Термити – как да се справим с тях?

Термитите са вид насекоми, които са изключително важни за екосистемата. Те рециклират мъртвите дървета и насищат почвата с хранителни вещества. А също така са и храна за доста видове птици и бозайници.

Ние от otrovi.com ще ви запознаем с това как е устроен животът им и защо могат да бъдат голям вредител за човека. Искате да разберете няколко ефективни съвета за справянето с тях, продължете да четете статията.

Какво представляват термитите?

Представляват малки, бели насекоми. Те са от семейството на хлебарките, които живеят на колонии с милиони обитатели. Обичат топлия климат и обикновено се срещат предимно в тропическите райони. Изграждат своите термитници от кал, фекалии и малки растения. Отличават се с това, че могат да разграждат дървесината, която приемат като храна. Това се случва благодарение на специални бактерии и киселини в храносмилателната им система, които помагат за усвояване на целулозата. Така, хранейки се с дърво, те извличат хранителни вещества.

Интересно при тях е, че имат строга йерархия. Най-отгоре стоят “кралят” и “кралицата”, които са отделени и са отговорни за размножаването на колонията. Има и вторична или третична “кралица”, която също притежава правото да снася яйца, ако нещо се случи с “кралицата-майка”. Най-многочислени са “работниците”. Те вършат най-много работа – събират и складират храна, изграждат и поддържат гнездото, грижат се за яйцата и хранят партньорите си с вече храносмляната целулоза.

Последното ниво в йерархията е за “войниците”. Те са по-големи и мощни от останалите, за да могат да защитават термитника от външни нападатели. Чрез това строго разпределение, всеки върши своята задача за общото благо на колонията.

как изглеждат термитите>>термити в България>>информация

Разпознаване на термитните нападения

Веднага щом ги видите, ще ги разпознаете. Те са малки и бели, някои от тях имат крила и обикновено са вкупом. Вредите им са най-явният признак, който няма как да бъде сбъркан. Размножават се през пролетта и лятото, когато е най-топло, затова през тези месеци може да забележите изхвърлените им крила.

В България има два вида термити, единият от които е в Странджа. Ако ги забележите в близост до дома или двора си, вземете незабавни мерки. Справянето с тези гадинки трябва да стане навреме, за да не се стигне до критични последствия.

Признаци на термити в къщата

Ето по какви признаци може да откриете наличието на термити вкъщи и справянето с инвазията им да стане бързо и ефективно:

  • кухи стени – ако термитите са изяли вътрешността на стените, те ще звучат кухо при почукване;
  • дупки в дървени повърхности – няма много животни, които така да могат да унищожат парче дърво. Ако забележите стърготини, най-добре проверете във вътрешността на дървената конструкция;
  • миризма на мухъл – тъй като обитават по-влажни места, миризмата на мухъл може да ви подскаже за присъствието им;
  • остатъци от термити – щом е имало преди, ще има и занапред, защото понякога си наследяват термитниците. Това, че сте видели вече мъртви екземпляри, не означава, че те не са успели да снесат яйца, които скоро ще започнат да вредят. Запушването на тунелите и гнездата им ще доведе до по-бързо справяне с разпространението;
  • падащи тавани или отлепени плочки – това също е очевиден признак, който подсказва, че нещо изяжда вътрешността;
  • скърцащ под – ако е кух и неравен, подът ще скърца, защото най-вероятно е прояден.

Ако установите някои от изброените признаци, то може би в дома ви или наблизо има термити, от които трябва да се отървете незабавно. Така ще избегнете тяхното размножаване и нанасянето на по-големи щети. Ако продължите да четете, ще разберете начините за справянето с тях.

Термити>>как да се защитим>>топ продукти

Как да се отървем от термитите?

Съществуват много и различни за тяхното унищожаване, но винаги е по-добре да се доверите на професионална фирма за борба с този вид вредители. Добре е да сте подготвени, че справянето с тях няма да е лесно и ще ви е необходимо известно време.

Препоръчително е повредените дървени конструкции или други повърхности да се третират чрез нанасяне на лак, препарат или разтвор с фипронил, който е силен инсектицид. Освен това, ако знаете къде е гнездото им, може да го премахнете. Също така, поставянето на засегнатата мебел на слънце, ще благоприятства процеса на справянето с тях.

Друг начин е да поставите капани под формата на парче отровено дърво или картон, а след това да наблюдавате дали ще бъдат изядени. 

Много хора варосват овошките в градините си – по същия начин, превантивно може да варосате и участъци от двора или дървените повърхности.

Имате възможност да потърсите специалист, за да се справите с тези насекоми. Съществуват доста фирми, които предлагат услуга за опушване на пространствата в дома ви с отровен газ, който ще убие всички вредители. Този метод за изтребването им е важно да се извършва изключително внимателно. Задължително се използва пълна екипировка, включваща всички необходими предпазни средства. Препоръчително е при обработката да няма никой вкъщи.

Съвети за защита от термити

За да защитите дома си от появата им, а и за бързото справяне със съществуващите, потърсете специалист за съвет. Качествени продукти за справяне с термити ще намерите на марката Bochemit. Ако имате дървесни конструкции, които искате да предпазите от нашественици, е добре да обмислите местоположението им – дали да са допрени до стена, във влажна стая, или на двора.

Винаги лакирайте готовата дървена мебел, защото това е един вид "щит". Когато правите ремонт, избирайте качествени материали, дезинфекцирайте повърхностите с препарати и поддържайте чистота. Така справянето с този вредител ще е по-лесно

Назад към всички новини