Как да се отървем от гълъби, врани, косове и врабчета?

Научете как да се справите с прогонването на гълъби, врани, косове и врабчета

Да, не отричаме, че птиците са едни от най-красивите създания, но това им качество далеч не ги оправдава, когато става въпрос за набезите им. В предишната ни статия Как да се отървем от птиците в дома си? Ви изложихме някои успешни методи за борба с птиците, а в тази ще разгледаме по-подробно някои от най-често срещаните проблемни птици – гълъби, врани, косове и врабчета.

Как да се справим с прогонването на птици от имота ни

Гълъби

Лошото при тези птици се корени в огромното количество от изпражнения, които те произвеждат най-вече върху покриви, сгради и редица други обществени места. Също не е за пренебрегване и тяхната пикочна киселина, която може да нанесе трайни вреди не само върху сградата, но и най-често върху автомобила ни.

И това дори не е най-малкият проблем. Както всички добре знаем, изпражненията привличат паразити и бактерии, а това никак не е здравословно.

Как да се справим с гълъбите?

Ще изброим много набързо методите за успешна борба с гълъбите, а ако искате да научите повече, прочетете в предишната ни статия със съвети за борба с птиците.

  • Инсталирайте шпайкове срещу кацане – поставяйте ги на места, върху които кажат гълъбите;
  • Миризми – гълъбите не харесват мириса на канела, така че можете да поръсвате на местата, където най-често се събират;
  • Лепкави субстанции – те също не се харесват от гълъбите и най-вероятно е да ги отблъснат. Има много нетоксични гелове, които са безвредни, но могат да ви помогнат в борбата с гълъбите;
  • Прибирайте храната всеки път и се старайте да не оставяте дори трошичка навън;
  • Използвайте вода и ги пръскайте;
  • Един от най-ефективните методи за борба с гълъбите са ултразвуковите устройства;

Не забравяйте, че когато ги прогоните веднъж, трябва да помислите и за превантивни мерки срещу тяхното завръщане. На първо време можете да запушите всякакви дупки и шахти, включително да огледате и таванските помещения за възможни пролуки. Можете да използвате метални решетки.

Врабчета и косове

Характерно за тези видове птици е че обитават места и създават проблеми най-вече около ниви и ферми. Една от най-големите пакости е, че могат да нападнат храната на вашите домашни животни и по този начин да ги лишат от нея. Не е за пренебрегване и фактът, че тези птици нерядко пренасят и зарази.

Методи за борба с врабчета и косове

Най-добрият начин е да комбинирате повече методи едновременно и не забравяйте да вземете превантивни мерки, след като ги прогоните веднъж.

Врани

Враните също се славят като пакостници в градината и можете да използвате следните методи за борба с тях:

  • Намалете осветлението през нощта – те, за разлика от други птици, се събират на осветени места;
  • Интересното при тях е, че имат способността да се пренасочват и ако успеете да ги прогоните вечерта, най-вероятно ще поемат друга посока;
  • Използвайте плашила;
  • Използвайте фалшиви животни – змии или бухали. Най-вероятно в един момент ще се усетят, но нищо не пречи да опитате и този метод;
  • Враните бягат от лъскави и движещи се предмети, затова опитайте с фолио или дискове;
  • Враните не обичат силните шумове, затова ако сте си на село или далече от града, можете да използвате клаксони;

Всички видове птици, които изброихме нерядко ни създават проблеми, затова разгледайте и още един универсален начин за справяне с птиците с помощта на газовите оръдия.

Назад към всички новини