Как да се отървем от мухите - най-добрите начини за изгонване

Кажете „Довиждане“ на досадните мухи и кажете „Здравей“ на спокойствието

Мухите са почти неизбежна неприятност в повечето домове, особено през по-топлите части на годината. Въпреки това, има стъпки, които можете да предприемете, за да сведете до минимум присъствието на мухи във вашата къща.

Как да изгоним мухите от дома и градината?

Всеки знае колко дразнещи могат да бъдат мухите, особено когато кацат по храната, вещите или тялото ви. Ако искате да премахнете тяхното нежелано присъствие от градината и двора ви, и да се наслаждавате на престоя си на чист въздух там, можете да предприемете домашно решение за отблъскване, под формата на капан. 

Стратегическо решение е да използвате като примамка храна, която те обичат, а именно плодовете. За изготвянето на този капан са ви необходими: буркан, фолио за завиване, познато като стреч, клечка за зъби, сапунена вода, плодове, които могат да бъдат и презрели. 

На дъното на буркана поставете от плодовете, в цял или нарязан вид, след което запечатайте със стреч фолиото. Можете да използвате ластик, за да сте сигурни в запечатването. Пробийте дупки с клечка за зъби. Поставете този домашен капан на стратегически места, за да се отървете от мухите. Подходящо е около воден басейн, както и в близост до входната врата. Попадайки в сапунената вода, привлечени от аромата на плодовете, вредителите не могат да се освободят. 

Опитайте този нестандартен метод, с който да елиминирате проблема с неприятелите, които обитават дома и градината ви. 

Можете да изготвите няколко такива капана, които да позиционирате в зони, които се характеризират с най-голямо нападение от вредителите. За допълнителна сигурност и спокойствие, друг начин да се отървете от мухите и те да не навлязат в дома ви, е от вътрешната страна на входната врата, прозорците, первазите, да напръскате със спрей, направен от екстракт на лимонена трева. Можете да си засадите такава и в градината. Ако не желаете да експериментиране, то може да се доверите на следните изпитани методи.

Ефективни методи за решаване на проблеми с мухи

Капани мухи

Използвайте леки капани, за да ловите по-големи мухи. Капаните с UV светлина са идеални за улавяне на домашни мухи и други сравнително големи видове мухи и насекоми . Мухите са примамвани от светлината и след това полепват и биват убивани от токов удар.

Поставете своите капани за мухи на приблизително 1,2-1,8 метра над пода.Позиционирайте светлинните капани, така че да не примамвате нови мухи във вашия дом. Уверете се, че използвате светлинен капан, който е предназначен за вътрешна употреба.

Лента за мухи

Използвайте лепяща лента, за да ловите мухи. Тази лента е прост и ефективен инструмент за улавяне на голям брой възрастни мухи. Закупете една или повече ролки и ги закачете в области, където мухите са склонни да се събират.

Не окачвайте летяща лента директно над области, където ще приготвяте или ядете храна. Мухите или труповете им могат да се отделят и да отпаднат от лентата.

Оцет или вино срещу плодови мушички

Използвайте оцет или вино, за да ловите плодови мухи. Плодовите мухи са изключително привлечени от ферментирали плодови продукти, като червено вино и ябълков оцет. Можете да създавате различни прости капани, като използвате вино или оцет като стръв, за да примамвате и убивате възрастни плодови мухи:

  • Сложете малко ябълков оцет в бутилка или буркан и покрийте отвора с пластмасова обвивка. Използвайте гумена лента, за да държите пластмасовата обвивка на място. Създайте малка дупка в пластмасовата обвивка, за да може плодовите мухи да миришат оцета. Мухите няма да могат да избягат и ще се удавят сами.
  • Сложете малко оцет в купа и смесете с няколко капки сапун. Това ще помогне мухите да се удавят, ако се опитат да кацнат на повърхността на течността.
  • Разположете отворена бутилка с червено вино с малко количество червено вино, останало в нея. Мухите ще могат лесно да влязат в бутилката, но ще им е трудно да излязат отново.
  • Можете също така да си купите готови капани за мухи
  • Дръжте плодовите мухи далеч, като поддържате кухнята си чиста и не оставяте остатъците от храна.

От какво друго бягат мухите?

