Бълхи - всичко, което трябва да знаете за тях

10 интересни факта за бълхите

  1. Вкаменелостите от бълхи датират от периода на долната креда, което означава, че бълхите съществуват около 100 милиона години. По това време техните съседи може да са били тиранозавър Рекс или Трицератопс!

  2. Някои бълхи могат да скочат със 150 пъти повече от собствената си дължина. Това се сравнява с човешки скок на 300 метра. Една бълха счупи рекорд с четириметровия вертикален скок;

  3. Колко според вас живеят бълхите? Бълхите могат да живеят и без храна, една бълха може да живее повече от 100 дни без храна. Средно те живеят от два до три месеца;

  4. Женските бълхи могат да започнат да снасят яйца в рамките на 36-48 часа след първото си хранене с кръв;

  5. Женската бълха може да снесе до 2000 яйца през живота си;

  6. Женската бълха ежедневно консумира 15 пъти собственото си телесно тегло в кръв;

  7. Докато възрастните бълхи смучат кръв от котката, кучето или друг бозайник, техните ларви живеят и се хранят с органични остатъци;

  8. Ларвите на бълхите са слепи;

  9. Ако се случи да видите една бълха, може да има повече от 100 нейни роднини, които се спотайват наблизо в мебели, ъгли, пукнатини, килими или върху вашия домашен любимец;

  10.  Бълхите често се бъркат с дървеници, въшки и кърлежи това е така заради сходните ухапвания на паразитите.

Как изглеждат бълхите?

Бълхите са малки насекоми без крила от рода на (Siphonaptera). Бълхите се хранят с кръв от хора и всякакъв вид животни, дори от птици. Възрастните индивиди достигат до 2,5-3 мм дължина на тялото, обикновено са кафяви със сплескано на стани тяло, това им позволява да се движат бързо в козината на кучета, котки и други гостоприемници.

Бълхите се задържат в козината и перата на гостоприемника чрез малки нокти. Те имат четери етапа на развитие или така нареченият жизнен цикъл, който включва яйце, ларви, какавиди и възрастни.

Техните забележителни умения за скачане им позволяват лесно да преминават между гостоприемник и околната среда. В повечето случаи на бълхи в дома ни прекият приносител са именно животни - домашни или не!

Защита и превенция срещу бълхи

Как изглеждат пъпките от бълхи?

Колкото по-топло става времето навън, толкова по-голяма става напастта от бълхи, кръжаща навсякъде около нас. Ухапванията от тях се характеризират със силен сърбеж, който може да се разнесе и около засегнатото място. 

Пъпките, причинени от ухапване от бълхи, са сравнително малки и в центъра си имат малка червена точица, по което лесно може да бъдат разпознати. Обикновено се подуват и лесно може да бъдат раздразнени, ако се пипат често или се чешат. 

Поради малкия размер на тези вредители, може да достигнат до всяка част от тялото. Въпреки това, има някои по-често засегнати зони, като меките части на тялото и крайниците.

Колко видове бълхи има?

В света има над 2000 вида различни бълхи но на кратко казано бълхите са най-често срещани в България са кучешка, котешка и човешка.

Котешка бълха (Ctenocephalides Felis)

Това е най-често срещаната и разпространена бълха. Котешката бълха е и най-малка като размер в сравнение с останалите видове достига размери 1-2мм има кафеникаво червен цвят.

Задължително сплескано тяло за да може да се предвижва бързо между козина. Котешката бълха засяга като котки така кучета и хора. Котешките бълхи могат да пренасят зарази като тив, тении и др.

Техните ухапвания причиняват силен дискомфорт и в някои случаи алергични реакции при по чувствителни индивиди.

Борба с котешки бълхи

Котешките бълхи прекарват повечето време далеч от гостоприемника си. Първото нещо което трябва да изясните е от къде са дошли бълхите! Ако имате домашни любимци трябва да ги обеззаразите с подходящ препарат против бълхи.

След, което трябва да направите щателен оглед на дома ви да почистите с прахосмукачка всички места, на които може да има бълхи.

Ако ситуацията излезне извън контрол и числеността на бълхите е висока, трябва да напръскате с препарат против бълхи или да се свържете с професионална фирма за борба с бълхи.

Кучешка бълха (Ctenocephalides Canis)

Въпреки името си кучешката бълха живее не само по кучета но и по почти всички бозайници и хора.Кучешките бълхи са паразити и се хранят с кръв те могат да живеят без храна до няколко месеца.

