най много обичат земният червей.

Задължително трябва да направите обработка против земен червей с подходящи за целта препарати.Когато лишите къртиците от храна те просто отиват на места, на които има обилно количество храна за тях.

Средства за защита от къртици

Снижаване на плътността на къртици:

Капани за къртици

Важен елемент при борбата с къртици най-добрият и изпитан метод, който работи е използването на капани за къртици. Капаните са механични устройства, които улавят или унищожават къртиците моментално. Ефекта се вижда веднага.

Уреди против къртици

Уредите против къртици са ефективни за ограничаване на къртиците в малки зони и участъци на Вашият двор и градина. Със сигурност използването на такива устройства има положителен ефект при борбата с къртици но той е различен във всяка индивидуална ситуация. Важно е да знаете, че не всички уреди са еднакви има различни уреди и различни технологии, които уредите използват за да прогонят къртиците от двора Ви.

Препарати против къртици

 Този вид средство за борба с къртици нашумя в последните години. Препаратите създават силно ароматни бариери, които отблъскват къртиците, препоръчваме да с комбинират с уреди против къртици или капани за къртици.

Карбид против къртици

Карбида е известен със своите свойства да прави дим при контакт с влага. Точно тази негова силна старана се използва и при борбата с къртици. Карбида работи ефективно и се препоръчва от редица градинари

Растения против къртици:  

Доста интересно но наистина съществуват растения, които може да насадите в двора и градината и те да отблъснат къртиците.Най -работещото такова растение е Рицина.Къртиците мразят рицина или по точно неговите корени, които съдържат много етерични масла и са вид натурален репелент за къртици. Рицина е основна но не единствена съставка в почти всички препарати против къртици. Иначе, рицина е красив храст. който спокойно може да украси всеки двор и градина.Рицина се води от отровните градински насаждения или по скоро отровни са неговите семена.

Мрежи против къртици:

Ако сте решили твърдо да инвестирате в хубав зелен двор и градина, която ще бъде изградена и направена от самото начало. Тогава имайте в предвид, че има мрежи против къртици, които се полагат преди тревният чим и по този начин никога няма да имате къртичини в двора.Всеки професионален градинар или фирма знае за това решение измислено специално за голф игрищата по света. Мрежите против къртици не позволяват на къртиците да правят дупки и къртичини и ги държат под земята.


Разбирa се има и варианти, в който нито един от горе изброените методи не работи и не действа. Това може да се дължи на много фактори, тогава ще ви е необходима професионална консултация за борба с къртици тел: 0879 400 500

Виж още по темата:  7 лесни стъпки как да хванем къртица с капан ТУК!

Виж всички продукти за борба с къртици ТУК!

Назад към всички новини