Средства и методи за борба с гризачи (мишки и плъхове)

Всички видове борба с гризачи

Има много и различни средства и методи за борба с мишки и плъхове.В следващите редове ще се опитам да Ви предложа една голяма част от успешните и наистина действащи продукти против гризачи. Не на последно място ще се опитам да Ви разясня всички тактики и трикове за да може да се отървете от досадните мишки и плъхове.

Гризачите са синантропни животни, които бързо развиват и разрастват своите популации. Поради тази причина всеки един от нас трябва да знае с какви методи и средства разполага за да може да реагира адекватно, правилно и ефективно ако му се е наложила близка среща с мишки или плъхове в някои ситуации и с двата вида заедно.

Ефективни методи против мишки, плъхове и гризачи

Борбата с гризачи може да се характеризира, като химична(когато се използват отрови за мишки и плъхове), механична(когато се залагат капани за мишки и плъхове, екологична (когато се използват ултразвукови уреди против гризачи), биологична( когато използват естествените врагове на гризачите напр. котки).

Всички тези видове защита са реално действащи и доста ефектив в конкретни ситуации. Именно тези ситуации определят, кой вид защита трябва да използвате за да проведете максимално бърза и ефективна борба с мишките и плъховете.

Кога е подходящо да извозвате отрова за мишки и плъхове:

Отровите за гризачи са едни от най-ефективните методи и средства за унищожаване на мишки и плъхове. Препаратите против гризачи са различни по вид и форма също така имат и различни по вид и сила активни вещества (АДВ). Всеки един вид отрова за мишки и плъхове си има своето предназначение. Препратите против гризачи се делят на професионални (такива, които са в големи разфасовки) и масови(такива, които са в малки разфасовки). Отровите се делят на пасти, гранули, восъчни блокчета, пелети и пяна.

Пасти против гризачи

Пастата представлява малко саше направено от филтърна хартия, пълно с пата, която е смес от хранителни атрактанти, мазнини и активно вещество(отрова). Пастата или така нареченото саше е истинско лакомство за гризачите.Тя може да бъде използвана като за външна употреба така и за вътрешна. Повечето видове пасти запазват дота дълго своите привличащи свойства, което е плюс при борбата с гризачи, тъй като никога не знаете кога мишката или плъха ще посетят отровната точка(мястото, на което сте поставили отровата).Пастите за мишки се поставят в дератизационни тунели с ключ с цел безопасност от достъп на не целеви обекти (домашни животни и деца).Винаги внимавайте при употребата на отрови за гризачи особено ако имате свободно пуснати домашни любимци.

Гранули и пелети за мишки и плъхове

Този вид отрова представлява суха зърнена примамка напоена с активни вещества(адв). Ефективността на този вид препарат идва от там, че е вид естествена храна за мишките и плъховете те биха консумирали този вид отрова без съмнение. Гранулата се залага на сухи и проветриви места, тъй като е силно хигроскопична и поема влага бързо, а влагата влошава качествата на препарата от там и ефекта при борбата с гризачи.Разбира се има и влагозащитени гранули но това трябва да бъде описано на опаковката.

Восъчни блокчета

Този вид отрова е предназначен за залагане на влажни места и канална дератизация. Препарата е съставен от хранителна примамка АДВ(отрова) запечатана със специален ароматем мек восък, който запазва свойствата на препарата в агресивна среда най вече вода и влага. Този вид отрова се използва в канали, шахти, влажни места от всякакъв тип.

Пяна против мишки и плъхове

Пяната против гризачи служи за контактно унищожаване. Тя се предлага във флакони под налягане и се нанася в активни дупки на мишки и плъхове, като пяната запива целият отвор на гризачите. След, като гризача премине през отвора нацапва тялото си с пяна, която съдържа отрова. При почистване отровата попада в устата на гризача и от там следа и ефекта на продукта.

Как да изберем и заложим отрова против мишки и гризачи и

Как да заложа отрова за мишки и плъхове:

Първото, което бих искал да кажа, е че при залагането на отрови за гризачи е много важно да вземете под внимание числеността на вредителите.Това ще Ви даде яснота какво количество отрова Ви е необходимо не само при закупуване но и при поставяне.

Логично повече мишки и плъхове означава повече отрова. Отровата която поставяте е храна за гризачите и ако тя не е в подходящо количество се получава ефекта на недостига.Което означава, че залагате отрова но тя не стига за всички мишки и плъхове и Вие продължавате да виждате наличие на живи гризачи.

В такъв случай увеличете количеството отрова при залагане, направете повече отровни точки и зареждайте по често. Отровата за гризачи се залага в дератизацинни кутии след, като ги поставите на определено място те се наричат отровни точки или (охп) отровни хранителни примамки.

Залагайте отровата за мишки и плъхове на определени места, в които сте забелязали активност на гризачи винаги залагайте препаратите до стени и ъгли и никога в средата на помещението.Гризачите рядко минават през средата на помещенията, освен ако не им се налага да бягат.

При проблеми с мишки залагайте по малки количества отрова (спрямо вида и марката на препарата, точното количества е описано на етикета)

При проблеми с плъхове:Залагайте повече отрова(спрямо вида и марката на препарата, точното количества е описано на етикета)

Повечето съвременни отрови са бавно действащи, което значи, че след като гризачите я погълнат ефекта и ще се прояви след 2-4 дни след това. Повечето гизачи умират на открито търсейки вода и светлина, което решава проблема с търсенето и лошата миризма.