Присъствието на кучешки бълхи може да бъде опасно не само кучета и котки, но и за хора. Проблемите при ухапвания от бълхи може да причинят сърбежи, алергични реакции, дискомфорт и кожни проблеми.бълхите може да пренасят различни болести.

Как да се защитим от бълхите

Борба с кучешки бълхи

Борбата с кучешките бълхи може да се окаже труден процес, който е в няколко стъпки. Ако имате домашни любимци те трябва да бъдат обезпаразитени с подоящи препарати против бълхи.Ако нямате домашни любимци и имате бълхи то определено сте били на място, на което е имало или има животни.

Избора на подходящ препарат против бълхи е важен за добрият резултат. Повечето препарати против бълхи са концентрати от които се приготвят работни разтвори нанасят се чрез пръскане с обикновенна пръскачка. Трябва на напръскате всички места, на които сте забелязали бълхи.

Човешка бълха (Pulex irritans)

Човешките бълхи се различават от своите роднини по по големите размери те достигат до 4 мм. Както всички бълхи се хранят с кръв от всякакви топлокръвни като основно предпочитат хора. Поради по-големите си размери, този вид бълхи може да скачат на разстояния до 50 см.

Както всички бълхи тялото им е с кафяв цвят и имат сплескано тяло. Човешките бълхи са по рядко срещани от кучешката и котешката бълха. Ухапванията на този вид бълхи причиняват сърбежи и дискомфорт. При наличие на такива бълхи по човешкото тяло се предприема обща хигиена, която включва премахване на космите по тялото и използване на специализирани шампоани.

Всички текстилни повърхности се прахосмучат използват се препарати против бълхи за обработка на всички части на жилището. Обезпаразитяване на всички домашни любимци с подоящи препарати за бълхи.

Повече информация относно видовете бълхи в статията 3-те най-често среща вида бълхи

Как да се отървем от бълхи

Защо бълхите се разпространяват толкова бързо?

Бълхите се размножават с огромни темпове. Бълхите, които виждате на кучето, представляват само 5-10% от бълхите в околната среда около вас. Останалата част от бълхите са още неизлюпени в яйцата и ларвите, намиращи се в килимите, мебелите, постелките и градината на вашият дом.

Жизнен цикъл на бълхите

5% от бълхите живеят в околната среда като възрастни, 95% от бълхите живеят като яйца, ларви или какавиди. За ефективен контрол на бълхите е от съществено значение да се прекъсне жизнения цикъл в околната среда.

Как може да се заразим с бълхи>>начини>>решения

Бълхите се размножават чрез яйца

Възрастните бълхи скачат върху кучето или котката, хранят се с кръв и започват да снасят яйца. Една женска бълха снася до 50 яйца на ден, те попадат в килими и постелки преди да се излюпят и да станат ларви. Ларвите - това са бълхите от излюпените яйца, които се стремят да стоят далеч от светлина и се заселват, по-дълбоко в килимите и под мебелите, преди да се превърнат в какавиди.

Ларвите се хранят с органични отпадъци и на този етап могат да консумират яйца на тения, което им позволява да се превърнат в междинен гостоприемник за развитието на тении. Този жизнен цикъл може да отнеме само 2-3 седмици, но може да продължи до 6 месеца. За да освободите дома си от бълхи, трябва да прекъснете този цикъл.

Необходимо е да поддържате висока хигиена на дома си и да третирате с подходящи препарати против бълхи. Ако имате домашни любимци обезпаразитяването им е абсолютно задължително.

Защо е важно да се борим с бълхите?

Бълхите са причина номер едно за кожни заболявания при домашни любимци и могат да причинят проблеми, вариращи от обикновена сърбеж до сериозни рани, люспеста кожа и силна миризма.

Някои кучета дори са алергични към ухапване от бълхи (състояние, известно като алергичен дерматит от бълхи , където едно ухапване предизвиква ужасна алергична реакция. Бълхите също имат способността да предават тении при кучета и котки и също причиняват дразнещи, неприятни ухапвания върху хора.

Защо трябва да провеждаме борба с бълхи през цялата година?


Бълхите не са само летен проблем, а отоплението, което се използва през зимата, осигурява чудесна среда за развитие на бълхи. Унищожаването на бълхите през зимата става по същия начин, както и борбата с бълхи през лятото.