Има още няколко начина, по които да отблъснете тези досадни летящи насекоми, а именно:

  1. Босилек – засадете това благоуханно растение, което за летящите насекоми има отблъскваща миризма. За да се уверите, че ще ги изгоните и ще отървете дома си от присъствието им, поставете в кухнята стръкове от билката.
  2. Чесън – освен вкусен, той може да ви бъде и много полезен, за да се отървете от неприятелите. Скилидките освобождават съединения, които да ви помогнат да се отървете от тяхното присъствие. 
  3. Торбичка, пълна с водка – този алкохол със сигурност ще ви помогне да ги прогоните. Ние, от otrovi.com, ви съветваме да опитате с него и да се уверите в действието му. Поставете торбички на открито, които освен неприятно за тях съдържание, имат и друг ефект. Отблясъците, които ще се получат при контакт със слънчевите лъчи, ще попречи на полета на мухите, което ще ги накара да напуснат територията ви.

Чрез тези домашни методи, вие ще се отървете от вредителите с минимални усилия. 

Електрически мухоловки

Те убиват мухи и други насекоми мигновено при контакт, елиминирайки необходимостта да смачкате мухата. Електрическите мухоловки са доста безопасни, но все пак могат да предизвикат лек шок при допир. Затова е важно да ги държите далеч от домашни любимци и деца.

 

Спрей против мухи

Третирайте вратите с пиретринов спрей. Пиретринът е сравнително безопасен естествен инсектицид, получен от цветята на хризантемата. Съществуват и синтетични форми, направени от същите химикали като естествено срещащото се вещество, наречени пиретроиди. Пръскането на врати може да помогне за възпиране на мухите от влизането в дома ви.

Убивайте мухите директно с пиретринов спрей. В допълнение към третирането на врати, можете също да пръскате пиретрин директно върху мухи, за да ги убиете бързо. Въпреки това, внимавайте да не използвате пиретриновите продукти около храната или в зоните за приготвяне на храна. Въпреки че пиретринът е сравнително безопасен, той все още може да бъде вреден за хората и домашните любимци, ако бъде погълнат или инхалиран в големи количества. Следвайте внимателно инструкциите за безопасност на производителя.

Използвайте стръв за мухи

Използвайте инсектицидна стръв. На пазара се предлагат разнообразни комерсиални примамки. Мухите ядат примамките и биват отровени от инсектицидните съставки. Примамките могат да бъдат закупени под формата на капани или течни разтвори, които могат да се прилагат в райони, където мухите обичат да се събират.

Примамките за мухи могат да бъдат опасни за домашни любимци и деца, така че не забравяйте да следвате инструкциите за безопасност на производителя и да ги използвате на места, до които децата и домашните ви любимци не могат лесно да достигнат.

Етерични масла в борба с мухите

Използвайте етерични масла, за да убивате и отблъсквате мухите. Много растения произвеждат естествени инсектициди и репеленти. Етеричните масла от тези растения могат да бъдат полезен и сравнително безопасен начин за убиване или прогонване на мухи от вашия дом. Етеричните масла от мащерка, карамфил, здравец, босилек, лавандула, лимонова трева и мента имат всички налични свойства за отблъскване.

Използвайте спрей с етерично масло за третиране на места, където се събират мухи.

Почиствайте веднага

Почистете храната и хранителните отпадъци веднага. Мухите са привлечени от влажен органичен материал, който действа и като източник на храна, и като място за снасяне на яйца. Уверете се, че те нямат достъп до храна или боклук във вашата къща. Изхвърлете боклука си правилно, като го съхранявате в затворена торба или в затворена кутия.

  • Съхранявайте домашната храна в хладилника или в плътно затворени съдове.
  • Измийте съдовете веднага след употреба.
  • Почистете всяка разлята храна веднага щом я забележите.
  • Изхвърлете хранителни отпадъци в закрит контейнер за боклук или мивка.

Борбата с мухите не е лесна, тъй като те са изключително досадни насекоми. Затова няма смисъл да отлагате, а те да се размножават още повече. Действайте като изпробвате част от продуктите ни за борба с мухи.

КУПИ ЗАЩИТА ОТ МУХИ СЕГА!

Купи защита от мухи сега!

Назад към всички новини