Много пъти ни се е налагало да чуваме ПОМОЩ имаме мишки или плъхове в окачен таван или гипсокартон! При ситуации на наличие на гризачи в окачени тавани или зад гипскартонени стени или конструкции може да използвате някой от следните тактики за да се отървете от тях:

Залагане на отрова директно зад окаченият таван или стена. Тогава гризачите намират препарата изяждат го и умират.Минуса тук, е че почти 100% е сигурно, че след няколко дни ще има миризма от умрелите мишки или плъхове зад гипскартоновите стени или тавани.

Поради това, че няма достъп намирането и изваждането на умрелите гризачи е не възможно и трябва да изчакате 3-10 дни миризмата да отмине.Разбира се в такива ситуации има различни ароматизиращи препарати, които поглъщат лошата миризма.

За да избегнете всички тези неприятности при борбата с гризачи в окачени тавани и стени може да използвате екологични методи за борба с мишки и плъхове: Под екологични методи разбирам уреди против гризачи такива, които са предназначени за отблъскване на мишки и плъхове в кухини или по точно уреди с електромагнит, този вид уреди е различен от ултразвуковите уреди против гризачи.

Електромагнитната вълна се разпространява по електроинсталацията или по положените жици и кабели под окачените тавани и стени. Това единственото решение ако не желаете или не можете да използвате отрова в помещението.

Ако вида и разположението на помещението позволява може да поставите капани за мишки и плъхове директно на тавана.Това е възможно при растерните окачени тавани, които имат опция да бъдат размествани и повдигани индивидуални плоскости от тавана.

Капаните за мишки и плъхове са добро решение, тъй като улавят гризачите моментално и риска от неприятни миризми е минимален.Използват се предимно механични капани тип челюстни или капани с лепило за гризачи и двата вида са тествани и работят. Ако решите да се възползвате от тази тактика не забравяйте да проверявате заложените капани пред няколко дни за да видите дали има улов или не.

Кога е подоящо да използвате механични средства против гризачи (капани за мишки и плъхове)

Капаните за мишки са измислени преди повече от 100 години може би преди да има добре развити препарати и отрови. Някой от тях са толкова добри и ефективни, че не се е наложило да се променя нищо по механизма и дизайна. Други модели са много иновативни и съвсем нови, което не значи че не са добри просто сектора се развива спрямо търсенето и нуждите на потребителите.

Капаните за мишки и плъхове може да се използват на всякъде има много видове капани такива който убиват гризачите моментално и такива, които ги залавят живи така наречените хуманни капани. Избора на вид е според личните предпочитания на все потребител.

Механични убиващи капани за мишки и плъхове

Този вид капани са предназначени за моментално унищожаване на гризачите при контакт със спусъка на капана.Повечето такива капани могат да уловят само една мишка или плъх преди да трябва да се презаредят на ново.

Хуманни капани за гризачи

Тук има много разновидности но всичките правят едно улавят гризачите живи. Тук мога да кажа, че модела на мутикеч се отличава с ефективност и качества, като може да хване до 10 мишки накуп но капана е е само за мишки не става за плъхове.

Плъховете се нуждаят от по големи капани там може да използвате капан тип клетка. Капаните могат да бъдат комбинирани заедно с други средства, като отрови и уреди против гризачи.

Уреди против гризачи:

Какво разбираме когато кажем уреди против гризачи, това са устройства, които излъчват ултразвуков сигнал в определена честота, която дразни и плаши гризачите. В последните години тези технологии се развиха доста и то в положителна насока. Все повече хора виждат предимствата на апаратите против гризачи, а именно екологично, безопасно, неангажиращо и не на последно място ефективно.

Кои са най-ефективните уреди срещу гризачи, мишки и плъхове

Какви видове уреди против гризачи има?:

Разбира се на пазара има много видове уреди за прогонване на мишки и плъхове, някой от тях са ултразвкови а други електромагнитни, съществуват и такива, който съчетават и двете технологии по мое мнение те са най ефективни. Защо смятам така?

Изхождайки от основните принципи на действие на всяка една технология, а именно ултразвука прогонва мишките и плъховете от отворени пространства от всякакъв тип, а електромагнита от затворени пространства или там където гризачите се укриват.

Съчетани заедно двете технологии затварят кръга и прогонват гризачите от вашият дом, офис производство.

Ултразвукови уреди против мишки и плъхове

В зависимост от модела и марката излъчват честоти в диапазон от 20 - 36 kHz. В повечето случай повечето хора не чуват тези честоти с малки изключения на по чувствителни индивиди.

Звукови уреди против гризачи

Този тип устройства са предназначени за монтаж във не постоянно обитаеми зони като мазета, складове, гаражи. Излъчват силна чуваема честота в диапазон от 20-41КHz и повече в зависимост от модела.

Електромагнитни устройства против гризачи

Електромагнитните устройства не излъчват никакъв звук или ултразвук. Те излъчват електромагнитни вълни по съществуващата електрическа инсталация на обекта. Този тип уреди са подходящи за защита на кухини, окачени тавани, кухи стени от гипсокартон,защита на машини и съоръжения от нагризване на кабели и електрони блокове.Различните по вид и марка уреди предлагат различни по мощност електромагнитни уреди против гризачи.Колкото по голяма площ е описана от производителя толкова по мощен е уреда.

Биологични средства против гризачи:

Най-големият биологичен враг на мишките и плъховете са котките. Ако имате възможност вземете си котка, която да улавя и унищожава гризачите, така няма да Ви се налага да изпозвате често капани и отрови за гризачи. Уредите за гризачи може да бъдат използвани в комбинация с домашни любимци за каквито се смятат котките.

ВИЖ ВСИЧКИ ВИДОВЕ ЗАЩИТА ОТ ГРИЗАЧИ

Назад към всички новини