Ухапвания от бълхи - как изглеждат и как да се предпазите?

Бълхите са многобройни подскачащи паразити, които обикновено живеят върху телата на различни животните. Не е изключено да влязат в контакт и с хората, а тогава ухапванията им са много неприятни. Сигурно смятате, че ако се спазва висока хигиена, това няма как да се случи. Напълно е възможно, кръвосмучещите насекоми да се появят, донесени от домашния ви любимец или по някаква друга причина.

Важното е да се вземат навременни мерки за тяхното унищожаване. Не само ухапването е неприятно като симптоми и дискомфорт, но също така се предадат редица инфекции и заболявания.

Как да се предпазим от ухапване на бълхи

Колко опасни са ухапванията от бълхи?

Ако ви споходи подобен неприятен инцидент, наблюдавайте кожата по крайниците си и следете за появата на по-сериозен обрив или мехури. Рискът да се заразите с някаква бактериална инфекция не е голям, но все пак съществува. Специалистите препоръчват да не чешете силно засегнатото място, за да не вкарате бактериите в тялото си. Хората, които проявяват алергични реакции са по-чувствителни и при тях оплакванията ще бъдат сериозни. 

При ухапване, паразитите изпускат вещество предизвикващо алергия, а след време може да се развие и дерматит. Когато бълхите са нападнали домашния ви любимец е добре да го дезинфекцирате или заведете на ветеринар скоро. Тъй като те се хранят с кръв, може да му причинят силна анемия. Бълхите се настаняват в козината на животното и започват да го тормозят ежеминутно.

Заболявания, които бълхите пренасят

Неприятният вредител не само смуче кръв от жертвата, но също така може да предаде чрез слюнката си различни опасни заболявания. Най-безобидното което ще ви направят вредителите е да създадат дискомфорт, зачервяване и да предизвикат сърбеж чрез множество ухапвания. Те обаче са преносител на чумната бактерия. 

Ако паразитът е бил в контакт със заразен плъх, има опасност да пренася точно тази болест. Много хора мислят, че чумата е изкоренена и не се среща. Макар и много рядко е възможно да се появи. Бълхата също е преносител на някои видове тении. Те представляват много сериозна опасност за хората и здравето им.

Човек може да бъде ухапан от котешка, кучешка или човешка бълха. Пренесени са от улицата или от домашния любимец. Превенцията срещу такива паразити е от изключително значение, тъй като болестите които пренасят са много, а някои и доста сериозни. Кръвосмучещите насекоми са привлечени не само от живите същества, но и от мъртвите затова инфекциите, които могат да пренесат са разнообразни. Съществува опасност да ви заразят с туларемия, тиф, енцефалит и различни видове гъбички. 

Какво да правим ако ни ухапят бълхи

Как да се предпазите от ухапване?

Има редица интересни и ефективни начини да спрете разпространението на бълхите и да се предпазите от ухапване. Ето и няколко конкретни идеи:

  • народни средства – паразитите успешно могат да бъдат прогонени от миризмата на чесън, лавандула, евкалиптово масло или оцет. Тези методи е възможно да ги отблъснат за известно време, но след изветряване вероятно ще се завърнат;
  • отровни препарати срещу вредители – може да изберете да ги приложите сами или да се обърнете към специализирана помощ. Важно е, че такива биоциди убиват вредителите и решават проблема ви;
  • шампоан срещу бълхи за домашното животно – накиснете добре кучето или котката в гореща вода, след което нанесете шампоана. Внимавайте да не попадне в очите или устата;
  • почистете старателно дома си – особено внимание обърнете на килимите и тапицираните мебели. Торбичката на прахосмукачката се запечатва и изхвърля незабавно.

Бълхите трябва да бъдат светкавично премахнати от козината на домашния любимец или дома, защото това е най-сигурният начин да се предпазите от ухапване.

Назад към всички новини