Превенция срещу бълхи>>какво да правим>>начини на почистване срещу бълхи

Как да разберете дали вашият домашен любимец има бълхи?

Един от първите признаци на заразяване с бълхи е, че вашият домашен любимец ще се чеше непрекъснато. При по-внимателен преглед можете да откриете възрастни бълхи в козината или в основата на козината по кожата.

Може дори да откриете мръсотия от бълхи, която прилича на малки черни петънца, подобни на фино смлян пипер. Това всъщност е суха кръв от техните екскременти.

Как домашните любимци се заразяват с бълхи?

Яйцата от бълхи могат да останат пасивни за удивително дълги периоди от време при различни условия. Те лежат спящи в градината или в килима и мебелите, докато не успеят да се излюпят и превърнат в бълхи.

Бълхите прескачат големи разстояния, за да намерят гостоприемник, а обикновено това са домашни любимци, бездомни животни и дори хора. Цикълът е постоянен и се прекъсва чрез третиране с препарати против бълхи.

Как да предпазим нашите домашни любимци от бълхи

Как да защитите вашия домашен любимец от бълхи?

Във всяка ветеринарна клиника може да откриете препаратипротив бълхи специално за кучета и котки.За да сте сигурни за вашият избор на препарат консултирайте се с ветеринар.

Когато извършвате борба с бълхите, трябва да вземете под внимание различните етапи от жизнения цикъл. При голени нашествия от бълхи понякога е необходимо да се обработят, както домашните любимци, така и околната среда във вашят дом или градина.

Как да се предпазим от бълхи?

Когато говорим за превенция от вредители, едно от първите по важност неща, е поддържането на добра хигиена. Тези мерки не включват само личната хигиена, но и редовното почистване на дома и честите смени на спалното бельо, където често се спотайват този вид вредители. 

Ако имате домашен любимец, е хубаво да го къпете често, но и да го обезпаразитявате с ветеринарни средства, като пудри, капки, таблетки или каишки. 

За да се защитите, докато сте из природата, използвайте продукти против бълхи, преди да излезете. Може да откриете такива при нас, в онлайн магазин otrovi.com.

Ако неприятелите вече са нападнали дома ви, изпробвайте да се избавите със средства, като спрейове, лампи и други уреди.

Въпреки това, поради ефективността на съвременните инсектицидини препарати против бълхи, третиранията трябва да бъдат по чести и до установяване на трайни резултати.

Пръскане против бълхи

След всички особености на различните видове бълхи, най-вероятно ще се интересувате как да се отървете от бълхите без значение от какъв вид са те. Пръскането против бълхи се различава от пръскането против други насекоми, а именно, защото са малки и могат да подскачат на големи разстояния.


Първата стъпка е да се снабдите със силен и качествен препарат против бълхи. Такъв например е широкоспектърният инсектицид Айкън 10 КС. Препратите против бълхи са концентрати, от които се приготвят водни разтвори нанасят се с пръскачки по цялата засегната площ без да пропускате нито сантиметър от нея. Важно е да обработите с препарат и стените - бълхите може да скочат на тях!

Препаратите за бълхи в повечето случай са контактни, което значи, че убиват бълхите само при контакт с тях след, което ефекта им драстично намалява. Бълхите имат яйца, което значи че след известно време 7-14 дни в зависимост от температурата се излюпват и е необходимо да повторите пръскането против бълхи по същият начин както първият път.

Не са редки случаите при големи заразявания с бълхи, да има няколко на брой обработки.

Повече информация относно пръскането срещу бълхи ще откриете в статията “Как да пръскате правилно с препарати срещу бълхи

Бълхи в мазето на блока

Често срещан проблем в блокове и кооперации. Обикновено бълхите са донесени от котки и в редки случай от кучета.Важно да кажем, че при такива случай достъпа на котки до мазетата трябва да бъде ограничен това е и задължително условие за добрите резултати при този вид борба с бълхи.

Изборът на силен препарат против бълхи е следващата стъпка към спечелване на борбата с тях. Пръскането против бълхи може да бъде извършено с обикновена пръскачка, като се опръсква цялата площ на мазето и стените.

Хубаво е да напръскате и личните мазета, като не е рядкост бълхите да се заселят и там. Ако проблемът с бълхите излезе извън контрол и вие не може да се справите сами може да се обърнете към професионална ДДД фирма за пръскане против бълхи!

Купи качествени препарати против бълхи!

Назад към всички новини